"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
En kvinna sitter vid ett bord och pratar med en annan kvinna.

Studentliv

Vi har engagerande studenter som vill göra skillnad, lärare som värnar om mötet och kunskapsutbytet med studenter och forskare som bidrar till ny kunskap av global betydelse. Vi är med och bidrar. Vi tar samhällsansvar.

Välkommen till Umeå universitet

Vi älskar kunskap

Kunskap får människor att växa och världen att öppna sig.

Vid Umeå universitet bedrivs banbrytande forskning och utbildning med djup och bredd. Emmanuelle Charpentier arbetade vid Umeå universitet när hon tog fram gensaxen CRISPR/Cas9 som tilldelades 2020 års Nobelpris i kemi. Vi har också utbildningar som år efter år placerar sig i topp i världsrankningar. Gemensamt för alla våra utbildningar är hög kompetens bland lärarna och ett tätt samspel mellan forskning, utbildning, samverkan och innovation.

Umeå universitet är ett så kallat bredduniversitet och vi ger utbildningar och forskar inom medicin, naturvetenskap och teknik, samhällsvetenskap, humaniora och utbildningsvetenskap. Här finns mycket att välja bland.

Umu-andan

Umeå universitet är en plats där människors olikheter uppmuntras och där gränser bryts. Vi gläds åt varandras framgångar och välkomnar kunskapsutbyte och samarbeten över gränserna. En dynamisk och öppen kultur är grunden för forskning och utbildning av hög kvalitet. Det kallar vi för Umu-andan. Så välkommen hit, det börjar här. 

Hur är det att plugga i Umeå?

Hur är det att plugga i Umeå, hur ska man lägga upp studierna och hur får man tag i boende? Studenter svarar de på vanligaste frågorna.

Mesktetten, Medicinarspexets a cappella-grupp, från vänster: Hanna Norén Karlsson, Rachel Coleman, Amanda Berglund, Bosse Linder och Agnes Ahlberg.
Seriöst trams med studentspexet

I 40 års tid har studenter underhållit med humoristiska studentspex från Umeå universitet.

campusdammen 22 maj 2023
Varför flytta till Umeå?

Finns det mer i Umeå än snö och mörker? Två av våra internationella medarbetare berättar om sin upplevelse

Vardagsrummet
Studenter och alumner berättar

Hur är egentligen livet som student på Umeå universitet och hur kan livet se ut efter studierna?

Umeå universitet – inte störst, men gott nog åt nobelpristagare

När den franska forskaren Emmanuelle Charpentier satte ner sina skor i ett vintervitt Umeå, knarrade snön “crispr, crispr, crispr”. Så fick den nobelprisade upptäckten CRISPR-Cas9 sitt namn.
Nobelpriset i kemi

Här upptäcktes gensaxen CRISPR-Cas9 av Emmanuelle Charpentier, som tilldelades Nobelpriset i kemi 2020.

"Det kommer att ge lyskraft till Umeå universitet"

Äntligen blev Nobelpriset verklighet för Emmanuelle Charpentier. Glädjen är stor på Umeå universitet.

Läs tidningen Studentliv

Vill du veta mer om hur det är att plugga vid Umeå universitet, hur du lär dig snacka som en local och tips om hur du kan hitta bostad?
Kika in tidningen Studentliv (pdf) 

Tidningen har bland annat har skrivits av studenterna Paulina Sörlin och Evelina Engman. 

För en hållbar framtid

Utbildning och forskning är universitetets viktigaste bidrag till en hållbar omställning av samhället. Du som läser en utbildning hos oss får med dig kompetenser som gör dig rustad för att bidra till att lösa samhällets hållbarhetsutmaningar. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med klimat- och hållbarhetsfrågor i våra utbildningar just nu. Vi ser fram emot att du som student hos kommer bidra till att göra vårt hållbarhetsarbete ännu bättre!

Fem korta om Umeå

Livskvalitet i världsklass

En enda region i EU får högsta poäng – Västerbotten. Så i Västerbotten har du chans att uppleva Europas bästa livskvalitet. Det är EU Regional Social Progress Index som sammanfattar 50 olika aspekter av vad som kännetecknar ett gott liv, så som hälsa, inflytande och utvecklingsmöjligheter. (Källa: EU)

Nobelpris i Kemi

Emmanuelle Charpentier fick år 2020 nobelpriset i kemi för sin upptäckt av genteknikens skarpaste verktyg, gensaxen CRISPR-Cas9. Emmanuelle berättade att om när hon kom till norr och klev rakt ut i snön som under hennes fötter knarrade och lät ”crisp, crispr”. Och det blev namnet på hennes upptäckt.

Bildmuseet är världskänt

Bildmuseet är en av Sveriges främsta konsthallar för internationell samtidskonst, en del av Umeå universitet och det publika hjärtat på Konstnärligt campus. Det är ett av världens vackraste universitetsmuseer och har nosat på topp-placering i flera internationella museitävlingar. Här kan du kika på utställningar, lyssna på föreläsningar och film, musik och andra evenemang. Allt med fri entré.

Björkformat kulturhus

Det björkformade kulturhuset heter Väven och är en plattform för kultur och upplevelser. Här finns stadsbiblioteket, Kvinnohistoriskt museum, kafé och butiker, filmsalar och mycket mer. Vare sig du tycker att huset är coolt och bryter av flödet av bruna tegelhus, eller om du inte alls förstår arkitekturen så är Väven väl värt ett besök.

Ljust nästan dygnet runt

Den 21 juni går solen i Umeå upp redan klockan 02.13 och ner 23.07. Då har vi ljust nästan dygnet runt. På vintern ser det lite annorlunda ut. Den 21 december på årets mörkaste dag går solen upp klockan 09.27 och ner 13.45.

 
Senast uppdaterad: 2024-06-30