Hoppa direkt till innehållet

Därför Umeå

Här i Umeå är vi övertygade om att ju kortare avstånd mellan utbildningar, idéer, tankar och kunskap desto mer kreativ och stimulerande miljö. Den övertygelsen styr hur vi planerar och utformar allt från våra universitetsområden till innehållet i våra utbildningar.

Om du bara skulle lära dig en enda sak

... så är det att orka tänka annorlunda, oftare. Och då inte bara för att du själv ska blomstra i en alltmer krävande yrkesvärld, utan för att ge samhället en chans att blomstra med dig. För i takt med att de stora frågorna blir allt mer invecklade behövs fler som orkar tänka en vända till. Fler med olika bakgrund och olika värderingar.

Ett universitet ska vara en plats där människor uppmuntras att tänka själva — en plats för diskussion och ifrågasättande, en plats där samarbete och individernas unika förmågor är avgörande och alla jobbar nära varandra, gemensamt. En plats där gränser bryts och människors olikheter uppmuntras — bland annat för att det gör lärandet bättre. Vi strävar efter att vara den platsen. Här gör vi vårt yttersta för att bejaka samtiden och utbilda dig i att våga vara dig själv.

Att vi har några av landets bästa utbildningar är inte det vi är mest stolta över — det är istället att vi redan från starten för 50 år sedan har utmanat synen på vad ett universitet är och vem som kan läsa där. Och det tänker vi fortsätta med.

Hoppas du vill vara med, vem du än är.

Foto toppbild: Elin Berge