Hoppa direkt till innehållet
printicon

Behörig genom reell kompetens

Du som inte har den behörighet som krävs, till exempel att du saknar slutbetyg från gymnasiet, kan ändå ha möjlighet att komma in på en utbildning genom så kallad reell kompetens. Har du kanske jobbat länge eller gått någon annan utbildning kan vi pröva om det ändå räcker för att du ska bli behörig.

Behörig genom reell kompetens blir du om dina tidigare erfarenheter har gett dig tillräckliga kunskaper för att klara den utbildning du vill gå. De erfarenheterna kan till exempel vara att du jobbat, varit engagerad inom föreningsliv, bott utanför Sverige eller läst andra typer av kurser som inte ger behörighet till högskola.

När du ansöker om bedömning av din reella kompetens, ska du beskriva dina erfarenheter, kunskaper och färdigheter, och skicka in intyg som styrker dessa. Vi gör sedan en bedömning av om de kunskaperna och erfarenheterna gör att du kan antas klara den utbildning du har sökt. Den bedömningen gör vi genom att jämföra det du kan mot de förkunskapskrav som gäller för utbildningen.

Ansök i tid!

Reell kompetens tar tid att handlägga och det är därför bra att börja se över de dokument du vill skicka in så fort som möjligt. Vänta inte till sista anmälningsdag!

Skriv högskoleprovet

Att bli behörig är det första steget för att komma in på en utbildning. Oftast kommer du också att konkurrera med flera andra om en plats. Om du blir grundläggande behörig genom en bedömning av reell kompetens har du inget meritvärde att konkurrera med, och om du söker till en utbildning för nybörjare på grundnivå bör du därför även skriva högskoleprovet.

Läs mer om högskoleprovet.

För dig som har frågor

Om du inte vet hur du går vidare med din ansökan, hur du fyller i blanketten om bedömning av reell kompetens eller vad du behöver skicka in, hjälper våra studievägledare till.

Läs mer om hur du kommer i kontakt med en studievägledare

Så här ansöker du om reell kompetens

Din ansökan består av tre delar:

 1. Din anmälan till utbildning på antagning.se.
 2. Blanketten Ansökan om bedömning av reell kompetens.
 3. De dokument som visar på den kompetens du vill att vi ska bedöma.

Ansöker gör du via Antagning.se.

 • 1. Gör din anmälan till utbildning

  Gör din anmälan till den utbildning du vill gå på Antagning.se.

  Fäll ihop
 • 2. Hämta ansökningsblankett

  Hämta och fyll i blanketten Blankett för prövning av reell kompetens och undantag som du hittar på Antagning.se.

  Fäll ihop
 • 3. Beskriv dina erfarenheter och styrk med intyg

  Dina kunskaper och din förmåga kan du ha fått på olika sätt, till exempel i arbetslivet, genom ideellt arbete, längre utlandsvistelser eller kurser. Beskriv så utförligt du kan i fritext:

  • vilka kunskaper du anser dig ha som motsvarar de angivna behörighetskraven
  • hur du skaffat dina kunskaper
  • hur dina kunskaper kommer att hjälpa dig att klara av den utbildning som du söker behörighet för.


  Behörigheten som gäller för just den utbildning du vill gå ser du på utbildningens sida, under rubriken "Anmälan och antagning".

  Du måste även styrka de kunskaper du anser dig ha genom att skicka in intyg, betyg eller utlåtanden från personer som kan intyga din kompetens inom ett visst område. Det kan till exempel vara arbetsintyg, kursintyg eller beskrivning av arbete inom föreningsliv eller andra aktiviteter.

  Fäll ihop
 • 4. Skicka in blanketten och de dokument som visar den erfarenhet vi ska bedöma

  Den ifyllda blanketten och de dokument du vill skicka in laddar du upp på Mina sidor på Antagning.se, eller skickar till den adress som står på blanketten.

  Fått beslut tidigare om behörighet genom reell kompetens?
  Skicka med en kopia på det beslutet.

  Fäll ihop
 • Vad händer sen?

  Vi gör en samlad bedömning av de dokument du skickat in och beslutar om du kan anses behörig. Det kan hända att vi kommer att kontakta dig för att be dig göra prov, intervju eller för att vi behöver ytterligare handlingar.

  Beslutet skickas ut tillsammans med ditt antagningsbesked från Antagning.se. Om du får avslag på din ansökan har du rätt att överklaga. Information om hur du överklagar finns på antagningsbeskedet.

  Fäll ihop