Hoppa direkt till innehållet

Hitta hem

Någon nöjer sig med sovsal och dusch i korridoren, en annan vill ha ett eget rum men kan tänka sig att dela kök, medan en tredje vill ha balkong och öppen spis. I Umeå finns bostäder för alla, men precis som i andra stora universitetsstäder måste vi hjälpas åt lite för att du ska hitta hem.

Bostäder för fler

Att vi precis som andra stora universitetsstäder har lite ont om bostäder för studenter är ingen hemlighet, men det hoppas vi snart slippa. Du måste kanske lägga lite tid på att leta, och vi – vi planerar och bygger nytt för att alla ska få plats. Redan i höst kommer det att finnas 280 nya små hem på universitetsområdet, och det byggs för ännu fler. Om två år finns det drygt 1 300 nya hem, enbart för studenter. Så just i höst kanske du behöver lägga lite mer tid än du egentligen skulle vilja, men det kommer att bli lättare! Vi hoppas att du håller ut och hjälper dig så länge på alla de sätt vi kan.

Tips för att få bostad!

1. Ställ dig i bostadskö

Oavsett om du vill bo i korridorsrum, studentlägenhet, hyresrätt eller större lägenhet för att starta ett kollektiv så ska du ställa dig i kö hos Umeå kommuns bostadsbolag Bostaden. Ännu bättre är att ställa dig i kö året innan. Det kostar ingenting att stå i kö, och du samlar ködagar tills du söker utbildning nästa gång.
Ställ dig i bostadskö hos Bostaden

2. Kontakta privata hyresvärdar

Över hälften av de nya studenter som har en lägenhet har fått den genom någon av Umeås privata hyresvärdar. Kolla igenom listan över privata hyresvärdar och sätt igång att ringa!

3. Använd Facebook

Gå med i gruppen Umeå Studentbostad på Facebook och få nyheter, tips och bostadsannonser i Umeå.

4. Sök överallt

Internet är en bra plats för att hitta saker. Skanna igenom allt du hittar om bostäder i Umeå — Blocket är en bra utgångspunkt. Skriv en egen annons och berätta att du är på jakt efter ett hem. Publicera överallt där det går: nätet, anslagstavlor och tidningsannonser.

5. Om nöden kräver...

I början av terminen är det ofta högt tryck på bostäder, men ge inte upp. Det ordnar sig. I slutet av den första terminen har i princip alla fått ett hem. Och om det blir kris finns akutrumsförmedlingen (drivs av Umeå studentkår) som i första hand hjälper dig vid Umeå universitet och SLU att få tag i boende vid terminsstart. Medlemmar i Umeå studentkår prioriteras men du kan bli medlem i Umeå studentkår även om den kurs eller program du ska läsa inte ligger under deras kårområde.

Tänk längre

Konkurrensen om det bästa läget är hård, precis som i alla studentstäder. Kan du tänka dig att resa bara 20 minuter med tåg har du betydligt bättre chanser att få bostad, och får dessutom det bästa av både stads- och lantliv på köpet.

Restid med tåg till Umeå:
Hörnefors: 16 min
Vännäs: 22 min
Nordmaling: 26 min
Örnsköldsvik: 55 min

Bostad utanför Umeå

Du måste inte bo i Umeå för att plugga i Umeå. Umeå universitet har campus i både Örnsköldsvik och i Skellefteå där det även finns studentbostäder. Och tycker du att det känns okej att pendla till Umeå, har du möjlighet att hitta ditt nya hem i någon av våra grannkommuner.

Bostad i Örnsköldsvik
Bostad i Skellefteå
Bostad i Bjurholm
Bostad i Nordmaling
Bostad i Vindeln
Bostad i Vännäs

 

Foto toppbild: Elin Berge