Hoppa direkt till innehållet
printicon

Studenthälsan

Välkommen till Studenthälsan! Vi hjälper dig med frågor som rör din hälsa och dina studier. Vi erbjuder stödsamtal, hälsorådgivning, kurser och föreläsningar. Du kan även komma till oss för att testa dig för klamydia, gonorré och hiv. På de här sidorna har vi också samlat tips för din hälsa och livsstil.

Du kan vända dig till Studenthälsan om du känner dig stressad, orolig, nedstämd eller om har frågor kring relationer. Det kan också handla om dina alkohol- eller tobaksvanor, att du har svårt att sova eller annat som rör din hälsa.

Hos Studenthälsan arbetar kuratorer, sjuksköterskor, fysioterapeut och folkhälsovetare. Alla våra tjänster är gratis och vi har tystnadsplikt.

Med anledning av flygolyckan under sommaren

Den svåra flygolyckan 14 juli, där nio personer dog, drabbade många i Umeå. Bland de omkomna fanns två studenter vid Umeå universitet.

- Vi har fått bekräftat att två av våra studenter fanns med i planet, säger Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet. Jag beklagar verkligen den chock och den sorg som deras familjer och vänner måste känna. Det är också tungt att behöva inleda höstterminen med att berätta för deras kurskamrater att de har förlorat en vän. Vi på universitetet ska göra vad vi kan för att ge stöd till de studenter som behöver det.

Om du som är student är berörd och behöver prata med någon, är du välkommen att vända dig till Studentcentrum/Studenthälsan.

Kontakta Studenthälsan

 

Studenthälsan öppnar efter sommaren

Studenthälsans telefonrådgivning öppnar måndag 12 augusti. Drop in till samtalsbehandlare öppnar fredag 16 augusti.

Besök eller kontakta oss

Ring, kom på drop-in eller boka en tid för samtal

På våra telefontider eller drop-in i Infocenter får du kortare rådgivning och kan boka en tid för längre samtal.

Aktuella telefon- och drop in-tider hittar du här.

Du som har en bokad tid för samtal

Hur du avbokar en tid, hittar till ditt bokade samtal eller om du vill veta mer om vad ett samtal innebär.

Delta i våra föreläsningar, grupper med mera

Att våga tala inför andra, lära dig hantera stress och sluta skjuta upp saker är bara några exempel på vad du kan lära dig mer om under våra föreläsningar, grupper, kurser och workshoppar. Alla aktiviteter är gratis och sker i lokaler på Campus Umeå.

Titta i vårt kalendarium för att se vilka aktiviteter vi har på gång. De flesta aktiviteter kräver anmälan, så kom ihåg att anmäla dig på det du vill vara med på!

Vill du sluta röka eller snusa?

Anmäl dig till vår individuella tobaksavväjning! Du får 4-5 träffar med en diplomerad tobaksavvänjare som ger dig praktiska råd och stöd för att du ska lyckas bli tobaksfri. För att få veta mer eller anmäla dig kontaktar du Jeanette Lundberg, folkhälsovetare.

Ge dig själv en paus och vila i vårt ljusa rum Aurora

Välkommen till Aurora, studenternas ljusa och lugna rum för vila och återhämtning. I Aurora finns dagsljuslampor och rummet går helt i vitt. Här får du en paus i vardagen.

Läs mer om Aurora

Om du blir sjuk och inte kan studera

Om du blir sjuk under studietiden och inte kan studera finns det viktig information från Försäkringskassan som du behöver känna till. Det är särskilt viktigt att veta om du har studiemedel, eftersom sjukdom kan påverka ditt studiemedel.

Läs mer om vad du behöver tänka på om du blir sjuk eller är hemma med sjukt barn hos Försäkringskassan och CSN.

Om du behöver komma i kontakt med sjukvård kontaktar du din hälsocentral. Vet du inte vilken hälsocentral du tillhör eller vem du ska vända dig till? Kontakta oss på Studenthälsan så hjälper vi dig vidare.

Du kan även läsa mer på 1177 Vårdguiden.

Sjukvårdsrådgivning dygnet runt - ring 1177

1177 är ett nationellt telefonnummer för sjukvårdsrådgivning som du kan ringa dygnet runt.