Till umu.se

Forskning

Umeå universitets forskning spänner över humaniora, medicin, teknik- och naturvetenskap, samhällsvetenskap och utbildningsvetenskap. Många av våra drygt 2 000 forskare/lärare tillhör den nationella och internationella toppen. Långsiktighet, hög kvalitet och möjlighet till högt risktagande utgör basen för forskningen.

Aktuella forskningsnyheter

Umeåforskare hjälper Europa att bekämpa spridningen av zikaviruset

2016-02-08
Forskare vid Umeå universitet hjälper till med att utvärdera risken att viruset Zika sprider sig till Europa. Genom att beskriva virusets överföringssäsong och vilka riskområden som finns, samt använda sin ledande expertis kring dengueviruset, bidrar Umeåforskarna till att utveckla strategier för hu...

Rikspolischef och utredare möter forskare

2016-02-08
Polisens nutid och framtid behandlas på ett seminarium som arrangeras av juridiska institutionen vid Umeå universitet den 16 mars. Inbjudna gäster är rikspolischef Dan Eliasson och Petra Lundh, regeringens särskilda utredare för polisutbildningen.

Kommer vi någonsin att träffa aliens?

2016-02-08
Professor Charles Cockell från Edinburghs universitet kommer till Umevatoriet och Umeå universitet och håller två föreläsningar om sökandet efter liv i universum. Föreläsningarna är en start på en serie arrangemang med rymdtema i Umeå för barn och vuxna.

Matematiklärare kan bedöma nationella prov likvärdigt

2016-02-08
Det framgår i den studie som projektledare Anna Lind Pantzare, Umeå universitet, ansvarar för och presenterade i samband med Matematikbiennalen 2016 som ägde rum vid Karlstads universitet.

Filmad vetenskapslunch

2016-02-05
Professor Jan Karlsson berättade på torsdagen för ett fullsatt Kafé Station om vad som händer i Arktis när klimatet blir varmare. Den filmade föreläsningen går att se i efterhand.

Fler nyheter


Sidansvarig: Presskontakt
2014-05-19

Utskriftsversion

Tomas Lindgren bloggar

Tomas LindgrenTomas Lindgren forskar om förhållandet mellan religion och politik, med särskilt fokus på våld och konflikter.

Läs hans blogg och kommentera gärna.

5/2: Strukturellt våld då?2/2: Punkrockaren som (också) blev islamist30/1: Ickevåld och demokratisering i Myanmar26/1: Reflexion i anslutning till dådet i Jakarta

Veckans professor

Swetlana Heger-Davis, professor i fri konst, är en av Umeå universitets nya professorer. Hon forskar om manliga och kvinnliga roller kopplat till klädhistoria.
Mer om Swetlana Heger-Davis forskning