Till umu.se

Umeå universitet

Vad händer efter anmälan? Att göra-lista fram till studiestart EcoChange Välkommen till alumnnätverket Gör en sen anmälan vt -16

Aktuellt

Reningen av dricksvattnet kan vara otillräcklig för att hindra magsjuka

Reningen av dricksvattnet kan vara otillräcklig för att hindra magsjuka

Vatten Människor kan bli magsjuka av det kommunala dricksvattnet även utan att några utbrott upptäcks. Det visar en ny studie från Umeå universitet och Livsmedelsverket som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Water Research.


Släkten är inte värst – på jobbet

Släkten är inte värst – på jobbet

nepotism På sommaren behöver många arbetsplatser förstärka med extra personal. Ett enkelt sätt är att anställa släkt, något som kan väcka ont blod. Nu visar forskare vid Umeå universitet att släktrekrytering förekommer i hela landet. Men att arbeta med närstående har både för- och nackdelar.

Kunskapsprov för läkare

Bild på läkarstudenterUmeå universitet har fått ett nationellt uppdrag att ansvara för kunskapsprov för läkare som är utbildade utanför EU/EES.

Läs mer på kunskapsprov.umu.se

Aktuellt

Almedalen 2016 – skog, demens, energi, hälsa, skola och forskning

Almedalen 2016 – skog, demens, energi, hälsa, skola och forskning

3–10 juli Almedalsveckan är en av Sveriges största politiska mötesplatser. Från Umeå universitet delar ett gäng forskare och lärare med sig av sina kunskaper i olika arrangemang. Även tillträdande duon rektor Hans Adolfsson och prorektor Katrine Åhlström Riklund kommer att finnas på plats.


Den första månlandningen sedan 2013 planeras till nästa år. Inför detta ska forskare och studenter vid Umeå universitet ta fram mätinstrument, för att bland annat mäta elektriska fält på månens yta – något som aldrig gjorts förut.

Läs mer om Umeå Lunar Venture

Följ Månbloggen i sommar:

TEDxUmeå 2016

Insights to My Foreign Mind and DNA

Nasim Sabouri, forskarassistent i medicinsk biokemi, berättar om sin tid som immigrant i Sverige och om vägen till drömjobbet.
(In English.)

Se fler filmer från TEDxUmeå