Engelskt namn: French A, Literature and Vocabulary
Denna kursplan gäller: 2025-07-21
och tillsvidare
Kurskod: 1FR055
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Franska: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier
Beslutad av: Prefekten för Institutionen för språkstudier, 2025-03-12
Innehåll
I kursen ingår:
studier i fransk vokabulär;
grundläggande teoretisk skolning i modern litteraturvetenskap med inriktning på franska;
träning i att inta ett vetenskapligt förhållningssätt såväl till språklig och kulturell produktion som till den egna inlärningen;
studier av olika typer av text på franska;
muntliga redovisningar av lästa texter;
informationssökning och källhantering på franska;
Kursen består av följande delkurser:
Vokabulär och stavningsregler, 3 hp
Modern litteratur och litteraturanalys, 4,5 hp
Förväntade studieresultat
För betyget Godkänd ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
redogöra för begrepp inom ämnesområdet;
Färdighet och förmåga
lösa uppgifter i enlighet med anvisningar på svenska eller franska;
uppvisa kunskaper om ordbildning och stavning i franskan;
uppvisa ett relativt brett ordförråd i franska;
uppvisa en god språkfärdighet i muntlig och skriftlig produktion;
använda vetenskaplig terminologi inom fransk litteraturvetenskap;
tillämpa de förvärvade teoretiska kunskaperna vid såväl muntlig som skriftlig språkanvändning;
tillämpa de förvärvade teoretiska kunskaperna vid litteraturanalys;
uppfatta det väsentliga innehållet i autentisk skriven standardfranska i olika texttyper och redovisa detta muntligt och skriftligt;
med handledning skriva texter på en vårdad stilnivå och någorlunda korrekt standardfranska;
Värderingsförmåga och förhållningssätt
visa på grundläggande kunskaper om informationssökning och kunna hantera källor på allmänt vedertaget sätt;
på enkel franska argumentera för en egen ståndpunkt eller tolkning och värdera andras argument.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet och Franska 3. Gymnasiekurskravet kan ersättas av universitetskursen Franska, Kvalifikationskurs 7,5 hp eller Franska, Kvalifikationskurs (steg 3-4) 15 hp, eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av nätbaserade föreläsningar, lektioner, gruppövningar, seminarier och individuell handledning. Närvaro och aktivt deltagande är obligatoriska vid schemalagda examinerande seminarier i virtuellt klassrum. Delkurserna löper parallellt med varandra. Självstudier utifrån kurslitteraturen och det material som tillhandahålls via lärplattformen ingår.
Examination
Delkurs 1 examineras genom bedömning av skriftliga inlämningsuppgifter (1,5 hp) och skriftligt prov i vokabulär och stavningsregler (1,5 hp)
Delkurs 2 examineras genom bedömning av skriftliga inlämningsuppgifter (2,5 hp) och schemalagda examinerande seminarier med muntliga redovisningar via virtuellt klassrum om den lästa skönlitteraturen (2 hp)
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Andra examinationsformer kan förekomma om förutsättningarna för kursens genomförande i hög grad förändras.
Samtliga delkurser bedöms med något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U). För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått Väl godkänd på tillsammans lägst 4 högskolepoäng.
Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.
Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter det ordinarie provet.
Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
Examinator kan besluta att en student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan få möjlighet till komplettering för att uppnå godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det eller de mål som studenten inte uppnått och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt; komplettering för högre betyg är inte tillåtet. Om studenten så önskar har hen rätt att genomföra omexamination i stället för komplettering och således ha möjlighet att få högre betyg än godkänt.
Övriga föreskrifter
Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas; annars måste de göras på nytt.
Om beslut fattas om att kursen inte längre ska ges eller om kursplanen reviderats garanteras studenten minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.