"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Malin Grönborg

Kompetensutveckling genom hela livet

Genom livslångt lärande kommer du aldrig att sluta utvecklas, vare sig i karriären eller som person. Hos oss på Umeå universitet kan du skaffa dig ny kunskap genom hela livet.

Studenter som grupparbetar i Naturvetarhuset.

Alla program och kurser

Vi har ett brett utbud av både fristående kurser och hela program. Många går på distans och flera ges på halv- eller kvartsfart och kan därför även passa dig som jobbar. Utbildningarna ger dig akademiska högskolepoäng när du klarat dem.

Alla program och kurser

Magister- och masterprogram

Program grundnivå

Kurser avancerad nivå

Kurser grundnivå

Uppdragsutbildning

Är du arbetsgivare och behöver stärka medarbetarna i din verksamhet med akademisk kunskap? Investera i en uppdragsutbildning som utformas efter ert behov. Vi har även ett befintligt utbud av uppdragsutbildning inom exempelvis AI, ledarskap och pedagogik.

Se våra befintliga uppdragsutbildningar

Olika vägar till kunskap

Vill du byta karriär, öka dina chanser att få jobb, bredda dina yrkeskunskaper eller ta din yrkesroll till en högre nivå? Eller vill du ha ny spännande kunskap för din personliga utvecklings skull? Vi på Umeå universitet erbjuder alternativ både genom vårt ordinarie utbildningsutbud och genom skräddarsydda uppdragsutbildningar som arbetsgivaren betalar.

Du kan vidareutbilda dig med enstaka korta kurser eller hela utbildningsprogram. Du kan studera på heltid eller deltid. Du kan läsa vid vårt campus eller på distans. Genom att hitta den form av fortbildning som passar dig kan du kombinera studier med arbetsliv och familj. Vad är du nyfiken på?

Byta karriär eller stärka min ställning på arbetsmarknaden

På Umeå universitet finns hela 150 olika program att välja bland. Ett program är ett färdigt paket av kurser. Du läser i en speciell ordning och är garanterad en plats på de kurser som ingår i programmet. Fördelarna med att läsa program är överskådlighet, att det finns en genomtänkt struktur för utbildningen och att du vet vilken examen programmet leder till. Vilket ämnesområde intresserar dig? Här är några exempel:

Här finns hela vårt breda programutbud.

Studera vidare på en högre nivå

Om du redan har en högskoleutbildning kan en påbyggnadsutbildning vara något för dig. Vi har både ettåriga magisterutbildningar eller tvååriga masterutbildningar på avancerad nivå. Här är några exempel:

Se alla våra magister- och masterprogram på avancerad nivå.

Spetsa mina yrkeskunskaper

På Umeå universitet finns en mängd fristående kurser på avancerad nivå. Vilka kurser du väljer beror på yrkesplaner och intressen. Tänk på att många kurser på senare delen av ett program är öppna även för dig som är yrkesverksam. Den stora fördelen med kurser är flexibiliteten och valfriheten. Du väljer själv vilka kurser som ska ingå i din utbildning och du kan göra dina val under utbildningens gång. Här är några exempel på kurser som alla är på distans:

Här finns alla fristående kurser på avancerad nivå.

Nyfiken på kunskap för min personliga utvecklings skull

Vi har en stor mängd fristående kurser att välja bland. Kanske vill du fördjupa dig inom ditt favoritämne eller prova på hur det är att plugga. Vi har kurser som sträcker sig över hela terminen och kortare kurser på några veckor. Det finns kurser som går på helfart och kurser som går på halv- eller kvartsfart, kurser som ges på plats och kurser som ges på distans. Och vissa kurser kan du läsa på sommaren. Valfriheten är stor. Här är några exempel på intressanta kurser:

Se alla våra fristående kurser på grundnivå.

 

Läsa på distans

Frihet att plugga där du är, med eller utan träffar. Våra kurser och program på distans håller hög kvalitet.

studievägledningen
Ta hjälp av en studievägledare

Diskutera dina tankar med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

Reell kompetens - en väg till högskolestudier

Kanske har du jobbat länge eller gått någon utbildning? Vi prövar om det räcker för att du ska bli behörig.

Öppna nätbaserade kurser och föreläsningar

Genom Umeå universitets öppna nätbaserade kurser kan du få värdefull kunskap och samtidigt prova på hur det är att läsa en universitetskurs. Kurserna är alltid helt och hållet på distans, tillgängliga för alla och har inga förkunskapskrav. Dessa kurser skiljer sig från universitetets andra kurser på så vis att de inte ger högskolepoäng eller går att räkna in i en examen. Utbudet förändras över tid.

Öppet för klimatet

Följande utbildningar ger dig kompetensutveckling som bedöms särskilt viktig för att stödja samhällets klimatomställning. De vänder sig i första hand till dig som är yrkesverksam, men är öppna för alla. Ta chansen att lära dig mer om:

Öppna föreläsningar

Utöver utbildningar bjuder våra forskare regelbundet på aktuell kunskap i form av öppna föreläsningar. Till exempel under populärvetenskapliga arrangemang som Fika efter en forskare och Vetenskapsluncher.

Elitidrott och studier

Umeå universitet är ett Riksidrottsuniversitet. Är du elitidrottare och vill förbereda dig för tiden efter idrottskarriären, är det möjligt att kombinera din elitidrott med studier och satsa på dubbla karriärer.

Jag vill veta mer om elitidrott och studier

Hur är det att läsa på distans?

Studenterna Tabita och Tobias berättar varför de valt distansutbildning och hur det fungerar för dem.
Distansutbildning gjorde det möjligt för Tabita att följa sin dröm

Tabita tog steget att uppfylla sin dröm genom att börja plugga teologi på distans via Umeå universitet. Nu kombinerar hon småbarnslivet med studierna, och älskar det.

Väldigt berikande att studera med dem som är hälften så gamla

Psykologstudenten Tobias Björkholm berättar om flera fördelar med att vänta med studierna.

Bra att veta om studier

Här har vi samlat nyttig studierelaterad information. Allt från ekonomiska stöd du kan söka till tänkvärda tips för dig som vill byta bana, fördjupa eller bredda din kompetens. 
Studera med funktionsnedsättning

Få stöd om du har en funktionsnedsättning, exempelvis dyslexi, adhd eller synnedsättning. Ansök här.

Söka, skriva och studera

Lär dig mer om akademiskt skrivande, informationssökning, studieteknik och att ange referenser.

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som vid behov vidarebefordrar det till någon som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter. 

Senast uppdaterad: 2024-03-13