Hoppa direkt till innehållet
printicon

Anmälan - steg för steg

Film: Hur ansöker man till universitetet?
Hur ansöker man till universitetet?

Tycker du att det är svårt att veta hur man ansöker till en kurs eller ett program på Umeå universitet? Här en kort film om hur det går till, för dig som undrar.

Anmälan

Sista anmälningsdag till de flesta utbildningar är i mitten av oktober för vårterminen och i mitten av april för höstterminen. Några utbildningar har andra datum då du senast ska anmäla dig. Här hittar du vilka datum som gäller.

Du anmäler dig till alla våra utbildningar via knappen "Anmäl dig nu" på utbildningens sida här hos oss, eller via Antagning.se

Bekräftelse med e-post

Har du anmält dig via Antagning.se får du en bekräftelse med e-post att din anmälan kommit in.

Kontrollbesked

När din anmälan är granskad får du ett kontrollbesked via e-post eller per post, beroende på hur du har anmält dig. Du måste kontrollera så att dina uppgifter på Antagning.se stämmer.

Komplettera

Är det något som saknas eller behöver kompletteras? Skicka in dina kompletteringar eller ändringar på en gång. Här hittar du sista dag att komplettera din anmälan för den termin du anmäler dig till.

Första antagningsbeskedet

I antagningsbeskedet ser du om du är antagen, har fått en reservplats eller är struken till de utbildningar du sökt. Antagningsbeskedet från första urvalet kommer i juli inför höstterminen och i december inför vårterminen.

Svara på antagningsbeskedet

Om du är antagen till program eller kurser måste du tacka ja om du vill ha platsen. Om du är placerad som reserv måste du också tacka ja om du vill stå kvar på reservplatsen. Du kan tacka ja till både utbildningar du blivit antagen till och eventuella reservalternativ.

Svarar du inte på antagningsbeskedet innan sista svarsdag stryks du automatiskt från utbildningarna du sökt. Vilket datum som är sista svarsdag står i ditt antagningsbesked.

Andra antagningsbeskedet

Det andra urvalet sker cirka en månad efter det första. I det andra urvalet stryks de som tackat nej till sina platser i första urvalet. Det betyder att du som varit reservplacerad i första urvalet kan flyttas upp i turordning på de utbildningar du sökt.

Hur stor chans du har att antas i det andra urvalet går inte att veta eftersom det beror på hur många som tackar nej till sina platser. Efter andra urvalet kan du fortfarande få en plats om institutionen får återbud.

Lämna återbud

Om du vet att du inte vill läsa en utbildning som du har antagits till i andra urvalet, är det bra om du tackar nej till platsen, så att någon som blivit reservplacerad får chansen att läsa den i stället. Tackar nej gör du också på Antagning.se.

Terminen startar

Du som antagits till en utbildning och tackat ja får ett välkomstbrev och information från institutionen inför terminsstarten.

Ansök om anstånd

Om du antagits till ett utbildning och har giltigt skäl till varför du inte kan påbörja utbildningen, kan du ansöka om anstånd. Om du beviljas anstånd får du platsgaranti på utbildningen en senare termin.

Läs om hur du ansöker om anstånd

Registrera dig!

Du måste registrera dig som student på utbildningen enligt de instruktioner du får från institutionen. Du förlorar din plats om du inte registrerar dig.

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)