"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Anmälan - steg för steg

Tycker du att det är svårt att veta hur man ansöker till en kurs eller ett program på Umeå universitet? Studievägledaren Shireen Mallkoo förklarar hur det går till.

Så här ansöker du till universitetet.

Så här funkar anmälan

1. Bestäm vad du vill plugga och anmäl dig

Det första du måste göra är att bestämma vad du vill studera. Du kan söka till flera utbildningar. Kom bara ihåg att rangordna dem så att du får störst chans att komma in på det du helst vill läsa, och kontrollera att du har rätt behörighet till de utbildningar du söker. Läs om vad behörighet innebär och olika sätt att bli behörig.

Sista anmälningsdag till de flesta utbildningar är i mitten av oktober för vårterminen och i mitten av april för höstterminen. Några utbildningar har andra datum då du senast ska anmäla dig. Här hittar du vilka datum som gäller för just denna termin.

Du anmäler dig till alla Umeå universitets utbildningar via utbildningens sida här hos oss, eller via Antagning.se

2. Bekräftelse kommer på mejlen

Efter det att du skickat in din anmälan kommer du att få ett bekräftelsemejl. När din anmälan har blivit granskad kommer du att få ett till mejl eller ett brev på posten med ett kontrollbesked.

3. Kolla att dina uppgifter stämmer

När din anmälan är granskad får du ett kontrollbesked via mejl eller per post, beroende på hur du har anmält dig. Du måste kontrollera så att dina uppgifter på Antagning.se stämmer.

4. Kanske måste du komplettera din ansökan

Är det något som saknas eller behöver kompletteras? Skicka gärna in dina kompletteringar eller ändringar redan när du anmäler dig. Här hittar du sista dag att komplettera din anmälan för den termin du anmäler dig till.

5. Äntligen, första antagningsbeskedet!

I antagningsbeskedet ser du om du är antagen, har fått en reservplats eller är struken till de utbildningar du sökt. Antagningsbeskedet från första urvalet kommer i juli inför höstterminen och i december inför vårterminen. Här kan du läsa mer om urval och vem som får platserna.

6. Kom ihåg att svara på antagningsbeskedet

Om du är antagen till program eller kurser måste du tacka ja om du vill ha platsen. Om du är placerad som reserv måste du också tacka ja om du vill stå kvar på reservplatsen. Du kan tacka ja till både utbildningar du blivit antagen till och eventuella reservalternativ.

Svarar du inte på antagningsbeskedet innan sista svarsdag stryks du automatiskt från utbildningarna du sökt. Vilket datum som är sista svarsdag står i ditt antagningsbesked.

7. Andra antagningsbeskedet

Det andra urvalet sker cirka en månad efter det första. I det andra urvalet stryks de som tackat nej till sina platser i första urvalet. Det betyder att du som varit reservplacerad i första urvalet kan flyttas upp i turordning på de utbildningar du sökt. För antagning till sommarkurser görs inget andra urval.

Hur stor chans du har att antas i det andra urvalet går inte att veta eftersom det beror på hur många som tackar nej till sina platser i första urvalet. Efter andra urvalet kan du fortfarande få en plats om personer som blivit antagna meddelar återbud till institutionen.

Lämna återbud om du inte vill din plats

Om du vet att du inte vill läsa en utbildning som du har antagits till i andra urvalet, är det bra om du tackar nej till platsen, så att någon som blivit reservplacerad får chansen att läsa den i stället. Tackar nej gör du också på Antagning.se.

8. Innan terminen startar – läs ditt välkomstbrev

Om du blivit antagen till en utbildning i första eller andra urvalet får du ett meddelande från universitetet. Det hittar du på Antagning.se. Meddelandet beskriver hur du ska hitta välkomstbrevet för utbildningen. I ditt välkomstbrev får du bland annat veta:
- när utbildningen startar
- hur du registrerar dig för att inte förlora din plats
- var första träffen är

9. Registrera dig på utbildningen

Du måste registrera dig som student på utbildningen enligt de instruktioner du får från institutionen. Du förlorar din plats om du inte registrerar dig.

 

Kontaktformulär

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som vid behov vidarebefordrar det till någon som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter. 

Senast uppdaterad: 2022-02-25