Engelskt namn: Nutrition and Physical Activity
Denna kursplan gäller: 2008-01-21 till 2014-08-24 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2024-12-30
Kursplan för kurser med start mellan 2024-07-22 och 2024-12-29
Kursplan för kurser med start mellan 2024-01-15 och 2024-07-21
Kursplan för kurser med start mellan 2021-08-16 och 2024-01-14
Kursplan för kurser med start mellan 2019-12-30 och 2021-08-15
Kursplan för kurser med start mellan 2014-08-25 och 2019-12-29
Kursplan för kurser med start innan 2014-08-24
Kurskod: 2KN035
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Programkomittén för Ledarskaps- och coachingprogrammet, 2008-06-09
Kursen består av följande moment: 1. Livsmedelskemi och metabolism(Food chemistry and metabolism) 4,5 hp 2. Näringslära (Nutrition), 7,5 hp 3. Projektarbete (Project work), 3 hp Moment 1. Livsmedelskemi och metabolism, 4,5 hp Momentet behandlar den kemi som krävs för att förstå livsmedels uppbyggnad och funktion samt cellens ämnesomsättning. Exempel på frågor som kommer att besvaras under momentet är: hur varierar ämnesomsättningen under dygnet och vid olika fysiska aktiviteter? Moment 2. Näringslära 7,5 hp Momentet tar upp innehållet av energi- och näringsämnen i olika livsmedel med fokus på deras funktion, upptag och omsättning i kroppen. Teoretisk och praktisk tillämpning av Svenska näringsrekommendationer (SNR) och specifika rekommendationer till fysiskt aktiva personer ingår. Alkoholens effekt i kroppen, samt behov och effekter av kosttillskott och prestationshöjande ämnen behandlas också. Exempel på frågor som kommer att tas upp; hur kan man bestämma sin energiförbrukning; vilket fett ska man välja; behöver idrottare inta extra vitaminer och mineraler; vem har egentligen nytta av att kolhydratladda; hur kan sportdrycker vara sammansatta? Moment 3. Projektarbete, 3 hp Ett projektarbete ska genomföras kring valfri idrott. Arbetet ska resultera i en kravprofil för den specifika idrotten baserad på vetenskaplig grund.
Moment 1. Metabolism, 4,5 hp Efter slutfört moment ska den studerande kunna: Förstå matspjälkningskanalens anatomi och uppbyggnad samt spjälkningen och absorptionen av energigivande näringsämnen. Förstå grunderna för kolhydrater, fett och proteiners metabolism i cellen. Redogöra för grunderna för den hormonella regleringen av metabolismen. Moment 2. Näringslära 7,5 hp Efter slutfört moment ska den studerande kunna: Identifiera och förklara näringsämnenas betydelse för hälsa och prestation samt granska och värdera näringsämnenas förekomst i livsmedel. Tolka och tillämpa näringsrekommendationer för hälsa och vid fysisk aktivitet samt ha förståelse för de vetenskapliga metoderna som ligger till grund för dessa. Ha insikt i viktkontroll för hälsa och prestation. Utföra och utvärdera en vägd kostregistrering utifrån kända behov och rekommendationer. Planera kost- och vätskeintag före, under och efter träning/tävling.
IT används i undervisningen, varav tillgång till Internet krävs. Undervisningen bedrivs huvudsakligen via webbplattformen i form av föreläsningar, seminarier och laborationer. Seminarier och laborationer och är obligatoriska.
Obligatoriska moment kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. Moment 1 och 2 examineras med ett skriftligt prov. Moment 3 redovisas i form av ett skriftligt PM. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För att få betyget Väl godkänd på hel kurs krävs Väl godkänt på minst två moment. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Svenska näringsrekommendationer : rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
4. uppl. : [Uppsala] : Livsmedelsverket : 2005 : 20 s. :
ISBN: 91-7714-171-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Uppladdningen Idrott 2000
Adamsson Viola, Hagstedt Katarina, Öberg Inga-Britt
Uppladdningen.nu :
www.uppladdningen.nu
Obligatorisk
Läsanvisning: 50 sidor
Nutrition for Healt, Fitness & Sport
Williams Melwin H, Anderson Dawn E, Rawson Eric S
McGraw Hill Higher Education : 2012 :
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN10: 007131816X
ISBN13: 9780071318167
(672 sidor)
Ett kemikompendium samt artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter tillkommer.
Abrahamsson Lillemor
Näringslära för högskolan
5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. :
ISBN: 91-47-05355-0
Se Umeå UB:s söktjänst
Ät bäst! : [kost, idrott & hälsoutveckling]
Broholmer Marie, Karlsson Per, Leijding Tommy
Farsta : SISU idrottsböcker : 2001 : 164 s. :
ISBN: 91-88941-25-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Johansson Ulla
Näring och hälsa : med speciella hänvisningar till vegetarisk kost
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 343 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31200-02/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-01972-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordiska ministerrådet
Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity.
Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435 s. : ill. :
ISBN: 92-893-1062-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Adamsson Viola, Hagstedt Katarina, Öberg Inga-Britt. Uppladdningen idrott 2000. Beställes via www.uppladdningen.nu. 50 sid.
Obligatorisk
Svenska näringsrekommendationer : rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
4. uppl. : [Uppsala] : Livsmedelsverket : 2005 : 20 s. :
ISBN: 91-7714-171-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Williams Melvin H.
Nutrition for Health, Fitness, & Sport
McGraw-Hill Higher Education : 2009 :
Den bok som studiehandledningen är utarbetad kan du bland annat hitta här:
Obligatorisk
Läsanvisning: 9:ed
ISBN 9780073375557.
Sen finns en reviderad version som är billigare, verkar vara ungefär samma, några sidor färre.
Williams Melvin H.
Nutrition for health, fitness, & sport
9 ed. : New York : McGraw-Hill Higher Education : cop. 2010 : xvi, 630 s. :
ISBN: 978-0-07-122001-9 (hft.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Reviderade versionen något billigare
Ett kemikompendium samt artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter tillkommer.
Abrahamsson Lillemor
Näringslära för högskolan
5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. :
ISBN: 91-47-05355-0
Se Umeå UB:s söktjänst
Ät bäst! : [kost, idrott & hälsoutveckling]
Broholmer Marie, Karlsson Per, Leijding Tommy
Farsta : SISU idrottsböcker : 2001 : 164 s. :
ISBN: 91-88941-25-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Johansson Ulla
Näring och hälsa : med speciella hänvisningar till vegetarisk kost
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 343 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31200-02/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-01972-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordiska ministerrådet
Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity.
Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435 s. : ill. :
ISBN: 92-893-1062-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Adamsson Viola, Hagstedt Katarina, Öberg Inga-Britt. Uppladdningen idrott 2000. Beställes via www.uppladdningen.nu. 50 sid.
Humankemi
Jakobsson Gunilla, Zeidler Otto, Lundquist Sophia, Hofvander Niklas
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 204 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32205-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-04440-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Svenska näringsrekommendationer : rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
4. uppl. : [Uppsala] : Livsmedelsverket : 2005 : 20 s. :
ISBN: 91-7714-171-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Williams Melvin H.
Nutrition for health, fitness, & sport
8th ed. : New York : McGraw-Hill Higher Education : c2007. : xv, 574 p. :
http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip069/2006006202.html
ISBN: 978-0-07-294371-9 (pbk. : alk. paper)
Se Umeå UB:s söktjänst
Abrahamsson Lillemor
Näringslära för högskolan
5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. :
ISBN: 91-47-05355-0
Se Umeå UB:s söktjänst
Ät bäst! : [kost, idrott & hälsoutveckling]
Broholmer Marie, Karlsson Per, Leijding Tommy
Farsta : SISU idrottsböcker : 2001 : 164 s. :
ISBN: 91-88941-25-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Johansson Ulla
Näring och hälsa : med speciella hänvisningar till vegetarisk kost
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 343 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31200-02/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-01972-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordiska ministerrådet
Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity.
Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435 s. : ill. :
ISBN: 92-893-1062-6
Se Umeå UB:s söktjänst