Navigerat till

Till dig som är antagen till

Tekniskt-naturvetenskapligt basår 60 fup

Här hittar du information inför studiestart.

Varmt välkommen till utbildningen!

Du är antagen till Tekniskt-naturvetenskapligt basår vid Umeå universitet. Här hittar du all information du behöver inför din studiestart. Varmt välkommen till Tekniskt-naturvetenskapligt basår – hoppas du får en härlig och givande studietid tillsammans med oss här vid Umeå universitet!


Checklista inför studiestart

Innan den första dagen på din utbildning behöver du ta några viktiga steg.

1.Tacka ja till din studieplats

När du har blivit antagen eller fått en reservplats till en utbildning behöver du tacka ja för att behålla din plats. Det gör du på Mina sidor på Antagning.se senast den 18 juli 2025. Vill du inte ha din plats kan du låta en reserv få din plats genom att lämna återbud på antagning.se.

 

2.Aktivera ditt UMU-id och MFA

Som ny student får du automatiskt ett UMU-id, men du måste själv aktivera det. Det kan du vanligtvis göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare. Du får inget särskilt meddelande – håll själv koll när det går att aktivera.

Ditt UMU-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på utbildningen
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa UMU-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi

MFA – ökar din digitala säkerhet

För att öka säkerheten och minska risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto behöver du aktivera MFA (multifaktorautentisering). MFA behövs för att du ska kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

Jag vill aktivera mitt UMU-id och MFA

Om du får problem att logga in eller aktivera ditt UMU-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

 

3.Registrera dig på programmet

Obligatoriskt programupprop
Programmet börjar med ett programupprop måndag 1 september kl. 10.30. Efter programuppropet blir det en rundvandring på campus som slutar senast kl. 12.30. På eftermiddagen anordnar F-sektionen välkomstaktiviteter. Mer information om eftermiddagsaktiviteterna finns under rubriken Mottagning längre ner.

Kan du inte komma på uppropet?
Om du inte kan vara med på programuppropet måste du meddela det senast måndag 1 september kl. 08.00.
Skicka ett mejl till: cecilia.rydberg@umu.se
Om du inte hör av dig i tid förlorar du din plats på programmet.

Registrering på program och kurs
För att bli registrerad på programmet måste du delta i programuppropet måndag 1 september. Efter programuppropet registrerar studievägledaren dig på de kurser du valt för läsperiod 1.

Observera att du måste göra ditt val av kurser senast den 8 augusti. Mer information hittar du under rubriken Val av kurser längre ner.

När börjar undervisningen?
Startdatum och tider för dina kurser beror på vilka kurser du ska läsa. Schema för läsperiod 1 finns under rubriken Studiestart längre ner. Under programuppropet kommer du att få mer information om kursstart för de kurser du ska läsa under läsperiod 1.

 

4.Studiestart

Startdatum

2025-09-01

Tid

10.30

Schema Gå till schemat för HT2025

Schemat är preliminärt fram till fyra veckor innan programstartstudiestart

Utbildningsplan Gå till utbildningsplanen

Viktigt inför programstarten

Innan programmet börjar finns det några viktiga saker du behöver göra.
Läs därför igenom hela välkomstinformationen noggrant, så att du inte missar något viktigt. Till exempel måste du ha valt dina kurser senast den 8 augusti.

Val av kurser

Innan basåret börjar måste du välja vilka kurser du vill läsa, detta val måste du göra senast fredag 8 augusti. Vilka kurser du ska välja beror på vilken behörighet du vill ha efter avslutat basår. För att underlätta ditt val finns fyra färdiga kurspaket som du kan välja mellan. 

Här kan du läsa mer om basårets kurspaket

Här gör du ditt kursval

Uppstartsdagar och repetition

Veckan innan programuppropet har vi två uppstartsdagar för dig som ska börja basåret, torsdag 28 augusti kl 12.00 och fredag 29 augusti kl 12.00. Under uppstartsdagarna får du lära känna dina klasskamrater, lyssna på inspirerande föreläsningar och repetera delar av gymnasiematematiken. Uppstartsdagarna är inte obligatoriska men de ger en “springande start” på dina studier och rekommenderas mycket varmt. Vi bjuder på enklare lunch båda dagarna. 

Här kan du läsa mer om uppstartsdagarna

Anmälan
För att delta behöver du anmäla dig senast 19 augusti. Anmäl dig här

Repetitionsmaterial
Vi har skapat repetitionsmaterial som vi rekommenderar att du använder för att repetera den matematik du behöver kunna när du börjar basåret, oavsett om du kommer delta på uppstartsdagarna eller inte. 

Här kan du läsa mer om repetitionsmaterialet

Sommarringning och sommarjour

För dig som antas i Urval 1 erbjuder vi så kallad sommarringning. Det innebär att en student som själv gått basåret kommer att ringa upp dig, för att hälsa dig välkommen och svara på frågor. Sommarringningen sker under perioden 11 – 17 juli och görs till det telefonnummer som du har angett på Antagning.se.

För dig som antas i Urval 2, och för dig som har frågor kvar efter sommarringningen, finns det möjlighet att ställa frågor direkt till basårets administration. 

Skicka dina frågor till: basar.teknat@umu.se

Kurslitteratur och miniräknare

Som basårsstudent behöver du själv skaffa kursböcker och miniräknare. I augusti bör du skaffa de kursböcker du behöver till kurserna du ska läsa i läsperiod 1, baserat på det kursval du har gjort. Kursböckerna för läsperiod 2 kan du antingen köpa redan nu eller vänta med till senare under hösten.

Observera att kurslitteraturen endast är fastställd för höstterminen. Vänta därför med att skaffa kursböckerna till vårterminens kurser tills vi har fastställt litteraturen för vårterminen.

Här kan du läsa mer om kurslitteratur
Här kan du läsa mer om miniräknare

Lärplattformen Canvas

På Umeå universitet används lärplattformen Canvas. På basårets programsajt i Canvas hittar du viktig information om programmet tillexempel terminstider, kursregistrering, tentamen, kontaktuppgifter. Från och med programstarten är det via programsajten vi kommer att kommunicera med dig under din studietid på basåret. 

Basårets programsajt i Canvas

Varje kurs på basåret kommer också att ha en Canvassajt med kursinformation, uppgifter, extramaterial med mera. Kurssajterna får du tillgång till i samband med att du registreras på respektive kurs. För att komma åt kurssajterna måste du logga in med ditt Umu-id på Canvas.

Här kan du läsa mer om lärplattformen Canvas

Studiemedel

Som basårsstudent kan du ansöka om studiemedel hos CSN. När du ansöker om studiemedel bör du söka för hela läsåret på en gång, annars kan det bli problem med studiemedlet under vårterminen.

Vi vill även uppmärksamma dig på att reglerna för studiemedel skiljer sig åt om du läser på gymnasienivå (basår, Komvux och folkhögskola) jämfört med om du läser på högskolenivå.

En viktig sak att tänka på är hur många veckor du kan få studiemedel för. Har du tidigare studerat på gymnasienivå – till exempel på ett basår, Komvux eller folkhögskola – kan du redan ha använt en del av dessa veckor.

En annan viktig skillnad är hur många poäng du måste klara för att beviljas studiemedel nästa gång du ansöker om det. När du läser basåret ska du räkna med att du måste klara alla kurser som du fått studiemedel för.

Här kan du läsa om studiemedel för högskolans basår

Hör av dig till CSN om du har frågor om studiemedel.

Mottagning

I samband med programstarten arrangeras mottagningsaktiviteter för er som ska börja på basåret. Syftet med mottagningen är att du ska lära känna dina klasskamrater på basåret och lära dig hitta på Umeå universitet och i staden Umeå. Mottagningen arrangeras av tidigare studenter på basåret, i samarbete med F-Sektionen som är basårets sektion inom Umeå naturvetar- och teknologkår (NTK).

Basårets mottagning börjar torsdag 28 augusti kl. 15.00 i direkt anslutning till uppstartsdagarna (se ovan) och pågår i drygt en vecka. Observera att mottagningen alltså börjar veckan innan programuppropet!

Mer information om mottagningen hittar du i Facebookgruppen Basåret Umeå 2025 som är en grupp för studenter som ska läsa basåret i Umeå med start hösten 2025. Du hittar även information om mottagningen på NTKs webbsida.

Reservantagning

Reservantagning kommer att påbörjas så snart vi har lediga platser på basåret och kommer att avslutas senast fredag 5 september.

Om du blir antagen som reserv får du ett antagningsbesked via Antagning.se. Du kommer också att få ett mejl från basårets administration med viktig information.

I mejlet från basårets administration står det hur du tackar ja eller nej till platsen. Tänk på att svarstiden är mycket kort, så det är viktigt att du läser mejlet så snart som möjligt.

Ibland hamnar mejl från Umeå universitet i skräppostmappen. Kom därför ihåg att även kontrollera din skräppost regelbundet.

 

Stöd och hjälp

Vi stöttar våra studenter för att skapa en utbildningsmiljö med lika villkor.

Kontakta Infocenter vid frågor

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).

Nytt meddelande

Fler tips för en bra start

En man och en kvinna sitter i en soffa i ett vardagsrum, omgivna av flyttkartonger.

Hitta hem

Bo i lägenhet, studentrum eller kollektiv? Tips för dig som söker bostad i Umeå.

Bild på hand som håller mobiltelefon som visar den digitala kartan över campusområdet.

Så hittar du på campus

Ladda ner Mazemap och du kommer hitta överallt på campus. Varför slösa tid på att gå vilse?

Utbytesstudent håller i kuvert, nycklar och ryggsäck på ankomstdagen

Infocenter

Du får stöd och svar på dina frågor av Infocenter.