Navigerat till
Kursplan:

Mat och miljö, 7,5 hp

Engelskt namn: Food and environment
Denna kursplan gäller: 2019-12-30 till 2024-07-21 (nyare version av kursplanen finns)
Kurskod: 2KN037
Högskolepoäng: 7.5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2008-05-19
Reviderad av: Prefekten, 2020-03-02

Innehåll

Kursen behandlar hushållets relation till hållbar utveckling med tonvikt på livsmedel, måltider och levnadsvanor. I kursen ingår studier kring hur produktion, distribution och konsumtion av livsmedel påverkar miljö och klimat. Studenten analyserar och diskuterar hur levnadsvanor i samband med mat och måltider påverkar miljö och klimat. I kursen ingår att tillaga och analysera måltider och resonera om dem i relation till hållbar utveckling. Vidare problematiseras konsumentrollen och olika stöd för hållbar matproduktion.

Kursen består av följande moduler:

  1. Modul 1, 3,5 hp
  2. Modul 2, 4 hp

 
Modul 1.
I modulen ingår studier kring hur livsmedel produceras och distribueras nationellt och hur de påverkar miljö och klimat. Studenten undersöker det egna hushållets matsvinn, diskuterar hur man kan minska svinnet, tillagar måltider av matrester och resonerar om dem i relation till hållbar utveckling.   

Modul 2.
I modulen undersöker studenten hur importerade livsmedel produceras och distribueras och hur de påverkar social-, ekonomisk- och ekologisk utveckling i produktionsländerna. I modulen ingår studier kring global referenskost och studenten diskuterar hållbar mat och stöd för hållbar matkonsumtion.

Förväntade studieresultat

Modul 1.
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beskriva hur svensk livsmedelsproduktion och distribution påverkar miljö och klimat

Färdighet och förmåga

  • Tillaga mat och måltider till förmån för hållbar utveckling

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Motivera val av livsmedel och måltider utifrån hållbar utveckling

Modul 2.
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beskriva hur importerade livsmedel produceras och distribueras

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera produktion, distribution, och konsumtion av importerade livsmedel i relation till social-, ekonomisk- och ekologisk hållbar utveckling
  • Resonera om hur rekommenderad global referenskost kan påverka hållbar utveckling
  • Diskutera samhällets stöd för hållbar konsumtion

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Kursen går på kvartsfart i distansform. IT används i undervisningen, varför tillgång till Internet krävs. Inlämnande av arbetsuppgifter, diskussioner och kommentarer är obligatoriska och sker via en webbplattform.

Examination

Modul 1:
Examination sker genom individuella skriftliga inlämningar samt genom diskussionsseminarium i grupp. På inlämningar och seminarium sätts betyget U eller G.

Modul 2:
Examination sker genom två individuella skriftliga inlämningar. Examination sker  även genom diskussionsseminarium i grupp, där betyget U eller G sätts.

Helkurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända.
För VG på hel kurs krävs VG på minst 4 hp.

Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på modul eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning.
Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

MAT OCH MILJÖ 7,5 HP

REKOMMENDERAD LITTERATUR: Modul 1: 3,5 hp

Hållbar produktion och konsumtion av mat
Franke Ulrica, Andersson Antonia, Bollmark Lars, Löv Helena
Jordbruksverket : 2018 :
https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ra1817.html
Obligatorisk

Hur liten kan livsmedelskonsumtionen vara år 2050?
Hjerpe. K. , Marksten, T. , Pearsson, M. , Rundberg, B. , Lundström A. , Rydberg, I. , Sonesson, U. , Nilsson, K.
Jordbruksverket : 2013 :
https://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_ovrigt/ovr296_1.pdf
Obligatorisk

Halverat matsvinn i sikte 2030
Livsmedelsverket, Dnr 2017/01822. Februari 2020 :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/om-oss/redovisade-reguppdrag/2020/slutrapport-minskat-matsvinn-2017-2019.pdf
Obligatorisk

Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Obligatorisk

REKOMMENDERAD LITTERATUR: Modul 2: 4 hp

EAT. Food Planet Health - Summary Report of the EAT-Lanchet Commission
EAT-lanchet Commission : 2019 :
https://eatforum.org/eat-lancet-commission/
Obligatorisk

Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :

ISBN: 9789174478396
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst Läsanvisning: Nr 4/2013

Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman Magdalena, Nilsson Katarina
Livsmedelsverket : 2011 :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2011/2011_livsmedelsverket_18_klimatpaverkan_energianvandning_livsmedelsforpackningar.pdf
Obligatorisk
Läsanvisning: Rapport 18/2011 50 sidor

Nordic food systems for improved health and sustainability
Wood, A. , Gordon, LJ. , Röös, E. , Karlsson, J. , Häyhä, T:
Stockholm Resilience Centre : 2019 :
Stockholm Resilience Centre
Obligatorisk

Benchmarking the Swedish Diet Relative to Global and National Environmental Targets—Identification of Indicator Limitations and Data Gaps
Moberg Emma, Karlsson Potter Hanna, Wood Amanda, Hansson Per-Anders, Röös Elin
Sustainability (Basel, Switzerland), 12(4), 1407 : 2020 :
https://www.mdpi.com/2071-1050/12/4/1407
Obligatorisk

Miljösociologi
Lidskog Rolf, Sundqvist Göran
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 182 s. :
ISBN: 9789144056050
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

Recept som förändrar världen
Rockström Johan, Bignet Victoria, Landqvist Malin, Stordalen Gunhild
[Stockholm] : Bokförlaget Max Ström : [2019] : 127 sidor :
ISBN: 9789171264978
Se Umeå UB:s söktjänst

Clapp Jennifer
Distant agricultural landscapes
Sustainability Science, 10(2), 305–316. : 2015 :
https://doi.org/10.1007/s11625-014-0278-0

Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma.

MAT OCH MILJÖ 7,5 HP

REKOMMENDERAD LITTERATUR: Modul 1: 3,5 hp

Hållbar produktion och konsumtion av mat
Franke Ulrica, Andersson Antonia, Bollmark Lars, Löv Helena
Jordbruksverket : 2018 :
https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ra1817.html
Obligatorisk

Hur liten kan livsmedelskonsumtionen vara år 2050?
Hjerpe. K. , Marksten, T. , Pearsson, M. , Rundberg, B. , Lundström A. , Rydberg, I. , Sonesson, U. , Nilsson, K.
Jordbruksverket : 2013 :
https://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_ovrigt/ovr296_1.pdf
Obligatorisk

Halverat matsvinn i sikte 2030
Livsmedelsverket, Dnr 2017/01822. Februari 2020 :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/om-oss/redovisade-reguppdrag/2020/slutrapport-minskat-matsvinn-2017-2019.pdf
Obligatorisk

Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Obligatorisk

REKOMMENDERAD LITTERATUR: Modul 2: 4 hp

EAT. Food Planet Health - Summary Report of the EAT-Lanchet Commission
EAT-lanchet Commission : 2019 :
https://eatforum.org/eat-lancet-commission/
Obligatorisk

Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :

ISBN: 9789174478396
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst Läsanvisning: Nr 4/2013

Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Läsanvisning: Rapport 18/2011 50 sidor

Nordic food systems for improved health and sustainability
Wood, A. , Gordon, LJ. , Röös, E. , Karlsson, J. , Häyhä, T:
Stockholm Resilience Centre : 2019 :
Stockholm Resilience Centre
Obligatorisk

Referenslitteratur

Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

Ytterligare litteratur tillhandahålls via databaser och webbsidor.

MAT OCH MILJÖ 7,5 HP

Modul 1: 3,5 hp - Rekommenderad litteratur

Hållbar produktion och konsumtion av mat
Franke Ulrica, Andersson Antonia, Bollmark Lars, Löv Helena
Jordbruksverket : 2018 :
https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ra1817.html
Obligatorisk

Hur liten kan livsmedelskonsumtionen vara år 2050?
Hjerpe. K. , Marksten, T. , Pearsson, M. , Rundberg, B. , Lundström A. , Rydberg, I. , Sonesson, U. , Nilsson, K.
Jordbruksverket : 2013 :
https://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_ovrigt/ovr296_1.pdf
Obligatorisk

Halverat matsvinn i sikte 2030
Livsmedelsverket, Dnr 2017/01822. Februari 2020 :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/om-oss/redovisade-reguppdrag/2020/slutrapport-minskat-matsvinn-2017-2019.pdf
Obligatorisk

Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Obligatorisk

Modul 2: 4 hp - Rekommenderad litteratur

EAT. Food Planet Health - Summary Report of the EAT-Lanchet Commission
EAT-lanchet Commission : 2019 :
https://eatforum.org/eat-lancet-commission/
Obligatorisk

Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :

ISBN: 9789174478396
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst Läsanvisning: Nr 4/2013

Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Läsanvisning: Rapport 18/2011 50 sidor

Nordic food systems for improved health and sustainability
Wood, A. , Gordon, LJ. , Röös, E. , Karlsson, J. , Häyhä, T:
Stockholm Resilience Centre : 2019 :
Stockholm Resilience Centre
Obligatorisk

Referenslitteratur

Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

Ytterligare litteratur tillhandahålls via databaser och webbsidor.

MAT OCH MILJÖ 7,5 HP

Rekommenderad litteratur

Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :

ISBN: 9789174478396
Se Umeå UB:s söktjänst

Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Nr 4/2013

EAT. Food Planet Health – Summary Report of the EAT-Lanchet Commission
EAT-lanchet Commission : 2019 :
Eat forum

Hållbar produktion och konsumtion av mat
Franke Ulrica, Andersson Antonia, Bollmark Lars, Löv Helena
Jordbruksverket : 2018 :
https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ra1817.html

Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Obligatorisk

Slutrapport - Regeringsuppdrag för minskat matsvinn 2013-2015 - En bra start
Livsmedelsverket : 2016-03-21 :

Obligatorisk

Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Rapport 18/2011 50 sidor

Obligatoriska webbsidor

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/

Referenslitteratur

Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Se Umeå UB:s söktjänst

Matsmart : på spaning efter nya goda trender
Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Miljödieten : snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet
Lundin Maximillian., Öhman Daniel.
Johanneshov : MTM : 2016. : 1 CD-R :

Förvara maten rätt så håller den längre
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
Pdf-fil

Ytterligare litteratur/artiklar kan förekomma och tillhandahålls via institutionen.