Vem kan göra provet?
Du som har utländsk dietistutbildning och som har fått beslut från Socialstyrelsen att du kan göra kunskapsprovet.
Provets syfte
Syftet med provet är att säkerställa att du har de teoretiska och praktiska kunskaper och färdigheter som svarar mot kraven för svensk legitimation.
Så här är provet utformat
- Kunskapsprovet består av två delprov, ett teoretiskt och ett praktiskt. Proven är utformade för att mäta de teoretiska och praktiska kunskaper och färdigheter som krävs för att kunna verka som legitimerad dietist.
- Proven genomförs på svenska. Viss litteratur på engelska kan förekomma.
- För det teoretiska delprovet ges den sökande maximalt fem försök och för det praktiska delprovet maximalt tre försök. Från första provtillfället har den sökande maximalt fem år på sig att genomföra hela kunskapsprovet.
Läs Socialstyrelsens regelverk för kunskapsprovet
Anmälan till provet
För att kunna anmäla dig till kunskapsprovet måste din utbildning vara granskad av Socialstyrelsen.
Få din utbildning granskad (socialstyrelsen.se)
För att kunna anmäla dig till ett provtillfälle måste du först ansöka om att få en användare till kunskapsprovets kurswebb. Ansökan till kurswebben görs i tre steg:
- Ansök genom det här formuläret för att få en användare till kunskapsprovets kurswebb.
- Du får en inloggning och behörighet till kunskapsprovets webbsida (inloggningsuppgifterna kommer via e-post inom några veckor).
- På kurswebben anmäler du dig sedan till ett provtillfälle. När du anmält dig kommer du att erbjudas provtillfälle inom fyra månader.
Vi har semesterstängt vecka 26-32. Anmälningar som kommer in under denna tid hanteras när vi är tillbaka i arbete.
Förbered dig inför provet
Den kunskap och förståelse, de färdigheter och förmågor samt värderingsförmåga och förhållningssätt som krävs för godkänt på kunskapsprovet, motsvarar svensk dietistexamen. Det innebär att det är viktigt med goda förberedelser, både teoretiska och praktiska. Rekommenderad litteratur inför kunskapsprovet är den litteratur som används på svenska dietistutbildningar.
Läs programöversikten för att se vilka kurser som ingår på Dietistprogrammet
Nationella lärandemål för dietistexamen hittar du i utbildningsplanen för Dietistprogrammet
Teoretiskt delprov
Med det teoretiska delprovet mäts kunskap, förståelse och värderingsförmåga som krävs för att kunna verka som dietist. Det teoretiska provet genomförs i form av en skriftlig tentamen och den sökande ges maximalt fem försök.
Det teoretiska delprovet genomförs under en dag och består av ett antal delmoment. Frågetypen är huvudsakligen MCQ (Multiple Choice Questions), det vill säga frågor som markeras med kryss för rätt svar.
Tidigare genomförda prov
Praktiskt delprov
Det praktiska delprovet mäter förmågan att agera som dietist i kliniska situationer.
Efter godkänt teoretiskt prov (delprov 1) ansöker provdeltagaren att få genomföra det praktiska delprovet (delprov 2) vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap, Umeå universitet. En förutsättning för att få genomföra den praktiska delen är att man först fått godkänt betyg i den teoretiska delen. För den praktiska delen ges den sökande maximalt tre försök.
Det praktiska delprovet genomförs vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap på Umeå universitet under två dagar. Provet omfattar olika typer av situationer som relaterar till yrkeskunnandet som dietist.
Efter provet
Efter godkänt kunskapsprov rapporterar Umeå universitet, Institutionen för kost- och måltidsvetenskap slutresultatet till Socialstyrelsen som därefter fattar beslut om nästa steg.
Om provdeltagaren blivit underkänd fem gånger på det teoretiska provet, tre gånger på det praktiska provet eller inte har genomfört godkänt teoretiskt och praktiskt delprov inom fem år, rapporterar Umeå universitet, Institutionen för kost- och måltidsvetenskap även det till Socialstyrelsen.
Utgångspunkt för provet
Kunskapsprovet baseras på de Nationella examensmålen för dietistexamen (Högskoleförordning 1993:100) med fokus på att examinera yrkesskicklighet.
Definition av yrket dietist
Dietisternas riksförbund (DRF) definierar yrkeskunnandet som dietist enligt:
- Dietist är en person som med akademisk utbildning, klinisk träning och legitimation är unikt kvalificerad att bidra till vården av patienten vid prevention och behandling av nutritionsrelaterade tillstånd.
- Dietistens yrkeskompetens utgör en syntes av kunskap beträffande näringslära, näringsbehov, livsmedel, livsmedelsval, matlagning, måltidsordning och samtalsmetodik i kontexten av både hälsa och sjukdom, vilket innefattar såväl psykologiska som fysiologiska faktorer.
- Dietisten har specifik kunskap för att förebygga, utreda och behandla tillstånd som klassificeras med nutritionsdiagnos. Inom kunskapsområdet ligger också att behärska nutritionsterapier samt att kunna ordinera en för individen anpassad behandling baserad på en eller flera terapiformer.
- Dietisten har gedigen kunskap om de olika livsmedel/specialprodukter inom respektive terapiform som finns att tillgå. Denna yrkeskompetens skiljer dietisten från övriga hälso- och sjukvårdsutövare och motiverar dietistens specifika ansvar i nutritionsbehandlingen.
Nutritionsbehandlingsprocessen
Nutritionsbehandlingsprocessen innebär utredning, diagnos, åtgärd, uppföljning och utvärdering i syfte att behandla nutritionsrelaterade tillstånd utförd av legitimerad dietist.
Mot denna bakgrund har dietisten också ett specifikt ansvar för utveckling av nutritionsbehandling, som underlättas av ett stringent och standardiserat språk samt av en logisk struktur i nutritionsbehandlingsprocessen.
Kontakta oss
Ditt meddelande går till Infocenter som ser till att det hamnar hos rätt person – så att du får ett så bra och relevant svar som möjligt.