Till umu.se

Forskning

Umeå universitets forskning spänner över humaniora, medicin, teknik- och naturvetenskap, samhällsvetenskap och utbildningsvetenskap. Många av våra drygt 2 000 forskare/lärare tillhör den nationella och internationella toppen. Långsiktighet, hög kvalitet och möjlighet till högt risktagande utgör basen för forskningen.

Aktuellt

Museet som konservator eller progressiv kraft

Museet som konservator eller progressiv kraft

Ny avhandling Under 1960-talet lanserades en ny svensk kulturpolitik där staten utmanade svenska museer genom ett nytt program. För museerna innebar det en uppmaning till förnyelse. Frågan ställdes om man var beredd att förnya sin verksamhet i en samhällsorienterande riktning; där museerna uppmuntrades att delta i samhällsdebatten och bidra till samhällsutvecklingen.

Högt saltintag hos rökare fördubblade risk för reumatisk sjukdom

Högt saltintag hos rökare fördubblade risk för reumatisk sjukdom

Kost och hälsa Rökare som äter mycket salt mat har dubbelt så hög risk att utveckla den reumatiska sjukdomen reumatoid artrit, jämfört med dem som har ett lågt saltintag. Detta enligt forskning från Umeå universitet, som publiceras i tidskriften Rheumatology.Sidansvarig: Karin Wikman
2014-05-19

Utskriftsversion

Veckans professor

Ruth Mannelqvist, professor i rättsvetenskap, är en av Umeå universitets nya professorer. Hon forskar om hur reglerna för t.ex. skadestånd och privata eller offentliga försäkringar är utformade och tillämpas.
Mer om Ruth Mannelqvists forskning

Mattias Lundberg bloggar:

Mattias LundbergMattias Lundberg är docent i psykologi och universitetslektor vid Institutionen för psykologi, leg. psykolog, författare, föreläsare och moderator.
Läs hans blogg och kommentera gärna!

22/9: Ingen älskar pessimisten12/9: Det är ditt fel att kollegan kommer för sent till mötet!3/9: Ack, ni fega svenskar!29/8: Psykologernas egna problem22/8: När det inte funkar att tänka positivt19/8: Politiker på sociala medier skapar det smutsigaste valet någonsin?12/8: Måndagsångest? Det är rätt åt dig!