Till umu.se

Nyheter från Umeå universitet

SR: Designstudenter formger framtidens gruvutrustning

2015-01-28
Studenter vid Designhögskolan i Umeå fick i uppdrag att utforma säkrare och effektivare utrustning i en extrem miljö, långt under jord, där svängrummet är mycket begränsat. Som ett led i projektet åkte de elva studenterna vid masterprogrammet i avancerad produktdesign ner 1300 meter under jord i Kir...

Vardagsnära kemi kan öka intresset hos gymnasieelever

2015-01-28
Svenska elever på gymnasiets naturvetenskapliga program är intresserade av kemi och uppskattar kemiundervisningen, speciellt om kemin knyts till vardagen och lärarna har en tydlig struktur i sin undervisning. Det skriver Karolina Broman i sin avhandling som hon försvarar vid Umeå universitet den 6 f...

Utbrändhet hos svenska idrottstränare

2015-01-28
Den 6 februari försvarar Erik Lundkvist, från institutionen för psykologi, sin avhandling om utbrändhet bland svenska idrottstränare. Här svarar han på frågor om sitt arbete.

SR: "Ökat tryck på Sverige när världsmakterna visar musklerna"

2015-01-27
– Sverige har för svagt försvar om det skulle smälla, menar Martin Hårdstedt, militärhistoriker, intervjuad i Sveriges radio om hur trycket ökar på Sverige när rysk militär ökar aktiviteterna vid finska gränsen och Nato pratar om förstärkt samarbete i Östeuropa.

SvD: "Antisemitismen vill inte släppa sitt grepp"

2015-01-27
Lena Berggren, historiker, Umeå universitet, har apropå förintelsens minnesdag skrivit en understreckare i Svenska Dagbladet om antisemitismens närvaro inte bara i historien utan även här och nu.

Astmatikers och allergikers hälsa - upplevt stöd och miljöintolerans

2015-01-27
Många astmatiker och allergiker har även miljöintolerans. Det innebär att de reagerar med symtom liknande astma och allergi fast mot vanliga luktande ämnen såsom hygienprodukter och av vistelse i vissa byggnader. Det visar Nina Lind, Umeå universitet, i sin avhandling i ämnet psykologi.

Vårens vetenskapsluncher vidgar vyerna

2015-01-27
Norrlands utveckling, att språkträning är bra för minnet, internettjänster, det lilla ordet hen och ensamkommande flyktingbarn, en ny bild av istidens påverkan, miljöarkeologins nya verktyg och livsfarliga bilbränder.

Skogsmaskiner som gradvis blir smartare

2015-01-26
Daniel Ortíz Morales har tagit fram smarta funktioner och algoritmer för att utveckla halvautomatiska system i skogsmaskiner. Han försvarar sin avhandling vid Umeå universitet måndagen den 2 februari.

Curie: Naturvetare och samhällsvetare behöver en gemensam kunskapsbas

2015-01-26
Samspelet mellan biologi och kultur är centralt för den vetenskapliga kunskapen om människan och bör genomsyra såväl biologiska som samhällsvetenskapliga utbildningar. Det skriver Umeåforskaren Johan Örestig, fil. dr. i sociologi och Jonas Olofsson, docent i psykologi, i en debattartikel.

Högupplösta bilder avslöjar hur arvsmassan byggs upp

2015-01-26
Med hjälp av högupplösta bilder är det möjligt att studera hur enzymet DNA-polymeras epsilon bygger ny arvsmassa, DNA, och dessutom gör det med hög noggrannhet. Detta enligt den avhandling som Rais Ganai försvarar vid Umeå universitet den 30 januari.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Michael Nordvall
2008-09-26

Utskriftsversion

Kontaktinformation

Allmän information

Kommunikationsenheten

Kommunikationschef

Vakant

Presskontakt

press@umu.se
090-786 50 89
070-610 08 05

Webbredaktör

Michael Nordvall
090-786 58 71
070-666 83 14

Samverkanshuset, plan 4,
Universitetstorget 4

Prenumerera på nyheter i RSS-format

Nyheter från Umeå universitet – om forskning, utbildning, samverkan, för alumner etc – finns också som RSS-flöden:RSS-länkar