"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kostvetenskap

Kostvetenskap handlar om människans möte med maten utifrån olika perspektiv, som till exempel näring, ekonomi, miljö och hygien.

Kost och hälsa är centralt i ämnet. Kost innefattar allt som människor väljer att äta och dricka, och hälsa handlar om att må bra fysiskt, psykiskt och socialt.

Mat och hälsa berör alla!

Mat och måltider har stor betydelse för människans välbefinnande och för folkhälsan. Kostkompetens behövs för att anta de samhällsutmaningar som är relaterade till mat och måltider inom olika verksamheter såsom hälso- och sjukvården, livsmedelsindustrin, äldreomsorg och skolor.

Om näring, hälsa och måltider

När du läser kostvetenskap kommer du bland annat att lära dig om vad som händer i kroppen när vi äter, människans energi- och näringsbehov samt hur du planerar måltider med hänsyn till hälsa. Kurser i kostvetenskap utvecklar även de färdigheter som behövs för att du ska kunna arbeta med kostrådgivning-och kostinformation på individ-, grupp- och samhällsnivå

Vill du läsa kostvetenskap?

Om du vill läsa kostvetenskap kan du läsa Kostvetarprogrammet eller Dietistprogrammet. Kurser i kostvetenskap ingår också i bland annat utbildningen för hem- och konsumentkunskapslärare. Du kan även läsa fristående kurser i kostvetenskap och ta ut en kandidatexamen. Efteråt kan du fortsätta läsa kostvetenskap på avancerad nivå och ta en magister- eller masterexamen.

Dietetik A, 30 hp
  • Nivå Kurs, Grundnivå fortsättningskurs
  • Studietid 100%
Ämne: Kostvetenskap
Dietistprogrammet, 180 hp
  • Nivå Program, Grundnivå
  • Studietid 3 år (heltid)
Ämne: Kostvetenskap Friskvård
Fysiologi för dietetik, 15 hp
  • Nivå Kurs, Grundnivå fortsättningskurs
  • Studietid 100%
Ämne: Kostvetenskap
Hem- och konsumentkunskap A, 30 hp
  • Nivå Kurs, Grundnivå
  • Studietid 50%; 100%
  • Studieform Distans
Ämne: Kostvetenskap
Hem- och konsumentkunskap B, 30 hp
  • Nivå Kurs, Grundnivå fortsättningskurs
  • Studietid 100%
  • Studieform Distans
Ämne: Kostvetenskap
Hem- och konsumentkunskap B15, 15 hp
  • Nivå Kurs, Grundnivå fortsättningskurs
  • Studietid 50%; 100%
  • Studieform Distans
Ämne: Kostvetenskap
Hem- och konsumentkunskap för lärare åk 7-9, 45 hp (1-45) ingår i Lärarlyftet, 45 hp
  • Nivå Kurs, Grundnivå fortsättningskurs
  • Studietid 50%
  • Studieform Distans
Ämne: Kostvetenskap
Hälsokommunikation och sociologiska perspektiv inom hem- och konsumentkunskap, 5 hp
  • Nivå Kurs, Grundnivå fortsättningskurs
  • Studietid 100%
  • Studieform Distans
Ämne: Utbildningsvetenskap Kostvetenskap Sociologi
Idrottsnutrition, 15 hp
  • Nivå Kurs, Avancerad nivå
  • Studietid 50%
  • Studieform Distans
Ämne: Kostvetenskap
Kost vid graviditet och amning, 7.5 hp
  • Nivå Kurs, Avancerad nivå
  • Studietid 25%
  • Studieform Distans
Ämne: Hälsa och sjukvård Kostvetenskap Omvårdnad
Kost vid träning, 15 hp
  • Nivå Kurs, Grundnivå
  • Studietid 50%
  • Studieform Distans
Ämne: Kostvetenskap Idrott
Kostundersökningsmetodik, 7.5 hp
  • Nivå Kurs, Avancerad nivå
  • Studietid 25%
  • Studieform Distans
Ämne: Kostvetenskap
Kostvetarprogrammet, 180 hp
  • Nivå Program, Grundnivå
  • Studietid 3 år (heltid)
  • Studieform Distans
Ämne: Kostvetenskap Ledarskap och organisation Måltids- och restaurangvetenskap Livsmedelskunskap
Kostvetenskap A, 30 hp
  • Nivå Kurs, Grundnivå
  • Studietid 100%
Ämne: Kostvetenskap
Kostvetenskap B, 30 hp
  • Nivå Kurs, Grundnivå fortsättningskurs
  • Studietid 100%
Ämne: Kostvetenskap
Kostvetenskap C, 15 hp
  • Nivå Kurs, Grundnivå fortsättningskurs
  • Studietid 100%
Ämne: Kostvetenskap
Livsmedel och måltider för en hållbar framtid, 7.5 hp
  • Nivå Kurs, Avancerad nivå
  • Studietid 50%
  • Studieform Ges även på distans
Ämne: Kostvetenskap Måltids- och restaurangvetenskap