Hoppa direkt till innehållet
printicon

Därför Umeå

Här i Umeå finns alla nyanser. Från soliga sommardagar till snörika vintrar, från kust och hav till djupa skogar, från pulserande stadsliv till knäpptysta norrskensnätter. Men framförallt ryms här drygt 120 000 människor som tillsammans sätter färg på staden.

Umeå – en liten storstad

Att välja både utbildning och ort att plugga på är inte alltid helt lätt. Vi vet. Men vi vet också att det brukar vara roligt att flytta, lära känna nya vänner och läsa något som du har valt helt själv. Så gör det – våga.

Du som väljer att studera i Umeå kommer få det tufft. Med gångavstånd till det mesta märker du snart att Umeå är så mycket mer än campus. Här avlöser festivalerna, utställningarna, teateruppsättningarna och konserterna varandra i hög takt. Kombinerat med ett intensivt uteliv och med naturupplevelser alldeles runt knuten blir valen svåra. Men det tror vi är en bra sak, både för dig och för dina studier.

Ta en titt i magasinet Allt kommer bli bra (läsåret 2018/19)

Hitta hit

Alla vägar bär visserligen inte till Umeå, men hit tar du dig på de flesta sätt - flyg, tåg, buss eller bil. Umeå flygplats är en av Sveriges mest trafikerade, och ligger så nära centrum att vissa till och med cyklar till och från flygplatsen. Eller så åker du tåg med antingen SJ eller Norrtåg – 6 timmar från Stockholm. Bilen går så klart också bra, med den tar du dig lätt iväg till allt som finns att upptäcka utanför Umeå. Ta bara E4:an norrut eller E12 österut så landar du snart här.

Ta dig runt

Här har du inte långt till egentligen något, varken geografiskt eller till folk. Gångavstånd till det mesta - nöjen, fritid, kultur, natur och studier - gör det enkelt att ta del av hela stadens utbud. I en stad med många studenter och över 180 km cykelväg är de flesta allt som oftast ute och cyklar.

En växande stad

När Umeå universitet invigdes hade Umeå blygsamma 40 000 invånare. Idag, 50 år senare, bor här drygt 120 000 människor - vissa födda här, många inflyttade. Universitetet driver utvecklingen, och tack vare våra studenter är Umeå en ung och pigg stad. Stadens genomsnittsålder är faktiskt flera år yngre än det svenska genomsnittet. Stadens ungdom och tillväxt märks på flera sätt, bland annat inom entreprenörskap och företagande. Här finns flera innovativa verksamheter inom framförallt medicin, bioteknik, it, miljö och energi.

Film: Björkparadiset i norr
Björkparadiset i norr

I Umeå finns det björkar ÖVERALLT! Inte bara längs med gatorna utan även i sallader, drinkar och konst. Från början planterades björkarna för att förhindra bränder men invånarnas kärlek till de vita stammarna vet inga gränser, förrutom kanske för pollenallergikerna... Se Visit Umeås film om Umeå – björkparadiset i norr.

Kort fakta om Umeå

Antal invånare: 120 777
Antal studenter: 31 500
Medelålder:
38 år
Antal björkar: 5 000
Antal veganer: 17 678
Motionsspår: 160 km
Medeltemperatur januari–februari: -8,5˚C

Relaterad information

Personer sitter vid ett matibord och äter mat
Hitta hem – bostad

Umeå har bostäder för alla. Här är våra tips och råd hur du hittar hem.

Hänga runt, snacka strunt

Fyll din tid med studier. Men även friluftslivet, kulturen, kaféerna och diskussionerna ger inspiration.

Umeå campus en tidig höstdag
Ett universitet, fyra inriktningar, fyra campus

Samtliga med sin egen speciella själ, men alla med samma Umeanda.

Jag tränar, därför tänker jag

Varva studier med träning och friluftsliv. Det handlar inte om hur eller vad du gör, bara att du gör det.

Hälsa på oss!
Hälsa på oss!

Testa en utbildning för en dag, ställ frågor på Öppet hus eller säg hej på utbildningsmässor.

Illustration på en kikare
Hitta din utbildning!

Sök och filtrera bland alla våra 150 program och 1 600 kurser.