Navigerat till
Kursplan:

Kostvetenskap 2, 30 hp

Engelskt namn: Food and Nutrition 2
Denna kursplan gäller: 2026-01-19 och tillsvidare
Kurskod: 2KN089
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Tvågradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekt, 2025-09-08,

Innehåll

Denna kurs omfattar mat och hälsa i relation till mikrobiologi, hållbarhet, näring, och sensorik. Vetenskaplig metod, folkhälsa och hälsokommunikation utifrån dietistens perspektiv ingår också.

Kursen består av följande moduler:

  1. Mikrobiologi i relation till kost och hälsa (Microbiology in Relation to Diet and Health), 3 hp

  2. Måltider i ett hållbarhetsperspektiv (Sustainable Meals), 4,5 hp

  3. Måltidsplanering med fokus på näring och sensorik, (Planning Meals with Nutrition and Sensory Aspects), 7,5 hp

  4. Vetenskaplig metod (Scientific Methods), 7,5 hp

  5. Kost och folkhälsa – prevention och hälsokommunikation (Food and Public Health – Prevention and Health Communication), 7,5 hp Denna kurs omfattar mat och hälsa i relation till mikrobiologi, hållbarhet, näring, och sensorik. Vetenskaplig metod, folkhälsa och hälsokommunikation utifrån dietistens perspektiv ingår också.

Modul 1. Mikrobiologi i relation till kost och hälsa, 3 hp
Modulen behandlar grundläggande mikrobiologi där mikroorganismer relevanta för kost och hälsa introduceras, samt betingelser som påverkar deras tillväxt och överlevnad. Modulen omfattar även livsmedelssäkerhet, där patogena mikroorganismer som kan ge upphov till livsmedelsburna infektioner och förgiftningar behandlas, liksom hur livsmedel bör förvaras, hanteras och tillagas för att minimera smittspridning och sjukdom. Modulen omfattar även en introduktion till livsmedelslagstiftning, särskilt bestämmelser kring livsmedelssäkerhet, märkning och allergener. Därutöver behandlas tarmflorans betydelse för hälsa, inklusive kolonisering och utveckling av tarmfloran samt faktorer som påverkar dess sammansättning. Evidensläget för pre-, pro- och synbiotikas effekter på tarmfloran och hälsan diskuteras, liksom kostråd kopplade till tarmfloran.


**Modul 2. Måltider i ett hållbarhetsperspektiv, 4,5 hp**
Modulen behandlar de stora globala utmaningarna kopplade till klimatförändringar och livsmedelssystemens påverkan på miljön. I modulen introduceras studenterna till hållbarhet och de globala och nationella miljömålen. Modulen behandlar samhälleliga utmaningar kopplade till miljömål och måltider.
**Modul 3. Måltidsplanering med fokus på näring och sensorik, 7,5 hp**
Modulen behandlar psykologiska processer som påverkar och påverkas av sinnesförnimmelser. Näringsvärdesförändringar vid tillagning, förvaring och hantering av livsmedel studeras. Kursen tar även upp vegetariska och veganska måltider, med fokus på näringsvärde och målgruppsanpassning. Genom receptanalys och praktiska moment tränar studenten på att anpassa, laga och utvärdera måltider utifrån näringsrekommendationer, energi, hållbarhet och ekonomi.
**Modul 4. Vetenskaplig metod, 7,5 hp**
I modulen behandlas studiedesign, forskningsprocessens olika faser, kvalitativ och kvantitativ forskningsmetod, forskningsetik, litteratursökning samt akademiskt skrivande. Under modulen provar studenten på olika forskningsmetoder och övar på att framställa vetenskaplig text. Modulens kvantitativa moment innehåller enkätteknik i teori och praktik samt en statistikdel där problem utifrån datamaterial löses med hjälp av statistikprogram. Under problemlösningen tränas beskrivande och analytisk statistik, inklusive resultatpresentation som omfattar både deskriptiva data och resultat från parametriska och icke-parametriska test. Modulens kvalitativa del inkluderar konstruktion av frågeguide, kvalitativ analys samt beskrivning av kvalitativa resultat i text.
**Modul 5. Kost och folkhälsa – prevention och kommunikation, 7,5 hp**
I modulen behandlas levnadsvanor av vikt för folkhälsa samt prevention av kostrelaterade folksjukdomar främst utifrån svenska förhållanden, men även internationella aspekter inkluderas. I modulen ingår även hälsokommunikation i teori och praktik applicerat på kostområdet. Under modulen utvecklar studenterna sin förmåga att söka och kritiskt granska vetenskaplig litteratur samt att uttrycka sig i tal och text.

Förväntade studieresultat

Modul 1. Mikrobiologi i relation till kost och hälsa, 3 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Beskriva olika typer av mikroorganismer relevanta för kost och hälsa samt deras tillväxtbetingelser
  • Redogöra för vanligt förekommande patogena mikroorganismer som orsakar livsmedelsburna infektioner och förgiftningar
  • Förklara principer för säker förvaring, hantering och tillagning av livsmedel
  • Beskriva faktorer som påverkar kolonisering och etablering av tarmfloran
  • Redogöra för hur pre-, pro- och synbiotika kan påverka tarmflorans sammansättning och funktion
  • Förklara på en övergripande nivå hur tarmfloran kan påverka hälsan i och utanför tarmen

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa kunskaper i livsmedelslagstiftning vid analys av fallbeskrivningar samt muntligt presentera resultaten

Modul 2. Måltider i ett hållbarhetsperspektiv, 4,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:


***Kunskap och förståelse***
  • redogöra för olika dimensioner av begreppet hållbarhet
  • Beskriva globala och nationella miljömål som berör området kost- och måltidsvetenskap
  • Översiktligt beskriva livsmedelsystemet

Färdighet och förmåga

  • Identifiera hållbarhetsutmaningar i relation till nationella kostråd
  • Planera och tillaga måltider samt diskutera dessa i relation till nationella kostråd och hållbarhet

**Modul 3. Måltidsplanering med fokus på näring och sensorik, 7,5 hp **
För godkänd modul ska den studerande kunna:


***Kunskap och förståelse***
  • Redogöra för de psykologiska processer som påverkar och påverkas av sinnesförnimmelser
  • Redogör för näringsvärdesförändring som sker vid hantering, förvaring och tillagning av olika livsmedel
  • Redogöra för olika typer av vegetarisk kost

Färdighet och förmåga

  • Analysera och modifiera recept utifrån olika faktorer
  • Planera och tillaga måltider utifrån näringsrekommendationer, energibehov, sensoriska aspekter, hållbarhet och ekonomi

***Värderingsförmåga och förhållningssätt***
  • Värdera en måltid utifrån näringsrekommendationer, energibehov, sensoriska aspekter, hållbarhet och ekonomi

Modul 4. Vetenskaplig metod, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:


***Kunskap och förståelse***
  • Förklara grundläggande vetenskapliga begrepp
  • Redogöra för grunderna i ett vetenskapligt arbetssätt, inklusive forskningsetiska riktlinjer
  • Redogöra för studiedesigner och vetenskapliga metoder som är vanligt förekommande inom kost- och måltidsvetenskaplig forskning

Färdighet och förmåga

  • Konstruera frågeguide och enkät
  • Hantera, bearbeta, analysera samt presentera data inom kvalitativ metod
  • Hantera, bearbeta, analysera, samt presentera data inom kvantitativ metod
  • Självständigt söka och använda vetenskaplig litteratur i relation till en tänkt forskningsfråga
  • Framställa vetenskaplig text

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Diskutera forskningsprocess i skrift
  • Relatera det egna lärandet och lärprocessen till modulens innehåll

Modul 5. Kost och folkhälsa – prevention och hälsokommunikation, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:


***Kunskap och förståelse***
  • Förstå termer och begrepp relaterat till kostrelaterade folksjukdomar*, levnadsvanor och internationellt folkhälsoarbete
  • Redogöra för kostrelaterade folksjukdomars* etiologi
  • Förklara kostens preventiva funktion, effekt och betydelse på individ- och samhällsnivå för kostrelaterade folksjukdomar*
  • Förklara betydelsen av levnadsvanor och hälsoekonomiska aspekter för prevention av ohälsa på individ- och samhällsnivå
  • Förklara kommunikationsprocesser med inriktning på hälsokommunikation

Färdighet och förmåga

  • Kritiskt bearbeta vetenskaplig litteratur
  • Planera och genomföra ett informationstillfälle kring kost och hälsa
  • Kritiskt granska kostbudskap i media utifrån ett hälsokommunikativt perspektiv

*Kostrelaterade folksjukdomar som behandlas: övervikt, metabolt syndrom, diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdom, osteoporos, cancer, demens

Behörighetskrav

Kostvetenskap 1, 30 hp, med godkänt resultat på modul Introduktion till kostvetenskap, 4 hp, eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Modul 1. Mikrobiologi i relation till kost och hälsa, 3 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbeten, seminarier, och presentation. Presentation är obligatorisk.


**Modul 2. Måltider i ett hållbarhetsperspektiv, 4,5 hp**
Undervisningen bedrivs i form av workshop, laboration och föreläsningar. Laboration och workshop är obligatoriska.
**Modul 3. Måltidsplanering med fokus på näring och sensorik, 7,5 hp**
Undervisningen bedrivs i form av laborationer, seminarier och föreläsningar. Laborationer och seminarier är obligatoriska.
**Modul 4. Vetenskaplig metod, 7,5 hp**
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, workshops, tillämpningsuppgifter och seminarier. Tillämpningsuppgifter samt vissa seminarier är obligatoriska.
**Modul 5. Kost och folkhälsa – prevention och hälsokommunikation, 7,5 hp**Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbeten, seminarier, presentationer och inlämningsuppgifter. Presentationer och seminarier är obligatoriska.

Examination

Modul 1. Mikrobiologi i relation till kost och hälsa, 3 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Individuell skriftlig tentamen i lärplattform
  • Individuell skriftlig uppgift
  • Muntlig redovisning i grupp

**Modul 2. Måltider i ett hållbarhetsperspektiv, 4,5 hp**
*Modulen examineras genom följande examinationer:*
  • Individuell skriftlig salstentamen
  • Praktiska laborationer med muntliga redovisningar i grupp
  • Workshop

**Modul 3. Måltidsplanering med fokus på näring och sensorik, 7,5 hp**
*Modulen examineras genom följande examinationer:*
  • Individuell skriftlig salstentamen
  • Seminarier
  • Skriftlig uppgift i grupp
  • Praktiska laborationer med muntliga redovisningar i grupp

**Modul 4. Vetenskaplig metod, 7,5 hp**
*Modulen examineras genom följande examinationer:*
  • Individuella skriftliga tentamina i lärplattform
  • Seminarier
  • Individuella skriftliga uppgifter

**Modul 5. Kost och folkhälsa – prevention och hälsokommunikation, 7,5 hp**
*Modulen examineras genom följande examinationer:*
  • Individuell skriftlig salstentamen
  • Muntlig tentamen
  • Seminarier
  • Individuell skriftlig uppgift
  • Muntlig redovisning i grupp

Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända.

I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.

Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.


**TILLGODORÄKNANDE**
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.

Litteratur

Giltig från: 2026-01-19

MIKROBIOLOGI I RELATION TILL KOST OCH HÄLSA 3 HP

Rekommenderad litteratur

Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
ISBN: 9789144006567
LIBRIS ID: 10547093
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning: Presenteras i canvas

Livsmedelverket


Obligatorisk

MÅLTIDER I ETT HÅLLBARHETSPERSPEKTIV 4,5 HP

Rekommenderad litteratur

Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
LIBRIS ID: dp4ffnwlb8l3jvsb
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst.

Alberto Ruggerio Carlos
Science of The Total Environment
Science of The Total Environment : 2021 :
Sustainability and sustainable development: A review of principles and definitions
Obligatorisk

Nordic Nutrition Recommendations 2023 : integrating environmental aspects
Copenhagen : Nordic Council of Minsters : 2023 : 388 sidor :
Fritt tillgänglig
ISBN: 9789289375337
LIBRIS ID: 3lp94fdl11j9k634
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ISBN: 9789289375337 Se Umeå UB:s söktjänst.

Benchmarking the Swedish Diet Relative to Global and National Environmental Targets—Identification of Indicator Limitations and Data Gaps
Moberg Emma, Karlsson Potter Hanna, Wood Amanda, Hansson Per-Anders, Röös Elin
2020 :
Fulltext
Obligatorisk

Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems
The Lancet : 2025 :
Fulltext
Obligatorisk

Referenslitteratur

Projected environmental benefits of replacing beef with microbial protein
nature.com : 2022 :
Fulltext

Hållbar produktion och konsumtion av mat
Franke Ulrika, Andersson Antonia, Bollmark Lars, Löv Helena
Jordbruksverket : 2018 :
Rapport
Obligatorisk

Which Diet Has the Least Environmental Impact on Our Planet? A Systematic Review of Vegan, Vegetarian and Omnivorous Diets
Design & Consumer Behaviour Section, Department of Food Science, Faculty of Science, University of Copenhagen : 2019 :
MDPI Fulltext DiVA

Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers
Science.org : 2018 :
Fulltext

Culture-sustainability relation: Towards a conceptual framework
Soini Katriina, Dessein Joost
Sustainability (Basel, Switzerland) : 2016 :
MDPI

Hur liten kan livsmedelskonsumtionen vara år 2050?
2013 :
Rapport från Jordbruksverket
Läsanvisning: Rapport skriven av: Karin Hjerpe och Tobias Markensten, Jordbruksverket Monika Pearsson och Bodil Rundberg, Livsmedelsverket Anita Lundström och Ingrid Rydberg, Naturvårdsverket Ulf Sonesson och Katarina Nilsson, SIK – Institutet för livsmedel och bioteknik AB. Skriften har till viss del tagits fram inom ramarna för projektet CAP:s miljöeffekter (utvärdering av jordbrukspolitikens effekter på miljön).

Fritz Karin
Matsvinn i hemmet – Kännedom, attityder och beteenden
Livsmedelsverket : 2021 :
Rapport från Livsmedelsverket

MÅLTIDSPLANERING MED FOKUS PÅ NÄRING OCH SENSORIK 7,5 HP

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare facklitteratur kan tillkomma. Ca 40 sid.

Rekommenderad litteratur

Näringslära för högskolan
Berg Christina, Ellegård Lars, Larsson Christel
Sjunde upplagan : Stockholm : Liber : [2021] : 494 sidor :
ISBN: 9789147131075
LIBRIS ID: kzpg8wbhhtkzbrvs
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst

Nordic Nutrition Recommendations 2023 : integrating environmental aspects
Copenhagen : Nordic Council of Minsters : 2023 : 388 sidor :
Fritt tillgänglig
ISBN: 9789289375337
LIBRIS ID: 3lp94fdl11j9k634
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Fritt tillgänglig: https://norden.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1769986&dswid=-223

Livsmedelsverket


Obligatorisk

Begner Sara
Vår kokbok
27:e upplagan : Stockholm : Norstedts : Coop : 892 sidor :
ISBN: 978-91-1-307493-1
LIBRIS ID: 20750664
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning presenteras på Canvas.

Grundläggande näringskemi
Bergh Kurt, Burén Jonas, Sjödin Anna
Institutionen för kost- och måltidsvetenskap, Umeå Universitet : 2023 :
Karta till studieadmin
Obligatorisk
Läsanvisning: 3:e upplagan. Köps via institutionen, kontakta/besök studieadministrationen. Lärarutbildningshuset 901 87 Umeå. studieadmin.kostochmaltid@umu.se

Livsmedelsvetenskap
Nylander Annica, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
Tredje upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2024] : 441 sidor :
ISBN: 9789144159898
LIBRIS ID: j240bcklgqlnpznr
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst

Gustafsson Inga-Britt
Sensorik och marknadsföring
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 261 s. :
ISBN: 9789144079042
LIBRIS ID: 14858065
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst

Granberg Albina
Koka sjuda steka : Ett sociokulturellt perspektiv på matlagning i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2018 : 82 s. :

ISBN: 9789151303932
LIBRIS ID: z73tw69vw38d2mwl
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Avhandling, fulltext tillgänglig online.

Referenslitteratur

Vår gröna kokbok
Begner Sara, Bohlin Karin, Bergman Malin
Stockholm : Norstedts : 2014 : 384 s. :
ISBN: 978-91-1-305497-1
LIBRIS ID: 14755795
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst

Vår kokbok vegan
Sjögren Anna K., Begner Sara
[Solna] : Coop ; Stockholm : [2015] : 270 sidor :
ISBN: 9789113061931
LIBRIS ID: 17081069
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst

VETENSKAPLIG METOD 7,5 hp

Rekommenderad litteratur

Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar tillkommer (ca 80 sidor varav ca 50 sidor engelskspråkiga artiklar)

Att skriva PM/ Rapporter/ Uppsatser.
Institutionen för kost- och måltidsvetenskap :
Läsanvisning: Senaste versionen

Vetenskaplig teori och metod : från idé till examination inom vård- och hälsovetenskap
Henricson Maria, Ali Lilas, Andersson Ewa, Billhult Annika, Blomberg Helena, Borglin Gunilla, Carlson Elisabeth, Engström Åsa, Falk-Brynhildsen Karin, Friberg Febe, Fridlund Bengt, Gunnarsson Ingemar, Hellberg Sara, Hellström Amanda, Holmberg Mats, Hällgren Graneheim Ulla, Juuso Päivi, K. Holmström Inger, Karlsson Eva Karin, Kjellström Sofia, Landström Catharina, Larsson Jan, Lindgren Britt-Marie, Lundman Berit, Lövenmark Annica, Mårtensson Jan, Persson Carina, Petersson Pia, Priebe Gunilla, Rosén Måns, Rämgård Margareta, Sandgren Anna, Skott Carola, Stenberg Marie, Sundin Karin, Svensson Anders, Wibeck Victoria, Öhlén Joakim, Hallberg Jonny, Hallberg Jonny, Henricson Maria
3 uppl. : Studentlitteratur AB : 2023 : 564 sidor :
ISBN: 9789144161389
LIBRIS ID: p6schdfgm0lfm80n
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

God forskningssed
Vetenskapsrådet : 2017 :
Fritt tillgänglig rapport
Obligatorisk

Introduktion till SPSS
Institutionen för kost- och måltidsvetenskap :
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen (43 sid).

Hellmer Stefan
Grunderna i statistisk dataanalys : med tillämpning inom hälsovetenskaperna
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2022] : 310 sidor :
ISBN: 9789144154640
LIBRIS ID: l0c77rltjsrzcdll
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album

Teorier
Jämställdhetsmyndigheten :
Jämställdhetsmyndigheten
Obligatorisk

Näringslära för högskolan
Berg Christina, Ellegård Lars, Larsson Christel
Sjunde upplagan : Stockholm : Liber : [2021] : 494 sidor :
ISBN: 9789147131075
LIBRIS ID: kzpg8wbhhtkzbrvs
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst

Akademiskt läsande och skrivande
Blomström Vendela, Wennerberg Jeanna
Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2021] : 356 sidor :
ISBN: 9789144151045
LIBRIS ID: 0d30snxcxtq8ggg7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Wenemark Marika
Enkätmetodik : att planera och genomföra en undersökning
Första upplagan : Stockholm : Liber : [2023] : 273 sidor :
ISBN: 9789147147298
LIBRIS ID: zf7j5zn0wl84jqrb
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst

Att skriva en bra uppsats
Rienecker Lotte, Stray Jørgensen Peter, Lagerhammar Ann
Upplaga 4 : Stockholm : Liber : [2018] : 400 sidor :
ISBN: 9789147113644
LIBRIS ID: 22577781
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst.

Trost Jan
Kvalitativa intervjuer
4., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 165 s. :
LIBRIS ID: 1mfwx7lczgsgb1kq
ISBN: 9789144062167
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst.

Field Andy P.
Discovering statistics using IBM SPSS statistics
5th edition : London : Sage Publications : [2018] : xxix, 1070 sidor :

LIBRIS ID: 21986061
ISBN: 9781526419521
ISBN: 1526419521
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst

KOST OCH FOLKHÄLSA - PREVENTION OCH KOMMUNIKATION 7,5 HP

Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 300 sidor, varav hälften engelskspråkiga artiklar).

Rekommenderad litteratur

Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling - del 1
Yrkesföreningar för Fysisk aktivitet :
Nio fritt tillgängliga kapitel från FYSS 2021
Obligatorisk

Krause and Mahan's Food and the nutrition care process
Raymond Janice L., Morrow Kelly, Krause Marie V., Mahan L. Kathleen.
16th edition. : 2021 : XVIII, 1262 pàgines :
ISBN: 9780323810265
LIBRIS ID: q7p5hvzmn1d1kj35
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
LIBRIS ID: dp4ffnwlb8l3jvsb
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst Läsanvisning: (20s)

NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS 2023
Nordic Council of Ministers : 2023 :
Publikation i fulltext
Obligatorisk

Näringslära för högskolan
Berg Christina, Ellegård Lars, Larsson Christel
Sjunde upplagan : Stockholm : Liber : [2021] : 494 sidor :
ISBN: 9789147131075
LIBRIS ID: kzpg8wbhhtkzbrvs
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst. Läsanvisning: Senaste upplagan (nr 7)

Jarlbro Gunilla
Hälsokommunikation : en introduktion
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-05876-4
LIBRIS ID: 11957594
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst

Att kommunicera mat- och levnadsvanor i dagens medielandskap, Myndighetskommunikation i det offentliga
Livsmedelsverket : 2018 :
Myndighetsrapport
Obligatorisk

Hälsokommunikation i det nya medielandskapet, Kartläggning av internationell och svensk forskning 2010-2016
Folkhälsomyndigheten : 2017 :
Myndighetsrapport fulltext
Obligatorisk

Nygren Charlotte
Mat och media : en bok med analys av Women's Health Initiative i svensk massmedia
Umeå : Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet : 2015 : 127 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 978-91-7601-345-8
LIBRIS ID: 18703223
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Fritt tillgänglig via Umeå universitet. Se Umeå UB:s söktjänst.

Referenslitteratur

Folkhälsans utveckling - årsrapport. Senaste upplagan

Folkhälsomyndigheten
Läsanvisning: Sök på hemsidan efter Folkhälsans utveckling - årsrapport