Navigerat till
Kursplan:

Kost- Hälsokommunikation, C, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2024-11-25

Engelskt namn: Food and Nutrition - Health Communication, C
Denna kursplan gäller: 2014-12-29 och tillsvidare
Kurskod: 2KN027
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2008-12-08
Reviderad av: Prefekten, 2014-12-15

Innehåll

Kursen består av följande moment:

  1. Psykologi (Psychology), 4,5 hp
  2. Hälsokommunikation och media, kostundersökningsmetodik och idrottsnutrition (Health communication and media, dietary assessment methods and sports nutrition), 8,5 hp
  3. Fältstudier (Field studies), 2 hp

 
Moment 1. Psykologi, 4,5 hp
Studenterna ska inhämta grundläggande kunskaper i kognitiv psykologi, nya teorier om barns utveckling, psykosociala teorier som används i vården inklusive kristeori, grupper och grupprocesser, psykosomatik samt psykiatri.
 
Moment 2. Hälsokommunikation och  media, kostundersökningsmetodik och idrottsnutrition, 8,5 hp
I momentet behandlas hälsokommunikativa metoder i teori och praktik applicerat på kostområdet. Vidare behandlas vilka kostundersökningsmetoder som finns samt hur dessa kan användas och tolkas. Hur energi- och näringsbehovet påverkas vid elitidrott och vilka krav som ställs på en elitidrottares kost behandlas också.
 
Moment 3. Fältstudier, 2 hp
Momentet innefattar studier av olika verksamheter som kan förekomma inom dietistyrket eller andra områden inom kost och hälsa. Vidare studeras de arbetssätt och författningar som gäller inom hälso- och sjukvård.
 
 

Förväntade studieresultat

Moment 1. Psykologi
Efter slutfört moment ska den  studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Förklara grunderna i kognitiv psykologi.
  • Beskriva psykosociala teorier som används i vården (inklusive kristeori, grupprocesser, psykosomatik samt psykiatri), samt teorier om barns utveckling.

Moment 2. Hälsokommunikation och  media, kostundersökningsmetodik och idrottsnutrition.
Efter slutfört moment ska  den  studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beskriva olika hälsokommunikationsprocesser samt massmedias betydelse i ett hälsokommunikativt perspektiv.
  • Förklara samband mellan kost- och fysisk prestation.

Färdighet och förmåga

  • Planera och genomföra ett informationstillfälle kring kost och hälsa.
  • Beskriva, tillämpa och diskutera olika kostundersökningsmetoder.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Kritiskt granska kostbudskap utifrån ett hälsokommunikativt perspektiv.
  • Planera och värdera kost ur en idrottares perspektiv.

 
Moment 3. Fältstudier
Efter slutfört moment ska  den  studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Känna till arbetsområden som kan förekomma inom dietistyrket eller andra områden inom kost och hälsa
  • Känna till verksamhetens organisation och författningar/styrdokument som råder inom aktuell verksamhet.

Färdighet och förmåga

  • Observera och analysera en samtalssituation inom aktuellt verksamhetsområde

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera kring aktuell verksamhet och yrkesområde.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg på minst tre av fyra moment på Kostvetenskap A samt samt godkänd betyg på minst ett moment på Kostvetenskap B eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Moment 1. Psykologi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Seminarier och vissa föreläsningar är obligatoriska.
 
Moment 2. Hälsokommunikation och  media, kostundersökningsmetodik och idrottsnutrition
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och obligatoriska seminarier. Obligatoriska enskilda uppgifter ingår.
 
Moment 3. Fältstudier Dietistprogrammet
Undervisningen sker i form av en föreläsning samt auskultation med yrkesverksam dietist. Samtliga moment är obligatoriska.
 
Moment 3. Fältstudier Fristående kurs
Undervisningen sker i form av en föreläsning samt auskultation med yrkesverksam person inom området kost och hälsa. Samtliga moment är obligatoriska.
 

Examination

Moment 1. Psykologi
Examination sker genom en skriftlig tentamen där betygen VG, G eller U sätts samt genom skriftlig och muntlig redovisning och aktivt deltagande vid seminarier. För redovisningar  och seminarier sätts endast betygen  U eller G.
 
Moment 2. Hälsokommunikation och  media, kostundersökningsmetodik och idrottsnutrition
Examination sker genom en skriftlig tentamen där betygen VG, G eller U sätts, en skriftlig och/ muntlig redovisning av enskild uppgift samt seminarier. Seminarier kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. För enskild uppgift samt seminarier sätts endast betygen U eller G.
 
Moment 3. Fältstudier
Examination sker genom obligatorisk närvaro vid auskultation och obligatoriska moment samt skriftlig redovisning  av uppgifter. På momentet sätts betyget U eller G.

Helkurs
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För betyget VG på hel kurs krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända, samt betyget VG på moment 2.
 
Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken
 
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets  regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
 
 

 

Litteratur

PSYKOLOGI 4,5 HP

Obligatorisk litteratur

Kognitiv psykologi
Lundh Lars-Gunnar, Montgomery Henry, Waern Yvonne
Lund : Studentlitteratur : 1992 : 221 s. :
ISBN: 91-44-35931-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Tamm Maare
Psykosociala teorier vid hälsa och sjukdom
2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2002 : 284 s. :
ISBN: 91-44-04100-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur vetenskapliga tidskrifter kan tillkomma

KOSTINFORMATION OCH MEDIA, KOSTUNDERSÖKNINGSMETODIK OCH NUTRITION 8,5 HP

Obligatorisk litteratur

Jarlbro Gunilla
Hälsokommunikation : en introduktion
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-05876-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hansson Sven Ove
Konsten att vara vetenskaplig
Institutionen för filosofi och teknikhistoria, KTH : 2007 :
Konsten att vara vetenskaplig pdf fil
Obligatorisk

Wansink B
"Position of the American Dietetic Association : Food and nutrition misinformation."
J Am Diet Assoc : 2006 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 106(4):601-607

Krause's food & the nutrition care process.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Raymond Janice
13. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders : cop. 2012 : xix, 1227 s. :
ISBN: 978-1-4377-2233-8 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Nygren Charlotte
Forskning om kost och hälsa. Att tolka och förstå vetenskapen
Inst för kostvetenskap : 2015 :
Elektronisk version
Obligatorisk

Perspective: An Extension of the STROBE Statement for Observational Studies in Nutritional Epidemiology (STROBE-nut) : Explanation and Elaboration
Hörnell Agneta, Berg Christina, Forsum Elisabet, Larsson Christel, Sonestedt Emily, Akesson Agneta, Lachat Carl, Hawwash Dana, Kolsteren Patrick, Byrnes Graham, De Keyzer Willem, Van Camp John, Cade Janet E., Greenwood Darren C., Slimani Nadia, Cevallos Myriam, Egger Matthias, Huybrechts Inge, Wirfalt Elisabet
AMER SOC NUTRITION-ASN : 2017 :

Obligatorisk

Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance
J Acad Nutr Diet. : 2016 :
Obligatorisk
Läsanvisning: URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26920240 116:501-528

Rogerson David
Vegan diets: Practical advice for athletes and exercisers
Journal of the International Society of Sports Nutrition : 2017 :
https://www.researchgate.net/publication/319696943_Vegan_diets_Practical_advice_for_athletes_and_exercisers
Obligatorisk

A practical guide for eating for health and performance
Nutrition for athletes :
https://hub.olympic.org/wp-content/uploads/2016/01/1378_IOC_NutritionAthleteHandbook_1e.pdf
Obligatorisk

Kostrekommendationer för olympiska idrottare
Sveriges olympiska kommitté : 2016 :
http://sok.se/download/18.3e3b95e91555e5c9d8b6a15e/1466669159954/Kostrekommendationer%20f%C3%B6r%20Olympiska%20Idrottare_juni2016.pdf
Obligatorisk

Nutrition guidelines for strength sports: sprinting, weightlifting, throwing events, and bodybuilding
Slater Gary, Philps Stuart M
Journal of Sport Science : 2011 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 1-11

Physiological and nutritional aspects of post-exercise recovery: specific recommendations for female athletes
Hauswirth C, Le Meur Y
Sports medicine : 2011 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 41(10)

Nygren Charlotte
Mat och media. En bok med analys av Women's Health Initiative i svensk massmedia
Inst för kostvetenskap : 2015 :
Elektronisk version
Obligatorisk

Referenslitteratur

Gibson Rosalind S.
Principles of nutritional assessment
New York : Oxford University Press : 1990 : xvi, 691 s. :
ISBN: 0-19-505838-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Lindstedt Inger
Talarens hantverk : att göra framgångsrika presentationer
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 220 s. :
ISBN: 9789144096667
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ut vetenskapliga tidskrifter kan tillkomma

FÄLTSTUDIER 2 HP

Obligatorisk litteratur

Reflektionshandboken
Bie Kristin, Kärnekull Bo, Kärnekull Ethel
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2009 : 96 s. :
ISBN: 978-91-40-66635-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
ISBN: 91-44-37241-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning: ca 30 sid

PSYKOLOGI 4,5 HP

Obligatorisk litteratur

Kognitiv psykologi
Lundh Lars-Gunnar, Montgomery Henry, Waern Yvonne
Lund : Studentlitteratur : 1992 : 221 s. :
ISBN: 91-44-35931-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Tamm Maare
Psykosociala teorier vid hälsa och sjukdom
2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2002 : 284 s. :
ISBN: 91-44-04100-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur vetenskapliga tidskrifter kan tillkomma

KOSTINFORMATION OCH MEDIA, KOSTUNDERSÖKNINGSMETODIK OCH NUTRITION 8,5 HP

Obligatorisk litteratur

Jarlbro Gunilla
Hälsokommunikation : en introduktion
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-05876-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hansson Sven Ove
Konsten att vara vetenskaplig
Institutionen för filosofi och teknikhistoria, KTH : 2007 :
Konsten att vara vetenskaplig pdf fil
Obligatorisk

Wansink B
"Position of the American Dietetic Association : Food and nutrition misinformation."
J Am Diet Assoc : 2006 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 106(4):601-607

Krause's food & the nutrition care process.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Raymond Janice
13. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders : cop. 2012 : xix, 1227 s. :
ISBN: 978-1-4377-2233-8 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Johansson G
Kostundersökningar ska granskas kritiskt
Perspektiv : 2001 :
Tillgänglig här
Obligatorisk
Läsanvisning: www.perspektiv.nu

Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletics Performance
J of the Am Diet Assoc : 2009 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 109(3)509-527

Venderly A.M
Vegetarian diets. Nutritional considerations for Athletes
Cambell W.W Sports Med. : 2006 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 2006:36(4)293-305

Andersson Agneta
Kostrekommendationer för elitidrottare
Stockholm : Sveriges olympiska kommitté : 2009 : 39 s. :
Fritt tillgänglig via www.sok.se
Obligatorisk

Kunskapsöversikt: Kost- och näringslära inom idrotten
Blomstrand Eva, Apró William
Stockholm : Riksidrottsförbundet : 2009 : 58 s. :

ISBN: 978-91-978130-3-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Nutrition guidelines for strength sports: sprinting, weightlifting, throwing events, and bodybuilding
Slater Gary, Philps Stuart M
Journal of Sport Science : 2011 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 1-11

Physiological and nutritional aspects of post-exercise recovery: specific recommendations for female athletes
Hauswirth C, Le Meur Y
Sports medicine : 2011 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 41(10)

Nygren Charlotte
Mat och media. En bok med analys av Women's Health Initiative i svensk massmedia
Inst för kostvetenskap : 2015 :
Elektronisk version
Obligatorisk

Referenslitteratur

Gibson Rosalind S.
Principles of nutritional assessment
New York : Oxford University Press : 1990 : xvi, 691 s. :
ISBN: 0-19-505838-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Nygren Charlotte
Forskning om kost och hälsa. Att tolka och förstå vetenskapen
Inst för kostvetenskap : 2015 :
Elektronisk version

Lindstedt Inger
Talarens hantverk : att göra framgångsrika presentationer
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 220 s. :
ISBN: 9789144096667
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ut vetenskapliga tidskrifter kan tillkomma

FÄLTSTUDIER 2 HP

Obligatorisk litteratur

Reflektionshandboken
Bie Kristin, Kärnekull Bo, Kärnekull Ethel
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2009 : 96 s. :
ISBN: 978-91-40-66635-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
ISBN: 91-44-37241-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning: ca 30 sid

PSYKOLOGI 4,5 HP

Obligatorisk litteratur

Kognitiv psykologi
Lundh Lars-Gunnar, Montgomery Henry, Waern Yvonne
Lund : Studentlitteratur : 1992 : 221 s. :
ISBN: 91-44-35931-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Tamm Maare
Psykosociala teorier vid hälsa och sjukdom
2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2002 : 284 s. :
ISBN: 91-44-04100-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur vetenskapliga tidskrifter kan tillkomma

KOSTINFORMATION OCH MEDIA, KOSTUNDERSÖKNINGSMETODIK OCH NUTRITION 8,5 HP

Obligatorisk litteratur

Jarlbro Gunilla
Hälsokommunikation : en introduktion
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-05876-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hansson Sven Ove
Konsten att vara vetenskaplig
Institutionen för filosofi och teknikhistoria, KTH : 2007 :
Konsten att vara vetenskaplig pdf fil
Obligatorisk

Wansink B
"Position of the American Dietetic Association : Food and nutrition misinformation."
J Am Diet Assoc : 2006 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 106(4):601-607

Krause's food & the nutrition care process.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Raymond Janice
13. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders : cop. 2012 : xix, 1227 s. :
ISBN: 978-1-4377-2233-8 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Johansson G
Kostundersökningar ska granskas kritiskt
Perspektiv : 2001 :
Tillgänglig här
Obligatorisk
Läsanvisning: www.perspektiv.nu

Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletics Performance
J of the Am Diet Assoc : 2009 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 109(3)509-527

Venderly A.M
Vegetarian diets. Nutritional considerations for Athletes
Cambell W.W Sports Med. : 2006 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 2006:36(4)293-305

Andersson Agneta
Kostrekommendationer för elitidrottare
Stockholm : Sveriges olympiska kommitté : 2009 : 39 s. :
Fritt tillgänglig via www.sok.se
Obligatorisk

Kunskapsöversikt: Kost- och näringslära inom idrotten
Blomstrand Eva, Apró William
Stockholm : Riksidrottsförbundet : 2009 : 58 s. :

ISBN: 978-91-978130-3-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Nutrition guidelines for strength sports: sprinting, weightlifting, throwing events, and bodybuilding
Slater Gary, Philps Stuart M
Journal of Sport Science : 2011 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 1-11

Physiological and nutritional aspects of post-exercise recovery: specific recommendations for female athletes
Hauswirth C, Le Meur Y
Sports medicine : 2011 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 41(10)

Nygren Charlotte
Mat och media. En bok med analys av Women's Health Initiative i svensk massmedia
Inst för kostvetenskap : 2015 :
Elektronisk version
Obligatorisk

Referenslitteratur

Gibson Rosalind S.
Principles of nutritional assessment
New York : Oxford University Press : 1990 : xvi, 691 s. :
ISBN: 0-19-505838-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Nygren Charlotte
Forskning om kost och hälsa. Att tolka och förstå vetenskapen
Inst för kostvetenskap : 2015 :
Elektronisk version

Artiklar ut vetenskapliga tidskrifter kan tillkomma

FÄLTSTUDIER 2 HP

Obligatorisk litteratur

Reflektionshandboken
Bie Kristin, Kärnekull Bo, Kärnekull Ethel
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2009 : 96 s. :
ISBN: 978-91-40-66635-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
ISBN: 91-44-37241-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning: ca 30 sid

PSYKOLOGI 4,5 HP

Obligatorisk litteratur

Kognitiv psykologi
Lundh Lars-Gunnar, Montgomery Henry, Waern Yvonne
Lund : Studentlitteratur : 1992 : 221 s. :
ISBN: 91-44-35931-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Tamm Maare
Psykosociala teorier vid hälsa och sjukdom
2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2002 : 284 s. :
ISBN: 91-44-04100-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur vetenskapliga tidskrifter kan tillkomma

KOSTINFORMATION OCH MEDIA, KOSTUNDERSÖKNINGSMETODIK OCH NUTRITION 8,5 HP

Obligatorisk litteratur

Jarlbro Gunilla
Hälsokommunikation : en introduktion
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-05876-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hansson Sven Ove
Konsten att vara vetenskaplig
Institutionen för filosofi och teknikhistoria, KTH : 2007 :
Konsten att vara vetenskaplig pdf fil
Obligatorisk

Wansink B
"Position of the American Dietetic Association : Food and nutrition misinformation."
J Am Diet Assoc : 2006 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 106(4):601-607

Krause's food & the nutrition care process.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Raymond Janice
13. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders : cop. 2012 : xix, 1227 s. :
ISBN: 978-1-4377-2233-8 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Johansson G
Kostundersökningar ska granskas kritiskt
Perspektiv : 2001 :
Tillgänglig här
Obligatorisk
Läsanvisning: www.perspektiv.nu

Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletics Performance
J of the Am Diet Assoc : 2009 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 109(3)509-527

Venderly A.M
Vegetarian diets. Nutritional considerations for Athletes
Cambell W.W Sports Med. : 2006 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 2006:36(4)293-305

Andersson Agneta
Kostrekommendationer för elitidrottare
Stockholm : Sveriges olympiska kommitté : 2009 : 39 s. :
Fritt tillgänglig via www.sok.se
Obligatorisk

Kunskapsöversikt: Kost- och näringslära inom idrotten
Blomstrand Eva, Apró William
Stockholm : Riksidrottsförbundet : 2009 : 58 s. :

ISBN: 978-91-978130-3-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Nutrition guidelines for strength sports: sprinting, weightlifting, throwing events, and bodybuilding
Slater Gary, Philps Stuart M
Journal of Sport Science : 2011 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 1-11

Physiological and nutritional aspects of post-exercise recovery: specific recommendations for female athletes
Hauswirth C, Le Meur Y
Sports medicine : 2011 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 41(10)

Referenslitteratur

Gibson Rosalind S.
Principles of nutritional assessment
New York : Oxford University Press : 1990 : xvi, 691 s. :
ISBN: 0-19-505838-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ut vetenskapliga tidskrifter kan tillkomma

FÄLTSTUDIER 2 HP

Obligatorisk litteratur

Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
ISBN: 91-44-37241-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (ca 30 sid)

Reflektionshandboken
Bie Kristin, Kärnekull Bo, Kärnekull Ethel
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2009 : 96 s. :
ISBN: 978-91-40-66635-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst