"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Várdduo - 20 år av samisk forskning

År 2000 inrättades ett centrum för samisk forskning, med uppdraget att stimulera, koordinera och utveckla forskning med samisk tematik, främst vid Umeå universitet. I år, 2020, firar vi 20-årsjubileum för detta centrum, med nytt namn, ny organisationsform och nya utmaningar inför framtiden.

Genom åren har den samiska forskningsenheten vid Umeå universitet burit olika namn: CeSam - Centrum för Samisk forskning och Vaartoe - Centrum för Samisk forskning. Det senare – Vaartoe – syftar på ett fjäll med milsvid utsikt, en bild för vad vi vill att vår forskning ska vara. Den 1 januari 2020, bytte vi stavning av namnet till Várdduo - Centrum för samisk forskning på svenska och på samiska Várdduo – Sámien uhtssademenguovdátje.

– Det är den umesamiska stavningen, förklarar Krister Stoor, föreståndare för Várdduo. Samtidigt som vi ändrar vår organisationsform inom Umeå universitet från och med i år, vill vi markera vår respekt för det språk som ursprungligen talades på universitetets ängar, av de samer som bodde och levde här långt före oss. Det markerar vi dels med ny stavning av vårt namn och dels av att vi får ett helt nytt samiskt namn. Det har vi inte haft förr.

Krister Stoor betonar att den ändrade organisationsformen inte kommer att påverka verksamheten dramatiskt under de närmaste åren. Men en viktig förändring på lite längre sikt är att det i framtiden kommer det att ge utrymme för Várdduo att kunna ge egna kurser till studenter.

– Genom vår nya organisationsform kan vi på sikt bli ett centrum både för samisk forskning och utbildning förklarar Krister Stoor. Det är en mycket viktigt möjlighet. Forskning och undervisning, det är vad universitet huvudsakligen ska arbeta med. Nu kommer vi att kunna bidra mer aktivt till båda dessa områden.

En av de viktigaste anledningarna till att universitetsstyrelsen vid Umeå universitet den 1 april 2000 beslutade att inrätta en ny forskningsenhet för samisk forskning var att Sverige då saknade ett samlande och koordinerande organ för samisk forskning. Forskare vid Umeå universitet ansåg att det behövdes ett centrum som garanterade och stöttade att en ämnesmässig mångfald och kvalitet kunde upprätthållas och som initierade och samordnade större nationella och internationella forskningsprojekt inom samisk tematik.

En som verkat under många år för detta är Peter Sköld, som var föreståndare för det samiska forskningscentret fram till år 2012:

– Det var så otroligt mycket som hände de första tio-tolv åren, berättar han. Vi byggde upp stora nätverk såväl på som utanför universitetet, vi arrangerade konferenser runt om i hela Sápmi, vi gav ut en hel del böcker där de som verkade inom samisk forskning synliggjordes, vi utvecklade ett samarbete med Sametinget och inledde utdelningen av ett vetenskapligt pris och studentstipendier. Vi drog igång forskningsprojekt med alla fakulteter inblandade och öppnade möjligheter för fler doktorander.

Genom åren har samhället, näringslivet, beslutsfattare, lärare, politiker, utredare, tjänstemän och åtskilliga andra haft nytta av den kunskap som producerats vid det samiska forskningscentret. Forskningen har också haft en internationell bärkraft inom området urfolksforskning, liksom inom arktisk forskning. Under perioden 2010–2017 hade var femte arktisk publikation vid Umeå universitet en urfolksrelaterad tematik.  

Fanns det då ingen samisk forskning vid Umeå universitet innan Várdduo bildades? Jo, självklart. Innan Centrum för samisk forskning inrättades, och parallellt med dess utveckling, har det bedrivits utbildning och forskning i samiska språk och samisk kultur i olika institutionella konstellationer vid Umeå universitet. Detta påbörjades redan 1975 och har sedan 2008 organiserats under Institutionen för språkstudier.

– Under de senaste åren har Várdduo arbetat för en stärkt samverkan med Institutionen för språkstudier i syfte att stärka all samisk forskning vid Umeå universitet, förklarar Krister Stoor, som har sin egen forskningsbakgrund inom samisk språk- och kulturforskning.

Krister Stoor beskriver Várdduo som ett ledande nationellt kompetenscentrum vid Umeå universitet. Detta innebär att Várdduos organisation och infrastruktur verkar för, och stärker verksamhet inom Humanistisk fakultet och över fakultetsgränserna.

– Várdduo är en unik miljö, ensamt i sitt slag i Sverige, förklarar han. På så sätt utgör vi en omistlig tillgång för Umeå universitet. Det gäller inte minst i dessa dagar, när också hållbar utveckling är i fokus. För en hållbar social utveckling behöver vi ny, tvärvetenskaplig, samisk och urfolksrelaterad forskning, som en förstärkning av den humanistiska fakultetens verksamhet och universitetets arktiska profil.  

Syftet med Várdduos verksamhet är att ”initiera, inspirera och utveckla samisk och annan urfolksforskning inom Umeå universitet, internationellt och gentemot det samiska folket.” Várdduo arbetar därför tvärvetenskapligt, gränsöverskridande och internationellt. Målgruppen är forskare, forskarstuderande, lärare och studenter vid Umeå universitet, externa aktörer och det samiska folket.

 

Senast uppdaterad: 2021-09-07