Engelskt namn: Basic Oral Health
Denna kursplan gäller: 2021-09-06 till 2023-08-27 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2023-09-04
Kursplan för kurser med start mellan 2023-08-28 och 2023-09-03
Kursplan för kurser med start mellan 2021-09-06 och 2023-08-27
Kurskod: 3OT167
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Oral hälsa: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för odontologi: Tandhygienistutbildning
Beslutad av: Programrådet för odontologiska program, 2019-09-17
Reviderad av: Programrådet för odontologiska program, 2021-06-15
Kursen behandlar hälsa och sjukdom i alla åldrar, ur olika perspektiv samt hälsokommunikation. Genomgång av symtom, förekomst och behandling av de vanligaste sjukdomarna och hur läkemedel påverkar kroppen. Det orala ekosystemet, orsak, förekomst, undersökning och diagnostik av de vanligaste orala sjukdomarna. Kursen innehåller tre moment: Allmänhälsa och sjukdom, Hälsopsykologi och kommunikation samt Orala sjukdomar, undersökningsmetodik och diagnostik.
Hälsopsykologi och kommunikation 7,5 hp
Kunskap och förståelse
Den studerande ska
Färdigheter och förmåga
Den studerande ska kunna
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Den studerande ska
Allmänhälsa och sjukdom 7,5 hp
Kunskap och förståelse
Den studerande ska kunna
Färdigheter och förmåga
Den studerande ska kunna
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Den studerande ska kunna
Orala sjukdomar, undersökningsmetodik och diagnostik 15 hp
Kunskap och förståelse
Den studerande ska kunna
Färdigheter och förmåga
Den studerande ska kunna
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Den studerande ska kunna
För att påbörja kursen krävs att samtliga obligatoriska moment är slutförda på föregående kurs, Introduktion Oral hälsa.
Ett studerandeaktivt lärande tillämpas som kännetecknas av kunskapssökande, problemlösning, och reflektion utifrån evidensbaserad kunskap och beprövad erfarenhet. Undervisningen sker i form av litteraturstudier, föreläsningar, seminarier, grupparbeten och arbetsplatsbesök. Metoder för undersökning tränas genom praktiska övningar och fiktiva situationer. I vissa moment förekommer egen inspelning vid rollspel. I undervisningens upplägg förväntas tillgång till dator eller läsplatta med internetuppkoppling. Litteratur på engelska förekommer i kursen.
Kursen innehåller flera delexaminationer i form av skriftliga inlämningsuppgifter, muntliga seminarier, praktiskt prov och skriftlig tentamen. För att bli godkänd på kursen (30 hp) krävs att samtliga delexaminationer är godkända. Betyg som ges är godkänd (G) eller underkänd (U).
Vid frånvaro från seminarier kontaktas examinator som beslutar om hur momentet ska kompletteras, skriftligt eller muntligt.
Den studerande som blivit underkänd i ordinarie examination har rätt att genomgå förnyad examination fyra gånger. Tre examinationstillfällen ges per kursomgång. Om studenten efter tre examinationer fortfarande är underkänd kan studenten ansöka om att gå om kursen. Ansökan skickas till programrådet för Odontologi. Den studerande som genomfört sammanlagt fem examinationer men inte blivit godkänd ges inget ytterligare tillfälle och kan inte antas till kursen på nytt.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Tillgodoräknande
Den studerande har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.