Navigated to
Syllabus:

Food and Nutrition 2, 30 credits

Swedish name: Kostvetenskap 2
This syllabus is valid: 2026-01-19 and until further notice
Course code: 2KN089
Credit points: 30
Education level: First cycle
Main Field of Study and progress level: Food and Nutrition: First cycle, has less than 60 credits in first-cycle course/s as entry requirements
Grading scale: Two-grade scale
Responsible department: Department of Food, Nutrition and Culinary Science
Established by: Prefekt, 2025-09-08,

Literature

Valid from: 2026-01-19

Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
ISBN: 9789144006567
LIBRIS ID: 10547093
Mandatory
Search the University Library catalogue
Reading instructions: Se Umeå UB:s söktjänst: https://search.ub.umu.se/permalink/46UMEA_INST/185bdkd/alma9922069322004996

Livsmedelverket


Mandatory

Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
LIBRIS ID: dp4ffnwlb8l3jvsb
Mandatory
Search the University Library catalogue

Alberto Ruggerio Carlos
Science of The Total Environment
Science of The Total Environment : 2021 :
Sustainability and sustainable development: A review of principles and definitions
Mandatory

Nordic Nutrition Recommendations 2023 : integrating environmental aspects
Copenhagen : Nordic Council of Minsters : 2023 : 388 sidor :
Fritt tillgänglig
ISBN: 9789289375337
LIBRIS ID: 3lp94fdl11j9k634
Mandatory
Search the University Library catalogue

Benchmarking the Swedish Diet Relative to Global and National Environmental Targets—Identification of Indicator Limitations and Data Gaps
Moberg Emma, Karlsson Potter Hanna, Wood Amanda, Hansson Per-Anders, Röös Elin
2020 :
Fulltext
Mandatory

Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems
The Lancet : 2025 :
Fulltext
Mandatory

Projected environmental benefits of replacing beef with microbial protein
nature.com : 2022 :
Fulltext

Hållbar produktion och konsumtion av mat
Franke Ulrika, Andersson Antonia, Bollmark Lars, Löv Helena
Jordbruksverket : 2018 :
Rapport
Mandatory

Which Diet Has the Least Environmental Impact on Our Planet? A Systematic Review of Vegan, Vegetarian and Omnivorous Diets
Design & Consumer Behaviour Section, Department of Food Science, Faculty of Science, University of Copenhagen : 2019 :
MDPI Fulltext DiVA

Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers
Science.org : 2018 :
Fulltext

Culture-sustainability relation: Towards a conceptual framework
Soini Katriina, Dessein Joost
Sustainability (Basel, Switzerland) : 2016 :
MDPI

Hur liten kan livsmedelskonsumtionen vara år 2050?
2013 :
Rapport från Jordbruksverket

Fritz Karin
Matsvinn i hemmet – Kännedom, attityder och beteenden
Livsmedelsverket : 2021 :
Rapport från Livsmedelsverket

Näringslära för högskolan
Berg Christina, Ellegård Lars, Larsson Christel
Sjunde upplagan : Stockholm : Liber : [2021] : 494 sidor :
ISBN: 9789147131075
LIBRIS ID: kzpg8wbhhtkzbrvs
Mandatory
Search the University Library catalogue

Nordic Nutrition Recommendations 2023 : integrating environmental aspects
Copenhagen : Nordic Council of Minsters : 2023 : 388 sidor :
Fritt tillgänglig
ISBN: 9789289375337
LIBRIS ID: 3lp94fdl11j9k634
Mandatory
Search the University Library catalogue

Livsmedelsverket


Mandatory

Begner Sara
Vår kokbok
27:e upplagan : Stockholm : Norstedts : Coop : 892 sidor :
ISBN: 978-91-1-307493-1
LIBRIS ID: 20750664
Mandatory
Search the University Library catalogue

Grundläggande näringskemi
Bergh Kurt, Burén Jonas, Sjödin Anna
Institutionen för kost- och måltidsvetenskap, Umeå Universitet : 2023 :
Karta till studieadmin
Mandatory

Livsmedelsvetenskap
Nylander Annica, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
Tredje upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2024] : 441 sidor :
ISBN: 9789144159898
LIBRIS ID: j240bcklgqlnpznr
Mandatory
Search the University Library catalogue

Gustafsson Inga-Britt
Sensorik och marknadsföring
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 261 s. :
ISBN: 9789144079042
LIBRIS ID: 14858065
Mandatory
Search the University Library catalogue

Granberg Albina
Koka sjuda steka : Ett sociokulturellt perspektiv på matlagning i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2018 : 82 s. :

ISBN: 9789151303932
LIBRIS ID: z73tw69vw38d2mwl
Mandatory
Search the University Library catalogue

Vår gröna kokbok
Begner Sara, Bohlin Karin, Bergman Malin
Stockholm : Norstedts : 2014 : 384 s. :
ISBN: 978-91-1-305497-1
LIBRIS ID: 14755795
Search the University Library catalogue

Vår kokbok vegan
Sjögren Anna K., Begner Sara
[Solna] : Coop ; Stockholm : [2015] : 270 sidor :
ISBN: 9789113061931
LIBRIS ID: 17081069
Search the University Library catalogue

Att skriva PM/ Rapporter/ Uppsatser.
Institutionen för kost- och måltidsvetenskap :

Vetenskaplig teori och metod : från idé till examination inom vård- och hälsovetenskap
Henricson Maria, Ali Lilas, Andersson Ewa, Billhult Annika, Blomberg Helena, Borglin Gunilla, Carlson Elisabeth, Engström Åsa, Falk-Brynhildsen Karin, Friberg Febe, Fridlund Bengt, Gunnarsson Ingemar, Hellberg Sara, Hellström Amanda, Holmberg Mats, Hällgren Graneheim Ulla, Juuso Päivi, K. Holmström Inger, Karlsson Eva Karin, Kjellström Sofia, Landström Catharina, Larsson Jan, Lindgren Britt-Marie, Lundman Berit, Lövenmark Annica, Mårtensson Jan, Persson Carina, Petersson Pia, Priebe Gunilla, Rosén Måns, Rämgård Margareta, Sandgren Anna, Skott Carola, Stenberg Marie, Sundin Karin, Svensson Anders, Wibeck Victoria, Öhlén Joakim, Hallberg Jonny, Hallberg Jonny, Henricson Maria
3 uppl. : Studentlitteratur AB : 2023 : 564 sidor :
ISBN: 9789144161389
LIBRIS ID: p6schdfgm0lfm80n
Mandatory
Search the University Library catalogue

God forskningssed
Vetenskapsrådet : 2017 :
Fritt tillgänglig rapport
Mandatory

Introduktion till SPSS
Institutionen för kost- och måltidsvetenskap :
Mandatory

Hellmer Stefan
Grunderna i statistisk dataanalys : med tillämpning inom hälsovetenskaperna
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2022] : 310 sidor :
ISBN: 9789144154640
LIBRIS ID: l0c77rltjsrzcdll
Mandatory
Search the University Library catalogue

Teorier
Jämställdhetsmyndigheten :
Jämställdhetsmyndigheten
Mandatory

Näringslära för högskolan
Berg Christina, Ellegård Lars, Larsson Christel
Sjunde upplagan : Stockholm : Liber : [2021] : 494 sidor :
ISBN: 9789147131075
LIBRIS ID: kzpg8wbhhtkzbrvs
Mandatory
Search the University Library catalogue

Akademiskt läsande och skrivande
Blomström Vendela, Wennerberg Jeanna
Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2021] : 356 sidor :
ISBN: 9789144151045
LIBRIS ID: 0d30snxcxtq8ggg7
Mandatory
Search the University Library catalogue

Wenemark Marika
Enkätmetodik : att planera och genomföra en undersökning
Första upplagan : Stockholm : Liber : [2023] : 273 sidor :
ISBN: 9789147147298
LIBRIS ID: zf7j5zn0wl84jqrb
Search the University Library catalogue

Att skriva en bra uppsats
Rienecker Lotte, Stray Jørgensen Peter, Lagerhammar Ann
Upplaga 4 : Stockholm : Liber : [2018] : 400 sidor :
ISBN: 9789147113644
LIBRIS ID: 22577781
Search the University Library catalogue

Trost Jan
Kvalitativa intervjuer
4., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 165 s. :
LIBRIS ID: 1mfwx7lczgsgb1kq
ISBN: 9789144062167
Search the University Library catalogue

Field Andy P.
Discovering statistics using IBM SPSS statistics
5th edition : London : Sage Publications : [2018] : xxix, 1070 sidor :

LIBRIS ID: 21986061
ISBN: 9781526419521
ISBN: 1526419521
Search the University Library catalogue

Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling - del 1
Yrkesföreningar för Fysisk aktivitet :
Nio fritt tillgängliga kapitel från FYSS 2021
Mandatory

Krause and Mahan's Food and the nutrition care process
Raymond Janice L., Morrow Kelly, Krause Marie V., Mahan L. Kathleen.
16th edition. : 2021 : XVIII, 1262 pàgines :
ISBN: 9780323810265
LIBRIS ID: q7p5hvzmn1d1kj35
Mandatory
Search the University Library catalogue

Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
LIBRIS ID: dp4ffnwlb8l3jvsb
Mandatory
Search the University Library catalogue

NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS 2023
Nordic Council of Ministers : 2023 :
Publikation i fulltext
Mandatory

Näringslära för högskolan
Berg Christina, Ellegård Lars, Larsson Christel
Sjunde upplagan : Stockholm : Liber : [2021] : 494 sidor :
ISBN: 9789147131075
LIBRIS ID: kzpg8wbhhtkzbrvs
Mandatory
Search the University Library catalogue

Jarlbro Gunilla
Hälsokommunikation : en introduktion
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-05876-4
LIBRIS ID: 11957594
Mandatory
Search the University Library catalogue

Att kommunicera mat- och levnadsvanor i dagens medielandskap, Myndighetskommunikation i det offentliga
Livsmedelsverket : 2018 :
Myndighetsrapport
Mandatory

Hälsokommunikation i det nya medielandskapet, Kartläggning av internationell och svensk forskning 2010-2016
Folkhälsomyndigheten : 2017 :
Myndighetsrapport fulltext
Mandatory

Nygren Charlotte
Mat och media : en bok med analys av Women's Health Initiative i svensk massmedia
Umeå : Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet : 2015 : 127 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 978-91-7601-345-8
LIBRIS ID: 18703223
Mandatory
Search the University Library catalogue

Folkhälsans utveckling - årsrapport. Senaste upplagan

Folkhälsomyndigheten