Navigerat till
Kursplan:

Mat och miljö, 7,5 hp

Engelskt namn: Food and environment
Denna kursplan gäller: 2014-08-25 till 2019-12-29 (nyare version av kursplanen finns)
Kurskod: 2KN037
Högskolepoäng: 7.5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2008-05-19
Reviderad av: Prefekten, 2014-06-09

Innehåll

Kursen behandlar hushållets relation till hållbar utveckling med tonvikt på livsmedel och levnadsvanor. I kursen ingår studier kring produktion av livsmedel ur historiskt och nutida perspektiv och den studerande analyserar konsumentens påverkan på klimatet. Vidare väljer och tillagar den studerande mat och måltider och motiverar det egna valet i syfte att främja hållbar utveckling.

 

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse

  • Känna till hur produktionen av olika livsmedel påverkar klimatet

Färdighet och förmåga

  • Välja, planera och tillaga mat och måltider till förmån hållbar utveckling.
  • Utnyttja IKT-verktyg för bearbetning och analys av området mat och miljö.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera och motivera val av livsmedel och måltider utifrån  hållbar utveckling.
  • Diskutera hur olika levnadsvanor påverkar klimatet lokalt och globalt

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Kursen går på kvartsfart i distansform. IT används i undervisningen, varför tillgång till Internet krävs. Inlämnande av arbetsuppgifter, diskussioner och kommentarer är obligatoriska och sker via en webbplattform.

Examination

Examinationen sker genom skriftliga individuella redovisningar. På vissa redovisningar sätts endast betygen U eller G.

Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle  har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning.  Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
 

Litteratur

MAT OCH MILJÖ 7,5 HP

Rekommenderad litteratur

Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :

ISBN: 9789174478396
Se Umeå UB:s söktjänst

Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Nr 4/2013

EAT. Food Planet Health – Summary Report of the EAT-Lanchet Commission
EAT-lanchet Commission : 2019 :
Eat forum

Hållbar produktion och konsumtion av mat
Franke Ulrica, Andersson Antonia, Bollmark Lars, Löv Helena
Jordbruksverket : 2018 :
https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ra1817.html

Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Obligatorisk

Slutrapport - Regeringsuppdrag för minskat matsvinn 2013-2015 - En bra start
Livsmedelsverket : 2016-03-21 :

Obligatorisk

Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Rapport 18/2011 50 sidor

Obligatoriska webbsidor

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/

Referenslitteratur

Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Se Umeå UB:s söktjänst

Matsmart : på spaning efter nya goda trender
Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Miljödieten : snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet
Lundin Maximillian., Öhman Daniel.
Johanneshov : MTM : 2016. : 1 CD-R :

Förvara maten rätt så håller den längre
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
Pdf-fil

Ytterligare litteratur/artiklar kan förekomma och tillhandahålls via institutionen.

MAT OCH MILJÖ 7,5 HP

Obligatorisk litteratur

Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :

ISBN: 9789174478396
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Nr 4/2013

Hållbar utveckling - - människa, miljö och samhälle
Persson Torsten, Persson Christel
3. uppl. : Studentlitteratur AB : 2015 : 216 s. :
ISBN: 9789144109442
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Obligatorisk

Slutrapport - Regeringsuppdrag för minskat matsvinn 2013-2015 - En bra start
Livsmedelsverket : 2016-03-21 :

Obligatorisk

Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Rapport 18/2011 50 sidor

Obligatoriska webbsidor

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/

Referenslitteratur

Dagens rätt : om mat, makt och människovärde
Brulin Gunnar, Klingzell-Brulin Malin
Stockholm : Bilda i samarbete med Livsmedelsarbetareförbundet : 2009 : 292 s. :
ISBN: 978-91-574-8030-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Se Umeå UB:s söktjänst

Matsmart : på spaning efter nya goda trender
Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Miljödieten : snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet
Lundin Maximillian., Öhman Daniel.
Johanneshov : MTM : 2016. : 1 CD-R :

Förvara maten rätt så håller den längre
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
Pdf-fil

Ytterligare litteratur/artiklar kan förekomma och tillhandahålls via institutionen.

MAT OCH MILJÖ 7,5 HP

Obligatorisk litteratur

Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :

ISBN: 9789174478396
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Mat & klimat
Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Nr 4/2013

Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Rapport 18/2011 50 sidor

Slutrapport - Regeringsuppdrag för minskat matsvinn 2013-2015 - En bra start
Livsmedelsverket : 2016-03-21 :

Obligatorisk

Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Obligatorisk

Obligatoriska webbsidor

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/

Referenslitteratur

Dagens rätt : om mat, makt och människovärde
Brulin Gunnar, Klingzell-Brulin Malin
Stockholm : Bilda i samarbete med Livsmedelsarbetareförbundet : 2009 : 292 s. :
ISBN: 978-91-574-8030-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Se Umeå UB:s söktjänst

Matsmart : på spaning efter nya goda trender
Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Miljödieten : snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet
Lundin Maximillian., Öhman Daniel.
Johanneshov : MTM : 2016. : 1 CD-R :

Förvara maten rätt så håller den längre
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
Pdf-fil

Ytterligare litteratur/artiklar kan förekomma och tillhandahålls via institutionen.

MAT OCH MILJÖ 7,5 HP

Obligatorisk litteratur

Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :

ISBN: 9789174478396
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Mat & klimat
Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hedengren M
Matsvinn - Kvalitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 45 sidor

Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Nr 4/2013

Matsvinn. Kvantitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
Laurin Gulled J, Västå A
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Obligatorisk

Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverkets rapport 20/2011
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 40 sidor

Modin R
Livsmedelssvinn i hushåll och skolor. Livsmedelsverkets rapport 4/2011
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 49 sidor

Matavfallsmängder i Sverige
Stockholm : Naturvårdsverket : 2014 : 20 s. :
Fulltext
ISBN: 9789162086947
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Rapport 18/2011 50 sidor

Miljöpåverkan från animalieproduktion - Kött, Mjölk och ägg
Wallman M, Nilsson K, Cederberg C
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Rapport 17/2013 103 sidor

Ziegler F
På väg mot miljöanpassade kostråd, delrapport fisk
Livsmedelsverket : 2008 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Rapport 10/2008

Mängd mat och dryck via avloppet : en enkätundersökning i svenska hushåll
Sörme Louise, Johansson Malin, Stare Malin
Stockholm : Naturvårdsverket : 2014 : 44 s. :
Fulltext
ISBN: 9789162066246
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Obligatorisk

Referenslitteratur

Miljödieten : snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet
Lundin Maximillian., Öhman Daniel.
Johanneshov : MTM : 2016. : 1 CD-R :

Jorden vi äter
Meyer von Bremen Ann-Helen, Rundgren Gunnar
Stockholm : Naturskyddsföreningen : [2012] : 175 s. :
ISBN: 9789155800871
Se Umeå UB:s söktjänst

Nilsson Bruno
Mat för livet - om framtidens livsmedel
Stockholm : KSLA : 2005 : 94 s. :
http://www.formas.se/docs/Bokhandel/PDF/Slutrapport%20tryckkorr.pdf
ISBN: 91-85205-07-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Deutsch Lisa
Global trade, food production and ecosystem support : making the interactions visible
Stockholm : Institutionen för systemekologi, Univ. : 2004 : 28 s. :

ISBN: 91-7265-923-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Konsumenterna och makten : att använda och bevara resurser
Ellegård Kajsa, Sturesson Lennart
Stockholm : Carlsson : [2003] : 242 s. :
ISBN: 91-7203-512-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Ytterligare litteratur/artiklar kan förekomma och tillhandahålls via institutionen.

MAT OCH MILJÖ 7,5 HP

Obligatorisk litteratur

Mat & klimat
Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Varför skiljer sig intention från handling vid val av livsmedel?
Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
Forskningsrapport 2010:2 Stockholms universitet, Handelns utvecklingsråd : 2010 :
HANDELNS UTVECKLINGSRÅDS RAPPORTSERIE:
Obligatorisk

Lagerberg Fogelberg Charlotte
På väg mot miljöanpassade kostråd : vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd [Elektronisk resurs]
Uppsala : Livsmedelsverket : 2008 : 213 s. :

Obligatorisk
Läsanvisning: URL: http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_miljo/2008_livsmedelsverket_9_miljoanpassade_kostrad.pdf Tillhandahålls av institutionen

Hedengren M
Matsvinn - Kvalitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 45 sidor

Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Nr 4/2013

Matsvinn. Kvantitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
Laurin Gulled J, Västå A
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Obligatorisk

Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverkets rapport 20/2011
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 40 sidor

Modin R
Livsmedelssvinn i hushåll och skolor. Livsmedelsverkets rapport 4/2011
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 49 sidor

Matavfallsmängder i Sverige
Stockholm : Naturvårdsverket : 2014 : 20 s. :
Fulltext
ISBN: 9789162086947
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Rapport 18/2011 50 sidor

Miljöpåverkan från animalieproduktion - Kött, Mjölk och ägg
Wallman M, Nilsson K, Cederberg C
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Rapport 17/2013 103 sidor

Ziegler F
På väg mot miljöanpassade kostråd, delrapport fisk
Livsmedelsverket : 2008 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Rapport 10/2008

Mängd mat och dryck via avloppet : en enkätundersökning i svenska hushåll
Sörme Louise, Johansson Malin, Stare Malin
Stockholm : Naturvårdsverket : 2014 : 44 s. :
Fulltext
ISBN: 9789162066246
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Jorden vi äter
Meyer von Bremen Ann-Helen, Rundgren Gunnar
Stockholm : Naturskyddsföreningen : [2012] : 175 s. :
ISBN: 9789155800871
Se Umeå UB:s söktjänst

Nilsson Bruno
Mat för livet - om framtidens livsmedel
Stockholm : KSLA : 2005 : 94 s. :
http://www.formas.se/docs/Bokhandel/PDF/Slutrapport%20tryckkorr.pdf
ISBN: 91-85205-07-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Deutsch Lisa
Global trade, food production and ecosystem support : making the interactions visible
Stockholm : Institutionen för systemekologi, Univ. : 2004 : 28 s. :

ISBN: 91-7265-923-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Konsumenterna och makten : att använda och bevara resurser
Ellegård Kajsa, Sturesson Lennart
Stockholm : Carlsson : [2003] : 242 s. :
ISBN: 91-7203-512-9
Se Umeå UB:s söktjänst

WEBBSIDOR

WEBBSIDOR Jordbruksverket: www.jordbruksverket.se KRAV: www.krav.se Livsmedelsverket: www.slv.se Miljömål: www.miljomal.se Naturvårdsverket: www.naturvardsverket.se Sida: www.sida.se Miljömat: www.miljomat.se Hållbar utveckling i skolan: www.hutiskolan.se Världsnaturfonden: www.wwf.se

Ytterligare litteratur/artiklar kan förekomma och tillhandahålls via institutionen.

MAT OCH MILJÖ 7,5 HP

Obligatorisk litteratur

Mat & klimat
Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Varför skiljer sig intention från handling vid val av livsmedel?
Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
Forskningsrapport 2010:2 Stockholms universitet, Handelns utvecklingsråd : 2010 :
HANDELNS UTVECKLINGSRÅDS RAPPORTSERIE:
Obligatorisk

Lagerberg Fogelberg Charlotte
På väg mot miljöanpassade kostråd : vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd [Elektronisk resurs]
Uppsala : Livsmedelsverket : 2008 : 213 s. :

Obligatorisk
Läsanvisning: URL: http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_miljo/2008_livsmedelsverket_9_miljoanpassade_kostrad.pdf Tillhandahålls av institutionen

Hedengren M
Matsvinn - Kvalitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 45 sidor

Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Nr 4/2013

Matsvinn. Kvantitativ undersökning om attityder, kunskap och beteende kopplat till matsvinn
Laurin Gulled J, Västå A
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Obligatorisk

Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverkets rapport 20/2011
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 40 sidor

Modin R
Livsmedelssvinn i hushåll och skolor. Livsmedelsverkets rapport 4/2011
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 49 sidor

Matavfallsmängder i Sverige
Stockholm : Naturvårdsverket : 2014 : 20 s. :
Fulltext
ISBN: 9789162086947
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Rapport 18/2011 50 sidor

Miljöpåverkan från animalieproduktion - Kött, Mjölk och ägg
Wallman M, Nilsson K, Cederberg C
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Rapport 17/2013 103 sidor

Ziegler F
På väg mot miljöanpassade kostråd, delrapport fisk
Livsmedelsverket : 2008 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Rapport 10/2008

Referenslitteratur

Jorden vi äter
Meyer von Bremen Ann-Helen, Rundgren Gunnar
Stockholm : Naturskyddsföreningen : [2012] : 175 s. :
ISBN: 9789155800871
Se Umeå UB:s söktjänst

Nilsson Bruno
Mat för livet - om framtidens livsmedel
Stockholm : KSLA : 2005 : 94 s. :
http://www.formas.se/docs/Bokhandel/PDF/Slutrapport%20tryckkorr.pdf
ISBN: 91-85205-07-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Deutsch Lisa
Global trade, food production and ecosystem support : making the interactions visible
Stockholm : Institutionen för systemekologi, Univ. : 2004 : 28 s. :

ISBN: 91-7265-923-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Konsumenterna och makten : att använda och bevara resurser
Ellegård Kajsa, Sturesson Lennart
Stockholm : Carlsson : [2003] : 242 s. :
ISBN: 91-7203-512-9
Se Umeå UB:s söktjänst

WEBBSIDOR

WEBBSIDOR Jordbruksverket: www.jordbruksverket.se KRAV: www.krav.se Livsmedelsverket: www.slv.se Miljömål: www.miljomal.se Naturvårdsverket: www.naturvardsverket.se Sida: www.sida.se Miljömat: www.miljomat.se Hållbar utveckling i skolan: www.hutiskolan.se Världsnaturfonden: www.wwf.se

Ytterligare litteratur/artiklar kan förekomma och tillhandahålls via institutionen.