Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Därför Umeå

Här i Umeå finns alla nyanser. Från soliga sommardagar till snörika vintrar, från pulserande konserter till knäpptysta norrskensnätter, från kust och hav till djupa skogar. Men framförallt ryms här närmare 130 000 människor som tillsammans sätter färg på staden.

Upplev Umeå

Boka in tid till annat än plugg också och upplev Umeå!

Umeå en liten storstad

Du som väljer att studera i Umeå kommer få det tufft. Med gångavstånd till det mesta märker du snart att Umeå är så mycket mer än campus. Här avlöser festivalerna, utställningarna, teateruppsättningarna och konserterna varandra i hög takt. Kombinerat med ett intensivt uteliv och med naturupplevelser alldeles runt knuten blir valen svåra. Men det tror vi är en bra sak, både för dig och för dina studier.

Nära till allt – i Umeå stämmer klyschan

Du tar dig i princip över allt inom stadens gränser med hjälp av studentens bästa vän: cykeln. Här har du egentligen inte långt till något, varken geografiskt eller till folk. Gångavstånd till nöjen, fritid, kultur och natur gör det enkelt att ta del av hela stadens utbud. I en stad med många studenter och över 180 km cykelväg är de flesta allt som oftast ute och cyklar.

En växande stad

När Umeå universitet invigdes hade Umeå blygsamma 40 000 invånare. Idag, 50 år senare, bor här närmare 130 000 människor - vissa födda här, många inflyttade. Universitetet driver utvecklingen, och tack vare våra studenter är Umeå en ung och pigg stad. Stadens genomsnittsålder är faktiskt flera år yngre än det svenska genomsnittet. Stadens ungdom och tillväxt märks på flera sätt, bland annat inom entreprenörskap och företagande. Här finns flera innovativa verksamheter inom framförallt medicin, bioteknik, it, miljö och energi.

Vinter i Umeå

Här finns Sveriges längsta skridskobana på naturis och möjligheten att uppleva norrsken. En film från Visit Umeå.

Björkparadiset i norr

I Umeå har vi björkar överallt! Inte bara längs med gatorna utan även i sallader, drinkar och konst...

Kort om Umeå

Antal invånare: 130 000
Antal studenter: 37 000
Medelålder:
38 år
Antal björkar: 5 000
Motionsspår: 160 km
Medeltemperatur januari–februari: -8,5˚C