Kost och näring för idrottsvetenskapliga programmet, 15 hp
Kursen är nedlagd från och med 2024-11-25
Innehåll
Kursen består av följande moment:
- Livsmedelskemi, fysiologi och metabolism (Food chemistry, physiology and metabolism), 7,5 hp
- Näringslära (Nutrition), 7,5 hp
Moment 1. Livsmedelskemi, fysiologi och metabolism, 7,5 hp
Momentet behandlar den kemi som krävs för att förstå livsmedlens uppbyggnad och funktion. Momentet innehåller också den kemi och fysiologi som krävs för att förstå kroppens uppbyggnad och funktion med fokus på digestion och metabolism.
Moment 2. Näringslära, 7,5 hp
I momentet behandlas olika livsmedels innehåll av energi- och näringsämnen med fokus på funktion, upptag och omsättning i kroppen. Människans energibehov och energiförbrukning samt alkoholens omsättning och effekt i kroppen behandlas också. Teoretisk och praktisk tillämpning av nordiska näringsrekommendationer (NNR) samt en översikt av de vetenskapliga metoder som används vid forskning inom kostområdet ingår.
Förväntade studieresultat
Moment 1. Livsmedelskemi, fysiologi och metabolism
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
- Redogöra för organiska föreningars uppbyggnad, kemiska egenskaper och kunna gruppera dessa utifrån gällande klassifikationssystem med fokus på kolhydrat, fett och protein.
- Redogöra för matspjälkningskanalens anatomi och förklara hur näringsämnen spjälkas och absorberas.
- Förklara hur kolhydrater, fett och proteiner metaboliseras i cellen.
- Redogöra för den hormonella regleringenav digestion, metabolism och vätskebalans.
Moment 2. Näringslära
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
- Ge en översikt av de vetenskapliga metoder som används vid forskning inom kostområdet.
- Förstå alkoholens omsättning och effekt i kroppen.
- Redogöra för människans behov av vitaminer, mineraler och antioxidanter samt deras upptag och funktion i kroppen.
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
- Tillämpa Nordiska näringsrekommendationer teoretiskt och praktiskt.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
- Värdera innehållet av energi och näringsämnen i livsmedel.
- Redogöra för, samt värdera människans behov av energi, fett, protein, kolhydrater, kostfiber och vätska samt deras funktion i kroppen såväl för hälsa som vid idrottsutövning.
Behörighetskrav
Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet 16/A14). Naturkunskap kan ersättas av Biologi A/1, Fysik A alt 1a / 1b1+1b2 och Kemi A/1
Undervisningens upplägg
Moment 1. Livsmedelskemi, fysiologi och metabolism
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier.
Moment 2. Näringslära
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och laborationer. Seminarier och laborationer är obligatoriska.
Examination
Moment 1. Livsmedelskemi, fysiologi och metabolism
Momentet examineras genom skriftlig tentamen där betyget U, G eller VG sätts.
Moment 2. Näringslära
Seminarier och laborationsmoment examineras genom muntlig och skriftlig redovisning där endast betygen U eller G sätts. Momentet examineras genom skriftlig tentamen där betyget U, G eller VG sätts.
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG på helkurs krävs betyget VG på båda momenten.
Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
Övriga föreskrifter
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Litteratur
LIVSMEDELSKEMI, FYSIOLOGI OCH METABOLISM 7,5 hp
Obligatorisk litteratur
Bergh Kurt
Kemikompendium
Inst för kostvetenskap :
2008 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen
Livsmedelskemi
: kompendium för YTH
Granfeldt Yvonne, Siljeström Monica
[ Ny utg.] :
Lund :
1998 :
115 s. :
Obligatorisk
Bergh Kurt
Metabolism
Kompendium, Institutionen för Kostvetenskap :
2010 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köpes via inst.
Referenslitteratur
Jonsson Lenad 1947-
Livsmedelsvetenskap
1. uppl. :
Lund :
Studentlitteratur :
2007 :
395 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-04346-3
Se Umeå UB:s söktjänst
NÄRINGSLÄRA 7,5 HP
Obligatorisk litteratur
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. :
Liber :
2013 :
480 s. :
ISBN: 9789147105205
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordic Nutrition Recommendations 2012
: integrating nutrition and physical activity
5th edition :
Copenhagen :
Nordic Council of Ministers :
2014 :
627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare litteratur och vetenskapliga artiklar kan tillkomma
Referenslitteratur
Johansson Ulla
Näring och hälsa
3., [rev.] uppl. :
Lund :
Studentlitteratur :
2014 :
460 s. :
ISBN: 9789144079820
Se Umeå UB:s söktjänst
LIVSMEDELSKEMI OCH NUTRITION 7,5 hp
Obligatorisk litteratur
Bergh Kurt
Metabolism
Kompendium, Institutionen för Kostvetenskap :
2010 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köpes via inst.
Furugren Bo
Kemi för kostutbildning
: grunder för utbildning i kost och näringslära
[Omarb. och utökad uppl.] :
Uppsala :
Bok :
1996 :
188, 24 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köpes via inst.
Referenslitteratur
Jonsson Lenad 1947-
Livsmedelsvetenskap
1. uppl. :
Lund :
Studentlitteratur :
2007 :
395 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-04346-3
Se Umeå UB:s söktjänst
NÄRINGSLÄRA 7,5 HP
Obligatorisk litteratur
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. :
Liber :
2013 :
480 s. :
ISBN: 9789147105205
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordic Nutrition Recommendations 2012
: integrating nutrition and physical activity
5th edition :
Copenhagen :
Nordic Council of Ministers :
2014 :
627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare litteratur och vetenskapliga artiklar kan tillkomma
Referenslitteratur
Johansson Ulla
Näring och hälsa
3., [rev.] uppl. :
Lund :
Studentlitteratur :
2014 :
460 s. :
ISBN: 9789144079820
Se Umeå UB:s söktjänst
LIVSMEDELSKEMI OCH NUTRITION 7,5 hp
Obligatorisk litteratur
Bergh Kurt
Metabolism
Kompendium, Institutionen för Kostvetenskap :
2010 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köpes via inst.
Furugren Bo
Kemi för kostutbildning
: grunder för utbildning i kost och näringslära
[Omarb. och utökad uppl.] :
Uppsala :
Bok :
1996 :
188, 24 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köpes via inst.
Referenslitteratur
Jonsson Lenad 1947-
Livsmedelsvetenskap
1. uppl. :
Lund :
Studentlitteratur :
2007 :
395 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-04346-3
Se Umeå UB:s söktjänst
NÄRINGSLÄRA 7,5 HP
Obligatorisk litteratur
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. :
Liber :
2013 :
480 s. :
ISBN: 9789147105205
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ministerrådet Nordiska
Nordic Nutrition Recommendations 2012. Part 1. Summary, principles and use
Nordiska ministerrådet :
2013 :
ISBN: 9789289326308
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: URL: http://www.norden.org/en/publications/publikationer/nord-2013-009
Ytterligare litteratur och vetenskapliga artiklar kan tillkomma
Referenslitteratur
Johansson Ulla
Näring och hälsa
: med speciella hänvisningar till vegetarisk kost
2., [rev.] uppl. :
Lund :
Studentlitteratur :
2007 :
343 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31200-02/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-01972-6
Se Umeå UB:s söktjänst