Engelskt namn: Food and nutrition programme
Denna utbildningsplan gäller: HT16 och fram till HT18 (nyare version av utbildningsplanen finns)
Utbildningsplan för program med start HT25
Utbildningsplan för program med start mellan HT23 och fram till HT25
Utbildningsplan för program med start mellan HT22 och fram till HT23
Utbildningsplan för program med start mellan HT20 och fram till HT22
Utbildningsplan för program med start mellan HT18 och fram till HT20
Utbildningsplan för program med start mellan HT16 och fram till HT18
Programkod: SGKOV
Högskolepoäng: 180
Diarienummer: FS 3.1.3-1291-15
Ansvarig fakultet: Samhällsvetenskapliga fakulteten
Beslutad av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 2012-06-07
Reviderad av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 2015-09-29
Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet 16/A14)
Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en filosofie kandidatexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor, se http://www.student.umu.se/examen/bestammelser/examensbeskrivningar/
Filosofie kandidatexamen översätts på engelska till Degree of Bachelor of Science. Examen utfärdas i huvudområdet kostvetenskap (Food and Nutrition).
Utbildning på grundnivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella eller specialutformade program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper. Regeringen får dock medge undantag när det gäller konstnärlig utbildning.
Utbildning på grundnivå skall utveckla studenternas
– förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
– förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
– beredskap att möta förändringar i arbetslivet.
Inom det område som utbildningen avser skall studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att
– söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
– följa kunskapsutvecklingen, och
– utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.
(Högskolelagen 1 kap 8 §)
Kunskap och förståelse
För kandidatexamen skall studenten
– visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet kunskap om områdets vetenskapliga grund, kunskap om tillämpliga metoder inom området, fördjupning inom någon del av området samt orientering om aktuella forskningsfrågor.
Färdighet och förmåga
För kandidatexamen skall studenten
– visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning samt att kritiskt diskutera, företeelser, frågeställningar och situationer,
– visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar,
– visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper, och
– visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom det område som utbildningen avser.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För kandidatexamen skall studenten
– visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter,
– visa insikt om kunskapens roll i samhället och om människors ansvar för hur den används, och
– visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens.
(Högskoleförordningen, Bilaga 2 – examensordningen)
Kunskap och förståelse
– visa kunskap och förståelse för områdets vetenskapliga grund, där matens betydelse för människors hälsa är centralt i relation till individer, olika grupper och i relation till samhälleliga faktorer.
Färdighet och förmåga
– visa förmåga att planera, värdera och tillaga mat för människor med olika behov och tillämpa detta inom området måltidsservice,
– visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta med kostrelaterade frågeställningar inom olika verksamheter och däri kunna ta hänsyn till matens komplexitet med avseende på näring, sensorik, ekonomi, miljö, hygien, livsmedelssäkerhet och med hänseende till kulturella aspekter.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
– visa förmåga att göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter och kunna sammanväga olika perspektiv på mat och måltider.
Examinationsformerna varierar beroende på ämnets karaktär och omfattning, kursens uppläggning, pedagogiska metoder m.m. Examination sker normalt i slutet av moment eller kurs och är i regel skriftlig. Praktiska examinationsformer förekommer också i utbildningen. Moment och kurser kan även innehålla obligatoriska moment såsom laborationer, seminarier och skriftliga inlämningsuppgifter. Antalet examinationstillfällen regleras i kursplanen. Student som underkänts vid examination har möjlighet att delta i förnyad examination enligt de regler som anges i kursplanen.
På programmet tillämpas tregradig betygsskala med betygen väl godkänd, godkänd och underkänd, om inte annat anges i kursplanen för en viss kurs. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen samt: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. Ett negativt beslut skall även motiveras skriftligt.
Av programöversikten under rubriken Studieplan framgår att alla kurserna i programmet är obligatoriska. De läses i den ordning som anges i studieplanen. Ordningsföljden på kurserna kan emellertid komma att ändras. Information om hur de enskilda kurserna är upplagda finns i de olika kursplanerna. Val av inriktning görs under tredje terminen.
Examensarbete/Självständigt arbete
För kandidatexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng i kostvetenskap.
Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl kan vara sociala, medicinska eller andra särskilda omständigheter som t.ex. vård av barn, studentfackliga uppdrag eller uppskjuten ledighet enligt lagen (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning. Ansökan om anstånd lämnas till StudentCentrum.
Negativt beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.
Den studerande som antagits till programmet kan ansöka om studieuppehåll. Ansökan lämnas till studie-/programvägledaren. Studieuppehåll med platsgaranti kan beviljas av följande skäl: sociala, medicinska eller andra särskilda omständigheter som t.ex. vård av barn eller studentfackliga uppdrag.
Negativt beslut om att få återuppta studierna efter studieuppehåll kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.
Den studerande som lämnar utbildningen ska meddela studieavbrott till studie-/programvägledaren.
Tillträde till kurserna i programmet regleras i kursplanerna.
2KN001
Kostvetenskap A 30 hp
Grundnivå
Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Obligatorisk
2KN008
Kostvetenskap B 30 hp
Grundnivå
Kostvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Obligatorisk
2KN012
Måltidsservice och dietetik, C 30 hp
Grundnivå
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Obligatorisk
Profil Livsmedelssäkerhet:
5MH000
Miljö och samhälle 15 hp
Grundnivå
Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Obligatorisk
5MH086
Metodik i miljö- och hälsoskyddsarbete 15 hp
Grundnivå
Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Obligatorisk
Profil Ekonomi och ledarskap:
2FE010
Företagsekonomi A53 30 hp
Grundnivå
Företagsekonomi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Obligatorisk
Profil Livsmedelssäkerhet:
2KN013
Uppsats i kostvetenskap, C 15 hp
Grundnivå
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
Obligatorisk
5MH057
Hälsoeffekter 11 hp
Grundnivå
Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Obligatorisk
Hälsorisker och tillsyn, 4,0 hp
Grundnivå
Obligatorisk
Profil Ekonomi och ledarskap:
Livsmedelsdesign, 7,5 hp
Avancerad nivå
och
Hälsokommunikation och kostundersökningsmetoder, 7,5 hp
Grundnivå
eller
Företagsekonomi B10 15,0 hp
Grundnivå
eller
Valfri kurs, 15 hp
samt
Beteendevetenskap för arbetslivet, 15 hp
Grundnivå
Obligatorisk
Profil Livsmedelssäkerhet:
5MH022
Livsmedelssäkerhet 15 hp
Grundnivå
Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Obligatorisk
2KN033
Verksamhetsförlagd utbildning inom livsmedelssäkerhet 15 hp
Grundnivå
Kostvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Obligatorisk
Profil Ekonomi och ledarskap:
2KN013
Uppsats i kostvetenskap, C 15 hp
Grundnivå
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
Obligatorisk
Verksamhetsförlagd utbildning för kostvetare 15 Hp
Grundnivå
Obligatorisk