"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Elin Berge

Hitta hem

Någon nöjer sig med sovsal och dusch i korridoren, en annan vill ha ett eget rum men kan tänka sig att dela kök, medan en tredje vill ha balkong och öppen spis. I Umeå finns bostäder för alla, men precis som i andra stora universitetsstäder måste vi hjälpas åt lite för att du ska hitta hem.

4 tips för att få bostad

Universitetet har ingen egen bostadsförmedling, men vi vill gärna tipsa dig om hur du kan göra för att hitta boende i Umeå.

1. Ställ dig i bostadskö

Oavsett om du vill bo i korridorsrum, studentlägenhet, hyresrätt eller större lägenhet för att starta ett kollektiv så ska du ställa dig i kö hos Umeå kommuns bostadsbolag Bostaden. Gärna året innan du tänker flytta. Det kostar ingenting, men är mycket värt.

Det finns två typer av studentboende: enkelrum i studentkorridor och studentlägenheter. Enkelrum är den vanligaste varianten. Som student kan du naturligtvis även hyra någon av de vanliga hyreslägenheter.

Ja, jag ställer mig i bostadskö redan idag hos Bostaden

2. Leta privata hyresvärdar

Det finns förstås även privata hyresvärdar i Umeå som kan ha lediga bostäder. Vi på universitetet vet inte ifall några är bättre och andra mindre bra, men var aktiv och anmäl intresse för så många bostäder som möjligt.

Privata hyresvärdar på Umeå kommuns webb

3. Använd Facebook

Gå med i gruppen Umeå Studentbostad på Facebook och få nyheter, tips och bostadsannonser i Umeå. Kanske kan det vara en lösning att hyra ett rum i en privatbostad eller dela en lägenhet med några andra studenter?

4. Sök överallt...

Internet och sociala medier är ju en bra plats för att hitta saker. Skanna igenom allt du hittar om bostäder i Umeå — Blocket eller andra säljsajter är en bra utgångspunkt. Skriv en egen annons och berätta att du är på jakt efter ett hem. Publicera överallt där det går: nätet, anslagstavlor och tidningsannonser.

 
Så får du bäst tag i boende i Umeå

Helena Teglund från Bostaden i Umeå ger dig sina bästa tips om hur du skaffar bostad i Umeå.

Hitta stadsdelen som passar dig

I Umeå har vi studentbostäder i många stadsdelar, bland annat Ålidhem, Berghem, Carlshem, Liljansberget, Mariehem, Nydalahöjd och Tunnelbacken. I dessa stadsdelar bor det många studenter och gemenskapen är något som uppskattas av många, men kanske är det något annat som är viktigt för dig i din jakt på bostad? Du kanske har ett boende på gång, och vill veta mer om det området? På Umeå kommun finns en omfattande guide till Umeås stadsdelar och områden att djupdyka i.

Tänk lite längre

Du måste inte bo i Umeå. Umeå universitet har campus i både Örnsköldsvik och i Skellefteå och där finns det förstås även studentbostäder. Är du bekväm med att pendla kan det vara lättare att hitta bostad i någon av våra fina grannkommuner. Då får du dessutom det bästa på köpet – både stads- och lantliv. Med tåget tar det 16 minuter till Hörnefors och drygt 20 minuter till Vännäs eller Nordmaling. Till Örnsköldsvik är restiden 55 minuter.

Bo i Örnsköldsvik
Bo i Skellefteå
Bo i Hörnefors
Bo i Bjurholm
Bo i Nordmaling
Bo i Vindeln
Bo i Vännäs

Läsa på distans – bo i Umeå ibland

Du som studerar på distans kan plugga och bo där du vill, utan att behöva flytta. Men på vissa av våra distansutbildningar kan det vara några obligatoriska träffar per termin och då behöver du oftast själv hitta ett tillfälligt boende. Om du inte redan har klart med övernattning så finns ett stort utbud av olika slags boenden samlat på Visit Umeå.

Bostäder för fler

Precis som andra stora universitetsstäder har Umeå lite ont om bostäder för studenter. Du måste kanske lägga lite mer tid på att leta än du egentligen skulle vilja men det brukar lossna med boendet en bit in i första terminen för de allra flesta, så håll ut! Umeå växer också ständigt och det byggs hela tiden nya studentbostäder i Umeå.

Senast uppdaterad: 2024-06-11