"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Digital salstentamen med Inspera

Inspera Assessment är Umeå universitets tjänst för genomförande av digital salstentamen. Här kan du läsa mer om vilka förberedelser du behöver göra innan du genomför en digital salstentamen.

Lärare skapar tentamensfrågor i Inspera med tillhörande digitala resurser, exempelvis webbsidor, ljudfiler eller PDF-filer, och du som student besvarar frågorna med hjälp av en dator med en säker webbläsare på examinationsdagen. I bedömningen hanteras självrättande och manuellt bedömda svar, skriven eller verbal återkoppling på inlämningen.

Hur går en digital salstentamen till?

En digital salstentamen i Inspera skrivs på egen dator eller på en i förväg bokad lånedator. Du loggar in i Inspera med Umu-id och öppnar tentamenstillfället. Då öppnas en säker webbläsare som låser datorn till att enbart visa tentamensinnehållet. Frågorna besvaras och efter inlämning låses den säkra webbläsaren upp. När tentamen är bedömd publiceras resultat, återkoppling och betyg i Inspera.

Anmälan till en digital salstentamen

Du ska alltid anmäla dig senast tio arbetsdagar före ett aktuellt provtillfälle för att delta i en salstentamen, och du anmäler dig via Ladok. För att du ska kunna anmäla dig måste du vara registrerad på kursen och anmälningsperioden måste vara öppen. Du kan avanmäla dig fram till det klockslag då tentamenstillfället börjar.

Läs mer om anmäla till tentamen

Logga in i Ladok

Förberedelser för digital salstentamen med egen dator

För att genomföra en digital salstentamen på egen dator krävs att det trådlösa nätverket Eduroam är konfigurerat samt att den säkra webbläsaren Safe Exam Browser är installerad. För att kontrollera att din dator fungerar innan tentamenstillfället finns det möjlighet att genomföra en demotentamen.

Genomför dina förberedelser enligt ordningen som beskrivs nedan:

1. Ställ in Eduroam


2. Ladda ner och installera Safe Exam Browser

3. Genomför en demotentamen

 • Kontrollera 1-5 dagar före varje tentamenstillfälle att din dator fungerar i Inspera och att all programvara inklusive Safe Exam Browser är uppdaterad, genom att genomföra en demotentamen.
 • Guide: Genomför en demotentamen

4. Kontrollera att du kan inlogningsuppgifterna till ditt Umu-id

 • Säkerställ att du kan och kommer ihåg användarnamn och lösenord för ditt Umu-id.
 • Behöver du återställa användarnamn eller lösenord hittar du instruktioner här: https://administrationsverktyg.umu.se/Settings/ResetUser. Ändra gärna till ett lösenord som du lätt kommer ihåg.
 • Om du inte kan ditt användarnamn och ditt lösenord när du är i tentamenssalen riskerar du att inte kunna genomföra din tentamen.

Boka lånedator

Om du saknar egen dator eller upptäcker vid genomförandet av demotentamen att Inspera inte fungerar så finns det möjlighet att boka en lånedator.
Klicka här för att öppna bokning av lånedator via TimeEdit. 

Här kan du läsa mer om hur du gör för att boka din lånedator: 
Boka dator för digital tentamen (tentamensdator) – Manual (umu.se)

Den bokade lånedatorn ställs i ordning åt dig i skrivsalen och du hänvisas till din plats av tentamensvärden när du legitimerar dig för att komma in i salen.

 

Checklista inför digital salstentamen

Det är viktigt att komma väl förberedd till en digital salstentamen och nedan ser du vad du behöver förbereda och ta med till tentamenstillfället.

Digital salstentamen med egen dator

 • Egen dator och laddare
 • Eduroam konfigurerat
 • Safe Exam Browser installerad
 • Genomfört demotentamen och säkerställt att den egna datorn fungerar med Inspera
 • Inloggningsuppgifter - Användarnamn och lösenord för ditt Umu-id.
 • Giltig fotolegitimation
 • Eventuella tillåtna hjälpmedel

Digital salstentamen med förhandsbokad lånedator

 • Boka lånedator
 • Inloggningsuppgifter - Användarnamn och lösenord för ditt Umu-id.
 • Giltig fotolegitimation
 • Eventuella tillåtna hjälpmedel

Inställningar vid tentamen

En digital salstentamen i Inspera genomförs i säker webbläsare. Vid tentamenstillfället finns ett antal inställningar tillgängliga för dig som student. 

Inställningar vid en digital tentamen

Ta del av resultat

När tentamen är bedömd och resultatet är publicerat finns det tillgängligt i Inspera. Logga in i Inspera med ditt Umu-id och ta del av ditt resultat genom att öppna den bedömda tentamen under ”Arkiv”.

Guide: Ta del av tentamensresultat i Inspera

Kvittera ut din tentamen

Som student har du rätt att hämta ut ditt provsvar i original eller kopia när provsvaret har blivit allmän handling. Eftersom en inlämning i Inspera är digital, hanteras utkvitteringen av provsvar i original genom att du som student raderar dina provsvar. Observera att ett raderat provsvar inte kan återskapas och myndigheten har inte längre kvar handlingen.

Stöd och support

Kontakta Servicedesk (IT-support) för tekniska problem eller frågor kopplat till användandet av Inspera innan tentamenstillfället. Om tekniska problem uppstår under pågående tentamen så hjälper personal från tentamensservice till.

IT-support

 

Senast uppdaterad: 2024-04-02