Engelskt namn: Public health and sociological perspectives in Home and consumer studies
Denna kursplan gäller: 2023-08-28 och tillsvidare
Kurskod: 6KN040
Högskolepoäng: 5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2023-05-22
I kursen tränas studenten att belysa hur kulturella perspektiv kan relateras till skolämnet hem- och konsumentkunskap och hur dessa kan påverka människors vardag. I kursen ingår även att kritisk granska kostbudskap i media.
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Hem- och konsumentkunskap A, 30 hp samt Hem- och konsumentkunskap B, 30 hp, med godkänt resultat om minst 15 hp, eller motsvarande.
Undervisningen bedrivs i form av inspelade föreläsningar, individuell medieanalys, litteraturstudier samt seminarier. Inlämningsuppgifter och seminarier är obligatoriska. Kursen ges distans med obligatoriska nätbaserade undervisningsmoment dagtid.
Kursen examineras genom följande examinationer:
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
Ytterligare litteratur, vetenskapliga artiklar kan tillkomma.
Brembeck H
Home to McDonalds. Upholding the Family Diner with the help of McDonalds.
Food, Culture, & Society, 8(2). : 2005 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISSN: 1552-8014
Se Umeå UB:s söktjänst
Douglas M
The Idea of a Home: A Kind of Space
Social Research, 58(1), 287307. : 1991 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISSN: 0037-783X
Se Umeå UB:s söktjänst
En introduktion till genusvetenskapliga begrepp
Lundberg Anna, Werner Ann
Göteborg : Nationella sekretariatet för genusforskning : 2016 : 92 s. :
ISBN: 9789198080254
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Fritt tillgänglig via Umeå universitet
Se Umeå UB:s söktjänst
Metodkompassen : kulturvetarens metodbok
Marander-Eklund L, Illman R, Henriksson B
Åbo akademi : 2004 :
Åbo akademi
Obligatorisk
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst
Hälsokommunikation i det nya medielandskapet, kartläggning av internationell och svensk forskning (2010-2016)
Folkhälsomyndigheten :
https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/h/halsokommunikation-i-det-nya-medielandskapet/
Obligatorisk
Att kommunicera mat- och levnadsvanor i dagens medielandskap, myndighetskommunikation i det offentliga
Livsnedelsverket :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2018/2018-nr-02-att-kommunicera-mat-och-levnadsvanor-i-dagens-medielandskap.pdf
Obligatorisk
Nygren Charlotte
Mat och media : en bok med analys av Women's Health Initiative i svensk massmedia
Umeå : Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet : 2015 : 127 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 978-91-7601-345-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar kan tillkomma
Nygren Charlotte
Forskning om kost och hälsa : att tolka och förstå vetenskapen
Umeå : Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet : 2015 : 196 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 978-91-7601-349-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst.