"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Malin Grönborg

Studentliv

Vi har engagerande studenter som vill göra skillnad, lärare som värnar om mötet och kunskapsutbytet med studenter och forskare som bidrar till ny kunskap av global betydelse. Vi är med och bidrar. Vi tar samhällsansvar.

Välkommen till Umeå universitet

Vi älskar kunskap

Eftersom det får människor att växa och världen att öppna sig.

Vid Umeå universitet bedrivs banbrytande forskning och utbildning med djup och bredd. Emmanuelle Charpentier arbetade vid Umeå universitet när hon tog fram gensaxen CRISPR/Cas9 som tilldelades 2020 års Nobelpris i kemi. Vi har också utbildningar som år efter år placerar sig i topp i världsrankningar. Gemensamt för alla våra utbildningar är hög kompetens bland lärarna och ett tätt samspel mellan forskning, utbildning, samverkan och innovation.

Umu-andan

Umeå universitet är en plats där människors olikheter uppmuntras och där gränser bryts. Vi gläds åt varandras framgångar och välkomnar kunskapsutbyte och samarbeten över gränserna. En dynamisk och öppen kultur är grunden för forskning och utbildning av hög kvalitet. Det kallar vi för Umu-andan.

Så välkommen hit, det börjar här. 

Upplev Umeå

Kortfakta om Umeå

Livskvalitet i världsklass

EU Regional Social Progress Index är ett index som sammanfattar 50 olika aspekter av vad som kännetecknar ett gott liv, så som hälsa, inflytande och utvecklingsmöjligheter. En enda region i EU får högsta poäng: Västerbotten. Så i Västerbotten kan du alltså uppleva Europas bästa livskvalitet. (Källa: EU)

Björkformat kulturhus

Det björkformade kulturhuset heter Väven och är en plattform för kultur och upplevelser. Här finns stadsbiblioteket, museum, kafé och butiker, filmsalar och mycket mer. Vare sig du tycker att huset är coolt och bryter av flödet av bruna tegelhus, eller om du inte alls förstår arkitekturen så är Väven väl värt ett besök.

Världskänt museum

Bildmuseet är en av Sveriges främsta konsthallar för internationell samtidskonst, en del av Umeå universitet och det publika hjärtat på Konstnärligt campus. Här kan du kika på utställningar, lyssna på föreläsningar och dyka ner i konstens värld.

Nobelpris

År 2020 tilldelades Emmanuelle Charpentier nobelpriset i kemi för sin upptäckt av genteknikens skarpaste verktyg, gensaxen CRISPR-Cas9. Emmanuelle berättade om när hon kom till norr och klev rakt ut i snön som under hennes fötter knarrade och lät ”crisp, crispr”. Det var det som namngav hennes upptäckt.

Soluppgång och solnedgång

Den 21 juni går solen upp klockan 02.13 och ner klockan 23.07. Det är ljust nästan dygnet runt. På vintern ser det lite annorlunda ut. Den 21 december är det årets mörkaste dag, då går solen upp klockan 09.27 och ner 13.45.

Läs tidningen Studentliv

Vill du veta mer om hur det är att plugga vid Umeå universitet, hur du lär dig snacka som en local och tips om hur du kan hitta bostad?
Kika in tidningen Studentliv (pdf) 

Tidningen har bland annat har skrivits av studenterna Paulina Sörlin och Evelina Engman. 

För en hållbar framtid

Utbildning och forskning är universitetets viktigaste bidrag till en hållbar omställning av samhället. Du som läser en utbildning hos oss får med dig kompetenser som gör dig rustad för att bidra till att lösa samhällets hållbarhetsutmaningar. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med klimat- och hållbarhetsfrågor i våra utbildningar just nu. Vi ser fram emot att du som blir student hos vill bidra till att göra vårt hållbarhetsarbete ännu bättre!

Träffa fler studenter

Tre studenter berättar om varför de valde Umeå universitet

För studenterna Almy, Moa och Simon var det ett spontant beslut att söka in till universitetet.

Studenter och alumner berättar

Hur är egentligen livet som student på Umeå universitet och hur kan livet se ut efter studierna?

Hur är det att plugga i Umeå?

Philipa Molander och Adam Ringstrand pluggar på Studie- och yrkesvägledarprogrammet. Här svarar de på vanligaste frågorna.

Senast uppdaterad: 2023-10-19