"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Parallellpublicering

Parallellpublicering innebär att en kopia av ett publicerat verk görs öppet tillgänglig i ett öppet arkiv. I många fall räknas det som att publicera open access, beroende på om det finns någon fördröjning innan den fritt tillgängliga kopian får läggas ut. Forskare knutna till Umeå universitet kan parallellpublicera i DiVA om upphovsrätten tillåter.

Parallellpublicering innebär att en kopia av ett publicerat verk görs öppet tillgänglig i ett öppet arkiv. Parallellpublicering av den granskade, accepterade versionen av din artikel (versionen efter peer review men innan förlaget lägger till layout) uppfyller de flesta forskningsfinansiärers krav på att göra forskningsresultat öppet tillgängliga. Många förlag tillåter parallellpublicering av den accepterade versionen, ofta efter en viss embargoperiod. Forskningsfinansiärer kan sätta en begränsning för hur lång en embargoperiod får vara i sina avtal. Parallellpublicering är kostnadsfritt för författaren.

Parallellpublicera i DiVA

Forskare vid Umeå universitet kan parallellpublicera genom att ladda upp sina artiklar och andra publikationer i fulltext i DiVA, universitetets publikationsdatabas. Kontrollera alltid förlagets villkor innan du laddar upp en fulltext i DIVA. 

Kontakta gärna bibliotekets specialister på open access om du har frågor eller behöver hjälp. Använd bibliotekets kontaktformulär och välj alternativet "Publicering, avhandlingar och forskningsdata".

Publicering i DiVA

Sherpa/Juliet - kontrollera finansiärernas open access-policies

Sherpa/Romeo - kontrollera förlagens villkor för parallellpublicering 

Andra sätt att publicera open access

Open access-tidskrifter

Open access-tidskrift eller open access-plattform - öppen tillgång redan från början.

Hybridpublicering

Hybridpublicering - Open access som tillval.

Senast uppdaterad: 2020-01-10