Till umu.se

Forskning

Umeå universitets forskning spänner över humaniora, medicin, teknik- och naturvetenskap, samhällsvetenskap och utbildningsvetenskap. Många av våra drygt 2 000 forskare/lärare tillhör den nationella och internationella toppen. Långsiktighet, hög kvalitet och möjlighet till högt risktagande utgör basen för forskningen.

Aktuellt

Ångestdämpande i avloppsvattnet ger abborrar längre liv

Ångestdämpande i avloppsvattnet ger abborrar längre liv

Läkemedel i miljön Ångestdämpande läkemedel som letar sig ner i vattendrag från renat avloppsvatten kan öka överlevnaden hos abborrar. Det visar en grupp Umeåforskare i en studie som kan förändra uppfattningen om läkemedelsföroreningarnas effekter.

Forskare kastar nytt ljus över biologin bakom schizofreni

Genforskning Forskare har nu identifierat mer än 100 positioner i det mänskliga genomet som kan kopplas till risken att utveckla schizofreni. Resultaten som är publicerade i tidskriften Nature, kan leda till nya metoder för att behandla sjukdomen. Det behövs – utvecklingen av nya läkemedel har i princip avstannat sedan 1950-talet.Sidansvarig: Karin Wikman
2014-05-19

Utskriftsversion

Veckans professor

Patrik Svensson, professor i humaniora och informationsteknik, är en av Umeå universitets nya professorer. Han forskar bl.a. om digitala och fysiska forskningsinfrastrukturer för humanister.
Mer om Patrik Svenssons forskning

Mattias Lundberg bloggar:

Mattias LundbergMattias Lundberg är docent i psykologi och universitetslektor vid Institutionen för psykologi, leg. psykolog, författare, föreläsare och moderator.
Läs hans blogg och kommentera gärna!

22/8: När det inte funkar att tänka positivt19/8: Politiker på sociala medier skapar det smutsigaste valet någonsin?12/8: Måndagsångest? Det är rätt åt dig!