Navigerat till
Kursplan:

Praktisk europaprocess, 15 hp

Engelskt namn: Practical European Procedural Law
Denna kursplan gäller: 2015-01-19 till 2016-01-17 (nyare version av kursplanen finns)
Kurskod: 2JU163
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Juridiska institutionen
Beslutad av: Prefekten, 2014-11-28

Innehåll

Kursen syftar till att - inom ramen för Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna - ge en fördjupad teoretisk och praktisk insikt om juridisk problematik samt en förmåga att utarbeta och framlägga en juridisk argumentation. Kursen genomförs i ett nordiskt samarbete som en tävling i fingerad rättegång (Moot Court) inom området för mänskliga rättigheter.
 

Förväntade studieresultat

Studenten ska efter avslutad kurs kunna:
identifiera de relevanta Europakonventionsrättsliga problemen i ett förelagt case,
utforma klagandeinlaga respektive svarandeinlaga, och
muntligt genomföra en process enligt en given processordning.

Behörighetskrav

Univ.: 120 hp inom ramen för juristprogrammet eller motsvarande vari ska ingå godkända resultat för kurserna på termin 4 och 6. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Kursen baseras på problembaserat lärande, där studentens egen aktivitet och arbete i basgruppen är avgörande. Kursen bygger på det case som tillhandahålls genom rättegångstävlingen. Arbetet i basgruppen, inklusive inlämning av klagoskrift respektive svaromål och pläderingen är obligatoriskt. Handledning till basgruppsarbetet samt vissa föreläsningar förekommer.
Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.
 

Examination

Examinationen sker på grundval av två delar, dels de under kursen obligatoriska delar som anges under punkt 1 nedan, dels en muntlig plädering enligt punkt 2 nedan.
Punkt 1
Aktivt deltagande vid basgruppsarbetet.
Aktivt deltagande vid författande av för basgruppen gemensamma inlagor.
Punkt 2
Muntlig plädering vid den fingerade rättegången.

Betyg m.m.
För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt resultat på samtliga delar under punkterna 1-2 ovan. För punkt 1 och punkt 2 ges endast betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). 

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (B), Icke utan beröm godkänd (Ba) eller Med beröm godkänd (AB). Betyget på hela kursen grundar sig på en sammanvägning av samtliga examinerande moment (punkt 1 och 2) och sätts först när alla aktiviteter under punkterna 1-2 ovan är godkända.

Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator (betygssättande lärare) utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
 

Litteratur

Giltig från: 2015 vecka 4

På grund av kursens karaktär ges ingen särskild litteraturlista. Studenten ska självständigt lära sig att hitta relevant litteratur för sina frågeställningar och att använda tillgängliga rättskällor på ett effektivt sätt.