"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Postdoktoralt stipendium (två år) inom masspektrometri

Kemiska institutionen erbjuder ett postdoktorsstipendium inom ”Identifiering av biomarkörer med hjälp av masspektrometri för diagnostisering av hyperemesis gravidarum”. Stipendiet avser heltidsstudier under två år med tillträde 1 september 2024, eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 24 maj 2024.

Projektbeskrivning

Nya fynd har visat att förhöjda nivåer av hormonet GDF-15 samt ökad känslighet för det spelar en central roll i Hyperemesis Gravidarum (HG), som är förknippat med kraftigt illamående och kräkningar under graviditeten. I detta forskningsprojekt kommer masspektrometri-metoder för kvantifiering av GDF-15 att utvecklas och valideras, tillsammans med nya proteomik-protokoll för identifiering av biomarkörer för HG i patientprover. Målet är att utveckla nya sätt att diagnosticera HG på, som underlättar klinisk tillämpning och även kan användas i studier av de underliggande mekanismerna som involverar GDF-15. Projektet är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan kemister och kliniker vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Det skattefria stipendiet är 350 000 kr per år och finansieras av Kempestiftelserna.

Kvalifikationer

För att vara behörig som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Doktorsexamen ska vara inom kemi eller närliggande ämnesområde med tonvikt på masspektrometri.

Ytterligare krav är:

  • Erfarenhet av provberedning för proteinanalys
  • Erfarenhet av protein-kvantifiering med hjälp av LC-MS/MS

Meriterande är:

  • Erfarenhet av LC-MS/MS kvantifiering av små molekyler
  • Erfarenhet av proteomik- och/eller metabolomik-analyser av biologiska prover
  • Erfarenhet av att bearbeta stora datamängder (t.ex. programmeringskunskaper i R eller Python)

Vi söker dig som är intresserad av kvinnohälsa och har goda kunskaper i engelska språket, både i tal och skrift. Du har förmågan och tycker om att självständigt undersöka forskningsfrågeställningar, ta initiativ, planera din egen utveckling och som kan samarbeta med ett team.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev där du beskriver varför du söker stipendiet samt hur dina kvalifikationer och forskningsintressen överensstämmer med utlysningen (maximalt två sidor),
  • Meritförteckning - CV med publikationslista,
  • Kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som tydliggör när doktorsexamen förväntas erhållas,
  • Kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
  • Kopia av doktorsavhandling och upp till 3 relevanta artiklar,
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa,
  • Kontaktuppgifter till två vidtalade referenser.

Skicka din ansökan som pdf, märkt med diarienummer FS 2.1.6-812-24, både i dokumentet och i mejlets ämnesrad, till medel@diarie.umu.se. Din ansökan kan skrivas på svenska eller engelska (företrädelsevis). Sista ansökningsdag är 24 maj 2024.

Mer information

För mer information, vänligen kontakta docent Malin L. Nording, malin.nording@umu.se.

Välkommen med din ansökan!

Om oss

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav cirka 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi.

Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-biologiskt centrum. Information om institutionens forskarutbildning finns på vår hemsida: www.umu.se/teknisk-naturvetenskaplig-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/kemi/.

 

Senast uppdaterad: 2024-04-17