"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Projektarbete i företagsekonomi för samhällelig påverkan, 7,5 hp

Engelskt namn: Applied Project in Business Administration for Societal Impact

Denna kursplan gäller: 2026-01-05 och tillsvidare

Kurskod: 2BA311

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Företagsekonomi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: USBE Företagsekonomi

Beslutad av: Rektor för Handelshögskolan, 2025-05-21

Innehåll

Kursen handlar om hur individer och organisationer kan bidra till en positiv samhällsutveckling. Syftet med kursen är att studenten ska planera och genomföra ett självständigt projekt som bidrar till en positiv samhälls- eller miljöpåverkan. Kursens projekt kan utgå från en egen idé eller utvecklas i samverkan med en organisation. I kursen tillämpar studenten kunskaper och färdigheter hen tillägnat sig genom sina tidigare studier på problemställningar som relaterar till social eller miljömässig hållbarhet.  

Val av projektidé och utformande av projektplan utformas i samråd med kursansvarig lärare. Målet är att projektet ska vara stimulerande, lärorikt och utmanande samtidigt som det utmynnar i genomförbara förslag eller konkret resultat.

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse:
Efter avklarad kurs ska den studerande kunna:

  • identifiera och beskriva en samhällelig- eller hållbarhetsutmaning
  • redogöra för teorier och modeller kring samhällelig påverkan och hållbar utveckling som är relevanta för projektarbetet

Färdigheter och förmåga: 
Efter avklarad kurs ska den studerande kunna:

  • självständigt planera och genomföra ett projekt som kan ge en konkret samhällseffekt
  • applicera inhämtade teoretiska kunskaper samt självständigt söka, värdera och tillämpa information relevant för projektet
  • både muntligt och skriftligt redovisa projektet, dess resultat, och sina erfarenheter av projektet på engelska

Värderingsförmåga och förhållningssätt: 
Efter avklarad kurs ska den studerande kunna:

  • analysera och utvärdera samhälleliga och/eller miljömässiga effekter av projektresultat utifrån projektarbetets utmaningar och förutsättningar   
  • kritiskt reflektera över projektet i relation till organisationers och individers roll i och möjligheter att påverka och bidra till positiva samhälls- eller miljöeffekter
  • reflektera över den egna rollen och lärandet i projektet och sitt behov av att utveckla sin kompetens i förhållande till identifierad samhällelig- eller hållbarhetsutmaning

Behörighetskrav

Avklarade kurser om 60 hp varav 45 hp i företagsekonomi. Gymnasium: Engelska B/6.

Undervisningens upplägg

Lärandet stöds genom att studenten introduceras till hur individer och/eller organisationer kan bemöta sociala och miljömässiga hållbarhetsutmaningar.

Studentens projektidé och plan för genomförande utformas i samråd med kursansvarig lärare. Projektet kan genomföras individuellt eller i samarbete i grupp. Läraren ger löpande stöd vid arbetets genomförande.

Projektets genomförande och slutresultat redovisas muntligt, och studentens lärandeprocess under projektet redovisas även i skriftlig form. 

Examination

På kursen ges betyget Godkänd eller Underkänd. 

Kursen examineras genom en skriftlig projektplan, genomfört projekt, en individuell skriftlig rapport samt en muntlig presentation på ett seminarium.

Betyg på kursen utdelas när studenten har blivit godkänd på alla ingående examinationer och obligatoriska kurselement.

För student som underkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas ett nytt provtillfälle inom ca 2 månader. Därutöver ges vanligtvis ett extra tentamenstillfälle varje läsår veckan före höstterminsstart. Därefter kan ej godkända prov fullgöras vid nästa kurstillfälle. Om formen för examination ej går att upprepa, kan annan form användas.

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Student ska vända sig till studierektor med en sådan begäran senast 14 dagar innan nästa provtillfälle.

Anpassningar 
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Akademisk integritet och fusk 
Som student förväntas du agera med akademisk integritet. Det innebär att skriva och presentera inom gränserna för de akademiska regler och förväntningar som kommuniceras i universitetets regelverk och vad som i övrigt anges från ansvarig enhet. Disciplinära åtgärder kan vidtas mot student som använder otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas. Regler och föreskrifter gällande produktionen av akademiska texter, och korrekt källhänvisning tillämpas på skriftliga uppgifter. Texter kan kontrolleras för plagiat. I övrigt gäller Umeå universitets regelverk för utbildning på grund- och avancerad nivå.

Tillgodoräknande
En student som anser sig ha kunskaper från tidigare relevanta studier eller yrkeserfarenheter som kan motsvara kurs eller del av kurs, kan ansöka om tillgodoräknande. Ett beviljat tillgodoräknande innebär att studenten inte behöver läsa den eller de delar av utbildningen som beslutet omfattar. Information om tillgodoräknande hittas på Umeå universitets hemsida.

 

Litteratur

Giltig från: 2026 vecka 2

Kurslitteratur

Litteratur sökes individuellt utifrån projektet och dess fördjupningsområde.