Hoppa direkt till innehållet

Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

printicon
Huvudmenyn dold.

Studera utomlands

Vill du utmana dig själv och få ovärderliga erfarenheter? Lära känna ett nytt land, en ny kultur och få vänner för livet? Lyfta ditt CV med internationella erfarenheter? Ta då chansen att studera utomlands!

Studera utomlands via utbyte

Här berättar Victoria om sina upplevelser som utbytesstudent.

Att studera utomlands ger så mycket mer än bara studier! Att leva i ett annat land vidgar vyer, bygger självförtroende och ökar tolerans och förståelse. Dessutom är utlandsstudier i sig en merit för framtiden. Det är en upplevelse och en erfarenhet du inte vill vara utan!

Två sätt att studera utomlands

Om du vill förlägga delar av dina studier utomlands finns det två sätt: du kan åka som utbytesstudent eller söka utlandsstudier på egen hand som så kallad freemover.

Att studera som utbytesstudent

Att studera utomlands som utbytesstudent innebär att du söker en av de utbytesplatser som Umeå universitet har genom utbytesavtal med partneruniversitet runt om i världen. 

Vilka länder och universitet du kan åka till beror på vad du studerar här i Umeå. I Umeå universitets avtalsdatabas Solemove kan du se vilka avtal som är tecknade vid universitetet. På universitetets sida om utbytesstudier kan du också hitta mer information om vilka utbytesprogram som finns.

Att ordna studier på egen hand, freemover

Du kan välja att anordna dina utlandsstudier på egen hand och inte som utbytesstudent. Då åker du som så kallad freemover och får ordna med alla praktiska frågor på egen hand. Tänk på att inom vissa yrken måste du ha en svensk legitimation för att få arbeta inom yrket i Sverige. Mer information hittar du på universitetets sida om att anordna studier på egen hand.

Stipendium

Du som åker utomlands för att studera kan ha behov av att söka stipendium för att bekosta ditt uppehälle i landet. Mer information om var du söker stipendium hittar du på sidan Inför avresa.

Studera utomlands med funktionsnedsättning

Du som fått beslut om stöd för funktionsnedsättning under dina studier vid Umeå universitet kan få stöd även för utlandsstudier. Det gäller vare sig du åker på utbyte eller på egen hand.

Prata med den internationella koordinatorn vid din institution om vilka möjligheter till utlandsstudier som finns. Kontakta också din samordnare vid Umeå universitet i god tid (4-6 månader innan du tänkt läsa utomlands).

Du har själv ansvar för att ordna annat stöd som du kan ha behov av. Det gäller exempelvis ledsagning, transporter, sjukgymnastik, psykolog, rullstol eller personlig dator med anpassade program.

Inom vissa utbytesprogram finns möjligheten att ansöka om extra medel för merkostnader. Under respektive utbytesprogram kan du läsa mer om att ansöka om extra medel.

Du ansöker om stöd för funktionsnedsättning vid utlandsstudier genom att fylla i ansökan. Observera att ansökan ska vara på engelska.