Engelskt namn: Nutrition and Physical Activity
Denna kursplan gäller: 2019-12-30 till 2021-08-15 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2024-12-30
Kursplan för kurser med start mellan 2024-07-22 och 2024-12-29
Kursplan för kurser med start mellan 2024-01-15 och 2024-07-21
Kursplan för kurser med start mellan 2021-08-16 och 2024-01-14
Kursplan för kurser med start mellan 2019-12-30 och 2021-08-15
Kursplan för kurser med start mellan 2014-08-25 och 2019-12-29
Kurskod: 2KN035
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Programkomittén för Ledarskaps- och coachingprogrammet, 2008-06-09
Reviderad av: Prefekten, 2020-03-02
Kursen består av följande moduler:
Modul 1. Livsmedelskemi och metabolism, 4,5 hp
Modulen behandlar den kemi som krävs för att förstå kolhydrater, lipider och proteiners uppbyggnad. Modulen innehåller också den kemi och fysiologi som krävs för att förstå dessa näringsämnens funktion, upptag och omsättning i kroppen.
Modul 2 Näringslära 7,5 hp
Modulen behandlar innehållet av mikro- och makronutrienter i livsmedel med fokus på deras funktion. Under momentet diskuteras energi -och näringsintag i direkt anslutning till träning/tävling (timing) samt betydelsen av vätska vid idrottsutövning. Betydelsen av energibalans och metoder för viktkontroll, vegetarisk kost, teoretisk och praktisk tillämpning av Nordiska Näringsrekommendationer och specifika rekommendationer till fysiskt aktiva personer ingår också.
Modul 3. Projektarbete, 3 hp
Ett projektarbete genomförs kring valfri idrott. En kost- och aktivitetsregistrering utförs på en idrottare. I arbetet diskuteras nutrition i förhållande till idrottarens typ av träning och träningsmängd.
Modul 1 Livsmedelskemi och metabolism 4,5 hp
Efter godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Modul 2 Näringslära 7,5 hp
Efter godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 3 Projektarbete 3 hp
Efter godkänt moment ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Kursen är nätbaserad, tillgång till internet krävs. All undervisning bedrivs via webplattformen i form av inspelade föreläsningar, arbete med instuderingsfrågor, inlämningsuppgifter och diskussionsuppgifter. Inlämningsuppgifter och diskussionsuppgifter är obligatoriska
Samtliga examinationer utförs via webplattformen.
Modul 1 Livsmedelskemi och metabolism 4,5 hp
Examination sker genom individuella tentamina i lärplattform . Examination sker även genom individuell diskussionsuppgift där betyg U eller G sätts.
Modul 2 Näringslära 7,5 hp
Examination sker genom individuella tentamina i lärplattform samt individuell essäfråga. Examination sker även genom individuella inlämningsuppgifter och diskussionsuppgifter där betyg U eller G sätts.
Modul 3 Projektarbete 3 hp
Examination sker genom en skriftlig rapport där betyg U eller G sätts.
Helkurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända.
För VG på hel kurs krävs VG på modul 1 och 2.
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på modul eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning.
Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Nordiska näringsrekommendationer 2012 - en presentation
Livsmedelsverket : 2012 :
http://www.slv.se/upload/dokument/mat/rad_rek/livsmedelsverket_nnr_2012_presentationsbroschyr_webb.pdf
Obligatorisk
Nutrition for Healt, Fitness & Sport, 11th ed
Williams Melwin H, Anderson Dawn, Rawson Eric
McGraw Hill Higher Education : 2016 :
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN: 9781259254994
Bergh kurt
Metabolisn
Institutionen för kostvetenskap : 2010 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Tillhandahålles via institutionen.
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter tillkommer.
Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Bergh Kurt
Nutrient timing : rätt näring vid rätt tillfälle
Stockholm : SISU idrottsböcker : 2013 : 332 s. :
ISBN: 9789186323769
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Johansson Ulla
Näring och hälsa
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
ISBN: 9789144079820
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Nordiska näringsrekommendationer 2012 - en presentation
Livsmedelsverket : 2012 :
http://www.slv.se/upload/dokument/mat/rad_rek/livsmedelsverket_nnr_2012_presentationsbroschyr_webb.pdf
Nutrition for Healt, Fitness & Sport, 11th ed
Williams Melwin H, Anderson Dawn, Rawson Eric
McGraw Hill Higher Education : 2016 :
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN: 9780078021350
Ett kemikompendium samt artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter tillkommer.
Bergh Kurt
Metabolism
Kompendium, Institutionen för Kostvetenskap : 2010 :
Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Se Umeå UB:s söktjänst
Bergh Kurt
Nutrient timing : rätt näring vid rätt tillfälle
Stockholm : SISU idrottsböcker : 2013 : 332 s. :
ISBN: 9789186323769
Se Umeå UB:s söktjänst
Johansson Ulla
Näring och hälsa
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
ISBN: 9789144079820
Se Umeå UB:s söktjänst
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Se Umeå UB:s söktjänst