Navigerat till
Kursplan:

Verksamhetsförlagd utbildning 3, 15 hp

Engelskt namn: Placement Studies in Occupational Therapy 3
Denna kursplan gäller: 2025-08-18 och tillsvidare
Kurskod: 3AT623
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning: Arbetsterapi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Avdelningen för arbetsterapi
Beslutad av: Programrådet för arbetsterapeut-, fysioterapeut-, och idrottsfysiologprogrammen (PRAFI), 2024-11-13

Innehåll

Det övergripande syftet med kursen är att utveckla tidigare tillägnad kunskap, färdigheter och förhållningssätt som fordras för att arbeta självständigt som legitimerad arbetsterapeut. Målet är att med ökande kunskaper och färdigheter uppnå de kompetenskrav som Sveriges Arbetsterapeuter beskriver och som gäller för en legitimerad arbetsterapeut. I målet ingår också att tillägna sig ett förhållningssätt som överensstämmer med arbetsterapeutens etiska kod. I kursen ingår även förberedelse för utvecklingsarbete inom arbetsterapi. 

 

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna: 

Kunskap och förståelse: 

1. Beskriva samtliga steg i en arbetsterapiprocessmodell relaterat till klient. Detta inkluderar inhämtande av aktivitetsanamnes, utredning, analys. bedömning, målsättning, intervention samt uppföljning och utvärdering

Färdigheter och förmåga:

2. Skapa och upprätthålla en terapeutisk relation med klienten
3. Genom lämplig metod inhämta aktivitetsanamnes 
4. Utreda klienters behov och utmaningar i aktivitet genom vald metodik baserat på valida och reliabla metoder, samt beprövad erfarenhet
5. Analysera resultatet av utredningen för att med beaktande av interaktionen mellan person, aktivitet och miljö, identifiera vad som bidrar till klienters utmaningar i aktivitet och dokumentera väsentliga fynd
6. Delge resultat av utredning och samförhandla mål med klienten
7. Välja, motivera och samförhandla interventioner baserade på evidens och/eller beprövad erfarenhet tillsammans med klienter
8. Genomföra överenskomna interventioner baserade på evidens och/eller beprövad erfarenhet tillsammans klienter
9. Följa upp och utvärdera genomförda interventioner tillsammans med klienter
10. Med utgångspunkt i klienters behov initiera och samverka med anhöriga, kollegor och andra aktuella professioner.
11. Dokumentera genomförd arbetsterapiprocess i enlighet med gällande lagar, förordningar, föreskrifter och lokala rutiner
12. Identifiera och beskriva ett utvecklingsområde inom arbetsterapi relaterat till den aktuella verksamheten 

Värderingsförmåga och förhållningssätt: 

13. I skriftlig kommunikation om klienten använda ett professionellt och respektfullt språk 
14. Bemöta och kommunicera med klienter och anhöriga, samt andra involverade aktörer på ett professionellt och respektfullt sätt 
15. Reflektera över den egna utvecklingen i utövandet av yrkesrollen som arbetsterapeut  
16. Identifiera och analysera etiska dilemman och föreslå strategier för att hantera dessa

Behörighetskrav

Avklarade kurser motsvarande termin 1, 2, 3 och 4 samt kursen Verksamhetsförlagd utbildning 2 inom Arbetsterapeutprogrammet, enligt utbildningsplan. 

Undervisningens upplägg

VFU genomförs under handledning av legitimerad arbetsterapeut och med stöd av kontaktlärare vid arbetsterapeutprogrammet. Förutom de yrkeshandlingar som är direkt kopplade till praktisk tillämpning av arbetsterapeutisk kompetens i aktuell verksamhet, har studenten också två studieuppgifter. Kontaktläraren kan i speciella fall där behov finns ha tät/nära kontakt med student och handledare.

Examination

FSR 1 - 11 och 13 - 14 prövas individuellt genom muntligt kliniskt resonemang och praktiskt genomförande av yrkeshandlingar i aktuell verksamhet.

FSR 12, 15 och 16 prövas individuellt genom muntlig presentation i grupp.

Som betyg används en tvågradig betygsskala, Underkänd (U) eller Godkänd (G). Alla obligatoriska uppgifter utgör bedömningsunderlag för betyg. Bedömningskriterier anges i kursens uppgiftsbeskrivningar.

Handledaren genomför både mitt-och slutbedömning av studentens prestationer och agerande baserat på ett bedömningsformulär, samt upprättar en skriftlig sammanfattning av hur studenten fungerat i verksamheten under perioden. Skriftliga uppgifter och det avslutande seminariet bedöms av examinator på arbetsterapeutprogrammet. Båda bedömningarna utgör underlag för betyg och sätts först när alla obligatoriska moment är slutförda.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

Antalet praktiktillfällen är begränsat till två. Vid frånvaro prövas behovet av förlängning av praktiktillfället i samråd med student, arbetsterapeutprogrammet och handledare.

Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. Detta innebär att ett praktiktillfälle är förbrukat.

I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen. Om det i kursplanen anges att det finns begränsningar av antalet provtillfällen och studenten har förbrukat dessa har studenten inte rätt till nytt provtillfälle.

Vid verksamhetsförlagda lärandeaktiviteter gäller att krav på professionellt förhållningssätt inklusive klädsel och hygien följs enligt mottagande verksamhetsdirektiv.

Övriga föreskrifter

Hälso- och vaccinationsprogram  

Inför det verksamhetsintegrerade lärandet erbjuds studenter vid Medicinska fakulteten vid Umeå universitet vaccination mot Hepatit B. Därtill erbjuds studenter som inte vaccinerats mot COVID-19 eller mässling, påssjuka och röda hund (MPR) att komplettera med detta. Medicinska fakulteten står enbart för de kostnader som uppkommer inom hälso- och vaccinationsprogrammet i de fall det skett inom ramen av de av programmen organiserade tillfällena.  

  

Tillgång till verksamhetsintegrerat lärande  

Verksamhetsintegrerat lärande (inklusive VFU och klinisk praktik) genomförs inom respektive utbildnings avtal i samverkan med regioner, primärkommuner och ett antal privata aktörer. Om student inte uppfyller praktikplatsens krav utifrån exempelvis arbetsmiljö eller patientsäkerhetsaspekter, kan universitetet inte garantera tillgång till verksamhetsintegrerat lärande. Universitetet ska då undersöka möjligheten att studenten kan erbjudas annan praktikplats inom ramen för universitetets avtal. 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.