Till umu.se
Provtagning Gammal bok Laboration Hjärnundersökning Lagbok Barn forskar under forskarfredag

Forskning

Umeå universitet är ett fullbreddsuniversitet med forskning som spänner över medicin, natur- och teknikvetenskap, samhällsvetenskap, humaniora, utbildningsvetenskap och det konstnärliga området.

Många av våra drygt 2 000 forskare/lärare tillhör den nationella och internationella toppen. Långsiktighet, hög kvalitet och möjlighet till högt risktagande utgör basen för forskningen.

Aktuella forskningsnyheter

Umeåforskare får 1 475 000 kronor vardera från Vetenskapsrådet

2016-12-09
I onsdags meddelade Vetenskapsrådet att Maréne Landström och Magnus Evander får 1 475 000 kronor vardera i så kallade proof-of-concept-anslag. Syftet med forskningsanslagen på ett år är enligt VR att ”överbrygga gapet mellan grundforskning och kommersialisering av forskningsresultat inom området liv...

Kan ett protein-baserat transportsystem i bakterier bli botemedel mot infektioner?

2016-12-09
Ummehan Avican visar att ett av substraten i ett proteinbaserat transportsystem krävs för infektion av den livsmedelsburna patogenen Y. pseudotuberculosis. Hon försvarar sina resultat fredagen den 16 december vid Umeå universitet.

Umeågrupp bidrar med forskningsmetod i ledande forskningsmanual

2016-12-09
Lucia Mincheva-Nilssons forskargrupp vid Institutionen för klinisk mikrobiologi, Enheten för klinisk immunologi, har i den senaste versionen av handboken Current Protocols in Immunology bidragit med ett kapitel om deras metoder för exosomforskning. I och med att den inkluderas i manualen anses grupp...

Hjärnforskare med Nobelmedalj på besök

2016-12-08
Den norska professorn Edvard Moser tilldelades tillsammans med May-Britt Moser 2014 års Nobelpris i fysiologi eller medicin för den stora upptäckt de har gjort om hjärnans positioneringssystem. På torsdagen besökte Edvard Moser Campus Umeå för att knyta kontakter och sprida kunskap.

33 miljoner kronor till yngre forskare

2016-12-08
Vetenskapsrådet har fattat beslut om vilka framstående yngre forskare som ska tilldelas konsolideringsbidrag. Av totalt 20 beviljade bidrag går tre till Umeå universitet.

Fler nyheter


Sidansvarig: Presskontakt
2016-10-13

Utskriftsversion

Mediespanare om valet i USA

Bild på Jesper EnbomJesper Enbom forskar om politisk kommunikation. Han arbetar också med tankesmedjan Humtank, gör tillsammans med Erik Lindenius podden Mediespanarna – där flera av nedanstående inlägg utvecklas vidare.

Läs hans blogg och kommentera gärna!

11/11: ”It’s the economy stupid”9/11: Jag hade fel4/11 Den vetenskapliga valkampanjen2/11: Ett förändrat USA28/10: Därför vinner Hilary Clinton presidentvalet i USA

TEDxUmeå 2016

Sara Edenheim, universitetslektor i historia och genusstudier, om kritisk analys och tolerans.

Se fler filmer från TEDxUmeå 2016