Clinicum Betula i Umeå är den enhet på Campus Umeå där du får lärarledd undervisning i praktiska färdigheter som ingår i din utbildning.
På Clinicum Betula bedrivs undervisning för studenter främst vid Institutionen för omvårdnad och för Läkarprogrammet.
En målsättning är att Clinicum Betula ska bidra till samverkan över utbildningsgränserna, både genom organiserade gemensamma övningar och genom att mötas i våra lokaler.
Clinicum Betulas lokaler - vad, var, när och hur?
Övningsmoment och utrustning
På Clinicum Betula har du möjlighet att öva på många av de praktiska moment som ingår i din utbildning. Några exempel är:
- pulspalpation och blodtrycksmätning
- venprovtagning
- att sätta perifer venkateter
- att sätta KAD
- att hantera centrala infarter
- injektionsgivning
- hantering och administrering av läkemedel
- att simulera vårdsituationer där bedömning, beslut om och genomförande av åtgärder tränas.
Det finns även övningsutrustning av olika slag, från enkla kärlattrapper till avancerade patientsimulatorer.
Patientsimulatorerna används för att öva verklighetstrogna händelser, där kliniska metodövningar vävs samman med träning i ledarskap och teamarbete, som vid HLR och simulering. Dessa övningar genomförs alltid tillsammans med instruktör.
Alla övningar på Clinicum Betula baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet, vilket innebär att vi arbetar utifrån instruktioner i litteratur samt utifrån relevanta delar av de nationella riktlinjerna som finns i Vårdhandboken. Vilka dessa är ser du på din kurssajt. Tanken är att du får möjlighet att omsätta teori i praktiska övningar.
Ta en virtuell rundtur i lokalerna
Förväntningar på dig som student
När du är på Clinicum Betula ligger fokus på praktisk övning. Du förväntas ha lärt dig de teoretiska grunderna, så se till att du har läst in dig på det aktuella momentet i Vårdhandboken och kurslitteraturen innan du kommer till lektionen i Clinicum Betula.
Klädsel
Vid alla övningar på Clinicum Betula ska du vara ombytt till en särskild blus som du får när du är på Clinicum Betula första gången. Basala hygienrutiner ska följas under lektionen.
Trivselregler på Clinicum Betula
- Lämna ytterkläder och väskor i förvaringsskåp, de är i vägen om de tas med till lektionssalen. Förvaringsskåp finns i studenternas utrymme Caverna Betula (läs mer nedan).
- Ha inte ytterskor på när ni ligger i sängarna.
- Hos oss har vi en doftfri miljö, undvik parfym och andra starka dofter.
- Ta inte med mat och fika in på salarna, det blir så lätt spill och mycket för oss att städa.
- Återställ salen efter övningarna, bädda sängarna, plocka bort material och töm papperskorgar.
Policy för fotografering och filmande
På Clinicum Betula förekommer ibland filmning och fotografering i framförallt pedagogiskt syfte. Fotografering eller filmning är endast tillåtet om alla i rummet informeras, och de som figurerar på fotot eller filmen gett sitt samtycke till detta. Om du som student filmar eller fotograferar i Clinicum Betulas lokaler så ska du inte lägga ut det på sociala medier.
Välkommen till studentytan Caverna Betula!
I trapphus H på plan 5 finns studentytan Caverna Betula.
Där finns förvaringsskåp med kodlås där du kan låsa in dina ytterkläder och väskor när du tränar på Clinicum Betula. OBS! Skåpet låses upp automatiskt efter 5 timmar.
I Caverna Betula finns även mikrovågsugnar och gott om bord och stolar så att du kan värma och äta medhavd mat.
Öppettider:
Måndag–torsdag kl. 07.00–22.00
Fredag kl. 07.00–18.00
Lördag kl. 11.00–16.00
Söndag kl. 12.00–18.00
Hitta hit
När du kommer in i Norrlands universitetssjukhus på markplan, så ta dig till Målpunkt B (heter även 1A på kartan). I taket finns en skylt som visar vägen mot "H", som du följer tills du kommer till Målpunkt H. På våningarna 2 och 3 i det trapphuset finns Clinicum Betula.
Öppettider
Clinicum Betula har öppet vardagar mellan 08.00–16.00.
Träna med amanuenser som stöd
Efter att du har deltagit i undervisningen av ett praktiskt utbildningsmoment har du möjlighet att träna vidare med stöd av amanuenser. Tanken är att du ska öka dina kunskaper och bli mer trygg i de praktiska moment du känner att du behöver öva mer på. För att du ska få öva på ett visst moment med amanuenser krävs att du först har genomgått momentet under en lärarledd lektion.
Vad innebär amanuensträning?
Amanuenserna är studenter på sjuksköterske- eller röntgensjuksköterskeprogrammet som går termin 5 och 6 samt studenter på läkarprogrammet som går termin 10 och 11. Amanuenserna kan svara på frågor och ge tips och stöd, men du förväntas vara påläst på det eller de moment du vill öva.
Du kan öva på max två moment + HLR, under ett amanuenspass. Vissa veckor kan man träna simulering i små grupper.
Vilka tider gäller?
Amanuenserna är på plats för dig som bokat tid, på tisdagar och onsdagar kl. 17.00-21.00.
Kom i tid till passet eftersom dörren till trapphuset är låst kvällstid. Amanuenserna släpper in alla som ska öva när passet börjar.
Registrera dig och boka tid
För att kunna boka in dig på amanuensträning behöver du registrera dig i Canvas på Clinicum Betula amanuensträning. När du har gjort det så läs noga igenom all information på startsidan och följ instruktionerna för bokning.
Det är "först till kvarn" som gäller vid bokning, men var solidarisk med dina medstudenter så att alla som vill får möjlighet att träna. Det gäller särskilt inför examinationer då många vill öva. Bokningen är personlig så du kan inte boka för fler än sig själv. Se till att avboka om du får förhinder.
Kontakta oss
Har du frågor, så skicka e-post till oss på adressen clinicum.betula@umu.se.
Vi arbetar på Clinicum Betula





Amanuenser
Kajsa Nygren (sjuksköterskeprogrammet, termin 5)
Signe Eriksson Näsholm (sjuksköterskeprogrammet, termin 5)
Frida Johdet (sjuksköterskeprogrammet, termin 6)
Filip Östman (sjuksköterskeprogrammet, termin 6)
Lina Almqvist (läkarprogrammet, termin 10)
Ludvig Lundberg Perris (läkarprogrammet, termin 10)
Alice Bitar (läkarprogrammet, termin 11)
Jonathan Niska (läkarprogrammet, termin 11)
Föreståndare för Clinicum Betula

