Engelskt namn: Artificial Intelligence - Methods and Applications
Denna kursplan gäller: 2017-07-24 till 2022-06-26 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2025-09-29
Kursplan för kurser med start mellan 2023-06-26 och 2025-09-28
Kursplan för kurser med start mellan 2022-06-27 och 2023-06-25
Kursplan för kurser med start innan 2022-06-26
Kurskod: 5DV181
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Datavetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap
Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2017-09-29
Moderna intelligenta system och robotar förändrar det dagliga livet i samhället. Dessa typer av system är utformade och implementerade med tanke på artificiella intelligenta (AI) modeller och algoritmer. Kursen syftar till att presentera olika AI-teorier och algoritmer för att ge en solid bakgrund i området, samt praktisk kunskap om hur man implementerar verkliga intelligenta system. Kursens huvudtema är teorier och algoritmer från klassisk AI och intelligent robotik. Under kursen kommer studenterna att få kunskap om olika AI-paradigmer, t.ex. logikbaserade och datastyrda metoder, rationella intelligenta agenter, samt teoretisk och praktisk kunskap om robottekniska ämnen som navigations- och rörelseplanering.
Kursen består av två moment:
Moment 1 teori, 4,5 hp
Momentet omfattar:
Moment 2, praktisk del, 3 hp.
I moment 2 omsätts några av de teorier och tekniker som diskuteras i den teoretiska delen i praktiken. Denna del består av två obligatoriska laborationer, delvis utförda med fysiska robotar eller avancerade simulatorer.
Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Värderingar och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
Univ:För tillträde till kursen krävs 90 hp avklarade studier varav 60 hp i huvudområdet datavetenskap eller 2 års avklarade studier (120hp) inom ett studieprogram, i båda fallen inkluderande kurserna Artificiell intelligens – grunderna (5DV121),minst 7.5hp inom området Datastrukturer och algoritmer (tex 5DV149 eller 5DV150) samt minst 7.5hp inom området logik (tex 5DV102 eller 5DV162) eller motsvarande kunskaper. En avlagd kandidatexamen med datavetenskap som huvudämne anses vara motsvarande kunskaper.
Svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier samt Engelska A/5. Krav på svenska gäller endast om utbildningen ges på svenska.
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och datorlaborationer. Utöver schemalagda aktiviteter krävs även individuellt arbete med materialet.
Examinationen på Moment 1 (FSR 1-4, 9-10) sker genom skrifltig tentamen. Momentet bedöms med något av betygen Med beröm godkänd (5), Icke utan beröm godkänd (4), Godkänd (3) eller Underkänd (U).
Examinationen på Moment 2 (FSR 5-8) består av två obligatoriska uppgifter som redovisas skriftligt. Momentet bedöms med något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).
På kursen som helhet ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Kursbetyget är detsamma som betyget på Moment 1. För att bli godkänd på hela kursen krävs att båda momenten är godkända. För student som inte får godkänt på kursen ges tillfällen till omprov.
Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för datavetenskap.
Examination baserad på denna kursplan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Detta
gäller även om kursen lagts ned och denna kursplan upphört gälla.
TILLGODORÄKNANDE
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap och/eller programansvarig för sitt program.
Speciellt gäller att denna kurs ersätter den tidigare kursen 5DV122 (med samma namn) och kan inte tas med i examen tillsammans med dennaa. Överlappet med denna kurs är 7.5hp.
Kursens kopplingar till program och examina
Kursen är baskurs på masterprogrammet i Robotik och reglerteknik och masterprogrammet i Datavetenskap.
Kursen kan användas som en del i uppfyllandet av
Artificial intelligence
Russell Stuart Jonathan, Norvig Peter
3. ed. : Upper Saddle River, N.J. ;a Harlow : Pearson Education : cop. 2010 : xviii, 1132 s. :
ISBN: 978-0-13-207148-2 (pbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Murphy Robin R.
Introduction to AI robotics
Cambridge : MIT Press : cop. 2000 : xix, 466 s. :
ISBN: 0-262-13383-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst