Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Hitta hem

Någon nöjer sig med sovsal och dusch i korridoren, en annan vill ha ett eget rum men kan tänka sig att dela kök, medan en tredje vill ha balkong och öppen spis. I Umeå finns bostäder för alla, men precis som i andra stora universitetsstäder måste vi hjälpas åt lite för att du ska hitta hem.

Fyra tips för att få bostad

1. Ställ dig i bostadskö

Oavsett om du vill bo i korridorsrum, studentlägenhet, hyresrätt eller större lägenhet för att starta ett kollektiv så ska du ställa dig i kö hos Umeå kommuns bostadsbolag Bostaden. Gärna året innan du tänker flytta. Det kostar ingenting, men är mycket värt. Ställ dig i bostadskö redan idag hos Bostaden.

2. Kontakta privata hyresvärdar

Över hälften av de nya studenter som har en lägenhet har fått den genom någon av Umeås privata hyresvärdar. Flera av dem tillämpar dessutom först till kvarn så det gäller att ligga på! Privata hyresvärdar hittar du på Umeå kommuns web.

3. Använd Facebook

Gå med i gruppen Umeå Studentbostad på Facebook och få nyheter, tips och bostadsannonser i Umeå.

4. Sök överallt...

Internet är ju en bra plats för att hitta saker. Skanna igenom allt du hittar om bostäder i Umeå — Blocket eller andra säljsajter är en bra utgångspunkt. Skriv en egen annons och berätta att du är på jakt efter ett hem. Publicera överallt där det går: nätet, anslagstavlor och tidningsannonser.

 

Distans och i Umeå ibland

Du som studerar på distans har frihet att vara och plugga där du vill utan att behöva flytta. Men, på vissa av våra distansutbildningar kan det vara några obligatoriska träffar per termin i Umeå eller någon annan studieort. Oftast behöver du då själv ordna med boende. Om du inte redan har klart med övernattning så finns ett stort utbud av olika slags boenden på Visit Umeås sidor.

Tänk lite längre

Du måste inte bo i Umeå för att plugga i Umeå. Umeå universitet har campus i både Örnsköldsvik och i Skellefteå där det även finns studentbostäder. Och känns det okej att pendla till Umeå, har du möjlighet att hitta ditt nya hem i någon av våra grannkommuner. Kan du tänka dig att resa bara 20 minuter med tåg får du dessutom det bästa på köpet – både stads- och lantliv.

Restid med tåg till Umeå:
Hörnefors: 16 min
Vännäs: 22 min
Nordmaling: 26 min
Örnsköldsvik: 55 min

Bostad i Örnsköldsvik
Bostad i Skellefteå
Bostad i Hörnefors
Bostad i Bjurholm
Bostad i Nordmaling
Bostad i Vindeln
Bostad i Vännäs

Därför valde Klara Umeå

Klara Mogensen kommer från Karlstad och pluggar teknisk fysik på Umeå universitet. Hör henne berätta varför!

Bostäder för fler

Att vi precis som andra stora universitetsstäder har lite ont om bostäder för studenter är ingen hemlighet, men det hoppas vi snart slippa. Du måste kanske lägga lite mer tid på att leta än du egentligen skulle vilja, och vi – vi planerar och bygger nytt enbart för studenter.

I slutet av första terminen har i princip alla hittat ett hem. Men vi jobbar på att korta den tiden rejält. Umeå växer ständigt så håll ut! Allt kommer bli bra.