"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Arbetsterapeutens olika roller, 7,5 hp

Engelskt namn: The Different Roles of the Occcupational Therapist

Denna kursplan gäller: 2025-08-18 och tillsvidare

Kurskod: 3AT622

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Arbetsterapi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Avdelningen för arbetsterapi

Beslutad av: Programrådet för arbetsterapeut-, fysioterapeut-, och idrottsfysiologprogrammen (PRAFI), 2025-05-14

Innehåll

Kursen syftar till att utveckla beredskap för olika roller inom arbetsterapeutens kompetensområde som exempelvis ledarare, handledare och entreprenör. Utgångspunkten för kursen är erfarenheter som gjorts under verksamhetsförlagd utbildning avseende organisationers uppbyggnad, ledarskap och teamarbete. Det handlar bland annat om att identifiera förutsättningar för att verksamheter ska fungera ändamålsenligt och vad som kan påverka yrkesutövandet som arbetsterapeut. Beredskap för entreprenörskap tar sin utgångspunkt i aktivitetsutmaningar som kan identifieras bland samhällets medborgare och som kan ligga utanför hälso- och sjukvårdens arenor.

 

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse:
Studenten ska kunna
1. Redogöra för grundläggande teorier om ledarskap och ge exempel på hur ledarskap kan påverka en verksamhets arbetsmiljö och kvalitet.
2. Identifiera och analysera viktiga förutsättningar för ett välfungerande teamarbete samt ge exempel på hur dessa kan tillämpas inom hälso- och sjukvård.
3. Exemplifiera och analysera vanliga organisatoriska utmaningar samt ge förslag på lösningar.
4. Beskriva och jämföra olika metoder för handledning samt resonera kring olika metoders för- och nackdelar.
5. Identifiera egenskaper för entreprenörskap och ge exempel utifrån arbetsterapeutens kompetensområde.

Färdigheter och förmåga:
Studenten ska kunna
6. Analysera och kritiskt granska olika verksamheter inom hälso- och sjukvård gällande organisation, ledarskap och teamarbete.
7. Planera för ett utvecklingsarbete som syftar till att förbättra kvalitet inom en verksamhet inom hälso- och sjukvård.
8. Använda olika metoder för handledning och analysera förutsättningar för handledning.
9. Utveckla en innovativ idé och argumentera för hur den möter en tydligt definierad grupps aktivitetsutmaningar.

Värderingsförmåga och förhållningssätt:
Studenten ska kunna
10. Reflektera över den egna kompetensen och beredskapen att agera i olika roller som arbetsterapeut samt ge exempel utifrån ledarskap, handledarskap och entreprenörskap.

Behörighetskrav

Godkända kurser motsvarande termin 1, 2, 3, 4 inom arbetsterapeutprogrammet enligt utbildningsplan.

 

Undervisningens upplägg

Undervisningens upplägg baseras på studerandeaktiva former individuellt och i grupp med case, problembaserade uppgifter, praktiska övningar och seminarier, där föreläsningar utgör en resurs för genomförandet. För att främja studentens reflektion, synliggöra den egna utvecklingen, och skapa sammanhang i studierna tillämpas ett individuellt reflektionsprotokoll genom hela kursen. Obligatoriska undervisningsmoment av prövande karaktär anges i schemat. Kursen genomförs på distans med digitala möten och kräver tillgång till internetuppkopplad dator.

 

Examination

FSR 1-3 och 6-7 prövas genom en skriftlig rapport i grupp samt muntlig presentation med individuell bedömning.
FSR 4 och 8 prövas genom en muntlig presentation och en filminspelning i grupp med individuell bedömning.
FSR 5 och 9 prövas genom en muntlig presentation i grupp med individuell bedömning.
FSR 10 prövas genom ett skriftligt reflektionsprotokoll med individuell bedömning.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

Alla obligatoriska moment utgör bedömningsunderlag för betyg på kursen. Bedömningskriterier anges i kursens uppgiftsbeskrivningar. Kursens obligatoriska moment anges i schemat. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Betyget utgör en sammanfattande bedömning och sätts först när samtliga obligatoriska moment är genomförda och bedömda. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem.

Övriga föreskrifter

I det fall kursen har upphört att gälla eller kursplanen genomgått större förändringar ska prov/förnyat prov som baseras på samma kursplan som ordinarie tentamen garanteras under 2 år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.