Mat och miljö, 7,5 hp
Innehåll
Kursen behandlar hushållets relation till hållbar utveckling med tonvikt på livsmedel och levnadsvanor. I kursen ingår studier kring produktion av livsmedel ur historiskt och nutida perspektiv och den studerande analyserar konsumentens påverkan på klimatet. Vidare väljer och tillagar den studerande mat och måltider och motiverar det egna valet i syfte att främja hållbar utveckling.
Förväntade studieresultat
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska den studerande kunna
- Känna till hur produktionen av olika livsmedel påverkar klimatet
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs ska den studerande kunna
- Välja, planera och tillaga mat och måltider till förmån hållbar utveckling.
- Utnyttja IKT-verktyg för bearbetning och analys av området mat och miljö.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs ska den studerande kunna
- Värdera och motivera val av livsmedel och måltider utifrån hållbar utveckling.
- Diskutera hur olika levnadsvanor påverkar klimatet lokalt och globalt
Behörighetskrav
Grundläggande behörighetUndervisningens upplägg
Kursen går på kvartsfart i distansform. IT används i undervisningen, varför tillgång till Internet krävs. Inlämnande av arbetsuppgifter, diskussioner och kommentarer är obligatoriska och sker via en webbplattform.
Examination
För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga obligatoriska uppgifter är godkända. Betyget U/G eller VG utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från examinationens olika delar.
Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Litteratur
Giltig från: 2013 vecka 34
MAT OCH MILJÖ 7,5 HP
Obligatorisk litteratur
Mat & klimat
Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
Stockholm :
Medström :
2008 :
216 s. :
ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Varför skiljer sig intention från handling vid val av livsmedel?
Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
Forskningsrapport 2010:2 Stockholms universitet, Handelns utvecklingsråd :
2010 :
HANDELNS UTVECKLINGSRÅDS RAPPORTSERIE:
Obligatorisk
Klimatavtryck från hushållens matavfall
Konsumentföreningen Stockholm :
2008 :
Pdf-fil finns att ladda ner på www.konsumentforeningenstockholm.se
Obligatorisk
Släng inte maten, en liten guide för plånboken och miljön
Konsumentföreningen Stockholm :
2009 :
Pdf-fil att ladda ner
Obligatorisk
Lagerberg Fogelberg Charlotte
På väg mot miljöanpassade kostråd
: vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd [Elektronisk resurs]
Uppsala :
Livsmedelsverket :
2008 :
213 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: URL:
http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_miljo/2008_livsmedelsverket_9_miljoanpassade_kostrad.pdf
Tillhandahålls av institutionen
Miljömats hemsida www.miljomat.se
Referenslitteratur
Jorden vi äter
Meyer von Bremen Ann-Helen, Rundgren Gunnar
Stockholm :
Naturskyddsföreningen :
[2012] :
175 s. :
ISBN: 9789155800871
Se Umeå UB:s söktjänst
Nilsson Bruno
Mat för livet - om framtidens livsmedel
Stockholm :
KSLA :
2005 :
94 s. :
http://www.formas.se/docs/Bokhandel/PDF/Slutrapport%20tryckkorr.pdf
ISBN: 91-85205-07-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Deutsch Lisa
Global trade, food production and ecosystem support
: making the interactions visible
Stockholm :
Institutionen för systemekologi, Univ. :
2004 :
28 s. :
ISBN: 91-7265-923-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Konsumenterna och makten
: att använda och bevara resurser
Ellegård Kajsa, Sturesson Lennart
Stockholm :
Carlsson :
[2003] :
242 s. :
ISBN: 91-7203-512-9
Se Umeå UB:s söktjänst
WEBBSIDOR
WEBBSIDOR Jordbruksverket: www.jordbruksverket.se KRAV: www.krav.se Livsmedelsverket: www.slv.se Naturvårdsverket: www.naturvardsverket.se Sida: www.sida.se Miljömat: www.miljomat.se Hållbar utveckling i skolan: www.hutiskolan.se Världsnaturfonden: www.wwf.se
Ytterligare litteratur/artiklar kan förekomma och tillhandahålls via institutionen.