Hem- och konsumentkunskap B, 30 hp
Innehåll
Kursen består av följande moduler:
- Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del II (Food Science and Food Processes Part II), 7,5 hp
- Konsumtion och ekonomi (Consumption and Economy), 7,5 hp
- Mat och hälsa- en fördjupning (Advancement in Food and Health), 5 hp
- Hem- och konsumentkunskap i teori och praktik del I, (Home and Consumer Studies in Theory and Practice, part I), 5 hp
- Hem- och konsumentkunskap i teori och praktik del II, (Home and Consumer Studies in Theory and Practice, part II), 5 hp
I kursens samtliga moduler ingår ämnesdidaktik inklusive metodik motsvarande totalt 14 hp
Modul 1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del II, 7,5 hp
I modulen ingår metoder för matlagning och bakning samt grundläggande kemiska processer som sker vid beredning och tillagning. Studenten väljer och tillagar livsmedel och maträtter i syfte att bevara och uppnå optimal ätkvalitet. Vidare ingår receptanalys och receptteknik. Modulens innehåll analyseras och värderas utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö, tids och sensoriska aspekter och problematiseras utifrån grundskolans kursplan.
Modul 2. Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp
Modulen behandlar levnadsvanor och konsumtion av varor och tjänster i relation till sociologiska perspektiv och hållbar utveckling. Reklam och mediers påverkan på olika målgruppers konsumtion belyses och problematiseras. Lagar som reglerar köp och marknadsföring samt myndigheter och organisationer som stärker konsumentens ställning behandlas. Modulen belyses genomgående med fokus på barn och ungdomar och innehållet problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.
Modul 3. Mat och hälsa - en fördjupning, 5 hp
I modulen behandlas människans behov av vitaminer och mineraler, olika livsmedels innehåll av dessa och därtill kopplade kostrelaterade folksjukdomar. Övervikt och ätstörning hos barn och ungdomar samt vegetarisk kosthållning problematiseras och diskuteras. Modulen behandlar även kostbudskap i media samt kommunikationsprocesser relaterat till hälsobudskap.
Modul 4. Hem- och konsumentkunskap i teori och praktik del I, 5 hp
I modulen tränar studenten på att planera pedagogisk verksamhet i formativa syften med utgångspunkt i gällande styrdokument där konstruktion av valida och reliabla uppgifter ingår. I modulen ingår även analys av läromedel samt fördjupade studier av ämnesdidaktisk forskning.
Modul 5. Hem- och konsumentkunskap i teori och praktik del II, 5 hp
Modulen behandlar bedömning, dokumentation, utvärdering, återkoppling och betygsättning av pedagogisk verksamhet. Studenten tränar på att planera, värdera och bedöma olika bedömningsprocesser inom hem- och konsumentkunskap. Vidare problematiserar studenterna bedömning av kunskap i handling.
Förväntade studieresultat
Modul 1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del II, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
- Redogöra för matlagningstermer och kulinariska ord
- Beskriva grundläggandekemiska processer som sker vid beredning och tillagning av livsmedel
- Förklara kvalitets- och näringsvärdesförändringar som kan uppstå vid beredning och tillagning av olika livsmedel
Färdighet och förmåga
- Tillämpa grundläggande metoder för matlagning och bakning
- Tillämpa ämnesdidaktiska metoder som används vid yrkesutövningen
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- Värdera och problematisera recept utifrån olika perspektiv
- Värdera olika livsmedel, matlagningsmetoder och maträtter utifrån hälsa, ekonomi, miljö, tid och sensoriska aspekter
Modul 2. Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
- Redogöra för lagar som reglerar konsumenters rättigheter och skyldigheter samt ge exempel på hur dessa tillämpas
Färdighet och förmåga
- Visa ämnesdidaktiska förmågor inom området konsumtion som krävs för yrkesutövningen
Värderingsförmåga o förhållningssätt
- Granska och diskutera reklam och mediers påverkan på barn och ungdomar
- Problematisera rollen som medveten konsument
- Resonera kring vilken betydelse konsumtion av varor och tjänster har för barn och ungdomar
- Resonera kring vilken betydelse konsumtion av varor och tjänster har för en hållbar social, ekologisk och ekonomisk utveckling
Modul 3. Mat och hälsa - en fördjupning, 5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
- Redogöra för människans behov av vitaminer och mineraler
- Redogöra för livsmedels innehåll av vitaminer och mineraler
- Redogöra för kostrelaterade folksjukdomar kopplade till vitamin- och mineralintag
Färdighet och förmåga
- Näringsvärdesberäkna, analysera och modifiera vegetariska måltider
- Kommunicera och bemöta kost- och hälsobudskap
- Förbereda sig för att bemöta elevers olika behov och förutsättningar
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- Argumentera vegetarisk kosthållning i relation till hälsa, ekonomi och miljö
Modul 4. Hem- och konsumentkunskap i teori och praktik, del I, 5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
- Konstruera pedagogiska planeringar i formativa syften utifrån styrdokument och didaktisk forskning
- Konstruera valida och reliabla formativa elevuppgifter
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- Motivera undervisningsinnehåll och arbetssätt utifrån styrdokument och ämnesdidaktisk litteratur
- Analysera och problematisera olika läromedels validitet och användbarhet
Modul 5: Hem- och konsumentkunskap i teori och praktik, del II, 5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
- Färdighet och förmåga
- Planera förreliabla och valida summativa bedömningsprocesser
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- Välja valida och reliabla bedömningsformer för olika innehåll i ämnet
- Analysera och problematisera bedömning av kunskap i praktisk handling
- Beskriva och motivera sina didaktiska val i samband med summativ bedömning
Behörighetskrav
Hem- och konsumentkunskap A, 30 hp, med godkänt resultat om minst 7,5 hp, eller motsvarande
Undervisningens upplägg
Vissa moduler läses parallellt och inbördes ordning kan ändras. Obligatoriska fysiska veckoträffar vid olika tillfällen under terminen ingår i kursen. Didaktiska diskussioner förs kontinuerligt i de olika modulerna.
Modul 1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del II, 7,5 hp
Undervisningen består av föreläsningar, litteraturstudier, obligatoriska seminarier och obligatoriska formativa quiz samt obligatoriska matlagningslaborationer som redovisas skriftligt via lärplattform och muntligt vid campus. I modulen ingår också en obligatorisk demonstration av en matlagningsteknik som studenten spelar in. Denna ger studenter och lärare formativ didaktisk och pedagogisk feedback på. Tillgång till ett grundutrustat kök krävs för att kunna genomföra modulen.
Modul 2. Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp
Undervisningen består av föreläsningar, litteraturstudier, obligatoriska seminarier och gruppdiskussioner i digital plattform. Undersökande verksamhet så som intervjuer med barn och ungdomar förekommer.
Modul 3. Mat och hälsa - en fördjupning, 5 hp
Undervisningen bedrivs i form av inspelade föreläsningar, arbete med instuderingsfrågor samt obligatoriska seminarieuppgifter.
Modul 4. Hem- och konsumentkunskap i teori och praktik I, 5 hp
Undervisningen består av föreläsningar, litteraturstudier, lärandeseminarier samt obligatoriska seminarier. I modulen ingår också kamratbedömningar.
Modul 5. Hem- och konsumentkunskap i teori och praktik II, 5 hp
Undervisningen består av föreläsningar, litteraturstudier samt lärandeseminarier.
Examination
Modul 1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del II, 7,5 hp
Examination sker genom en enskild skriftlig rapport. I modulen ingår även en enskild skriftlig inlämning, obligatoriska seminarier, quiz via lärplattformen, laborationer samt en demonstration, för dessa sätts betyget U eller G.
Modul 2. Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp
Examination sker genom individuella skriftliga uppgifter. I modulen ingår även seminarium i grupp med individuell bedömning. För dessa sätts betyget U eller G.
Modul 3. Mat och hälsa - en fördjupning, 5 hp
Examination sker genom individuell skriftlig tentamen via lärplattform. I modulen ingår även examinerande individuella skriftliga och muntliga uppgifter samt seminarier och laborationer i grupp, för dessa sätts betyget U eller G.
Modul 4. Hem- och konsumentkunskap i teori och praktik I, 5 hp
Examination sker genom en individuell skriftlig uppgift. I modulen ingår även en annan individuell skriftlig uppgift samt individuella examinerande seminarier, för dessa sätts betyget U eller G.
Modul 5. Hem-och konsumentkunskap i teori och praktik II, 5 hp
Examination sker genom individuella skriftliga uppgifter.
Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända.
För VG på hel kurs krävs VG på minst 17,5 hp.
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande https://www.umu.se/student/mina-studier/tillgodoraknande/. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
Litteratur
LIVSMEDELSVETENSKAP OCH MATLAGNINGSPROCESSER DEL II, 7,5 HP
Rekommenderad litteratur
Vår kokbok
Begner Sara, Lidström Kristin
Norstedts :
2021 :
896 sidor :
ISBN: 9789113114583
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Granberg Albina
Koka sjuda steka
: Ett sociokulturellt perspektiv på matlagning i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Uppsala :
Acta Universitatis Upsaliensis :
2018 :
82 s. :
ISBN: 9789151303932
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Livsmedelsvetenskap
Nylander Annica, Jonsson Lena, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
2., [rev. och uppdaterade] uppl. :
Lund :
Studentlitteratur :
2014 :
382 s. :
ISBN: 9789144095677
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma.
Referenslitteratur
Hungrig.nu
Hushållningssällskapet :
2009 :
Hungrig.nu
Vår gröna kokbok
Begner Sara, Bohlin Karin, Bergman Malin
Stockholm :
Norstedts :
2014 :
384 s. :
ISBN: 978-91-1-305497-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Vår kokbok vegan
Sjögren Anna K., Begner Sara
[Solna] :
Coop ; Stockholm :
[2015] :
270 sidor :
ISBN: 9789113061931
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Gelinder Lolita
Smak för hållbar mat?
: Undervisning för hållbar matkonsumtion i Hem- och konsumentkunskap
Uppsala :
Acta Universitatis Upsaliensis :
2020 :
103 sidor :
ISBN: 9789151309231
Se Umeå UB:s söktjänst
KONSUMTION OCH EKONOMI, 7,5 HP
Rekommenderad litteratur
OBS! Det kommer att komma en ny version av Liten laghund under hösten 2022. Skaffa därför ingen tidigare version av denna utan avvakta tills den nya versionen finns ute. Liten laghund 2022 kommer att tillhöra den rekommenderade litteraturen.
Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion
: fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm :
Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet :
2014 :
158 s. :
ISBN: 9789174478396
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Marknadsmässig kurragömmalek?
: barn, unga och dold reklam
Dalquist Ulf, Wadbring Ingela
Göteborg :
Nordicom :
[2017] :
83 sidor :
ISBN: 9789187957659
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ISBN 978-91-87957-66-6 Ersätts av slutrapporten(pdf)
Ekström Karin M.
Unga konsumenter - utsatta och kapabla
Konsumentverket :
2011 :
Unga konsumenter - utsatta och kapabla
Obligatorisk
Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel?
Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
Stockholms universitet, Handelns utvecklingsråd :
2010 :
Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel? (Pdf)
Obligatorisk
Barns utvecklade förståelse av ekonomi
Hernwall Patrik, Hullgren Maria, Söderberg Inga-Lill
Stockholms universitet, KTH :
2018 :
Slutrapport (Pdf)
Obligatorisk
Holmberg Ulrika red.
Konsumentrapporten 2021
Centrum för konsumtionsforskning Göteborgs universitet, Handelshögskolan :
2021 :
Konsumtionsrapporten 2021 (Pdf)
Obligatorisk
Inventering av beteendeinsatser
Konsumentverket :
2018-04-18T12:39:54+02:00 :
Obligatorisk
Konsumenterna och miljön 2020
2020 :
Obligatorisk
Martínez Carolina
Targeting children online
: young internet users and producers in the commercial media environment
Lund :
Department of Communication and Media, Lund University :
2017 :
147 s. :
ISBN: 9789177530138
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://lucris.lub.lu.se/ws/portalfiles/portal/19637631/e_spik_version_carolina.pdf
Svensk sammanfattning sid 121-126
Lilla boken om reklam & media
Stockholm :
Media smart :
2016 :
38 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: https://lucris.lub.lu.se/ws/portalfiles/portal/19637631/e_spik_version_carolina.pdf
Barnfattigdom i Sverige - Årsrapport 2021
Rädda barnen :
2021 :
Rädda barnen.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 39 s.
Ungar och medier
Statens medieråd :
2021 :
Statens medieråd
Obligatorisk
Läsanvisning: ISSN: 2001-684
Kluvna känslor 2.0
Sveriges annonsörer :
2016 :
Obligatorisk
Allmänheten om reklam
Sverigen annonsörer :
2021 :
Allmänheten om reklam
Obligatorisk
Sandberg Helena
Rörlig måltavla
: internetreklam riktad till barn
Lund :
Institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet :
2014 :
101 s. :
ISBN: 9789172673672
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://lup.lub.lu.se/search/ws/files/3431159/4394433.pdf
Sjöberg Johanna
Ungas förutsättningar för hållbar konsumtion
Bromma :
Arkitektkopia AB :
2017 :
55 :
Obligatorisk
Gisslevik Emmalee
Education for sustainable food consumption in home and consumer studies
Göteborg :
Göteborgs universitet :
2018-02-08 :
ISBN: 978-91-7346-952-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
OBS! Det kommer att komma en ny version av Liten laghund under hösten 2022. Skaffa därför ingen tidigare version av denna utan avvakta tills den nya versionen finns ute. Liten laghund 2022 kommer att tillhöra den rekommenderade litteraturen.
Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma.
MAT OCH HÄLSA - EN FÖRDJUPNING, 5 HP
Rekommenderad litteratur
Näring och hälsa
Johansson Ulla, Stubbendorff Anna
Fjärde upplagan :
Lund :
Studentlitteratur :
[2020] :
471 sidor :
ISBN: 9789144125947
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
Livsmedelsverket :
Pdf-fil
Obligatorisk
Dahlkwist Matts
Kommunikation
6. uppl. :
Stockholm :
Liber :
2012 :
284 s. :
ISBN: 978-91-47-10774-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Ätstörningar
1177 Vårdguiden :
1177 Vårdguiden
Obligatorisk
Nordic food systems for improved health and sustainability
Wood, A. , Gordon, LJ. , Röös, E. , Karlsson, J. , Häyhä, T:
Stockholm Resilience Centre :
2019 :
Stockholm Resilience Centre
Obligatorisk
Läsanvisning: 56 s.
Sinner Ladies and the gospel of good taste: Geographies of food, class and care
Fox R, Smith G
Health & Place :
2011 :
Länk
Obligatorisk
Läsanvisning: 17(2), 403-412
Referenslitteratur
Näringslära för högskolan, 7e uppl
Berg , Ellegård , Larsson
Liber :
2021 :
Ytterligare artiklar och webbsidor tillkommer
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP I TEORI OCH PRAKTIK DEL I, 5 HP
Rekommenderad litteratur
Ammert Niklas
Att spegla världen
: läromedelsstudier i teori och praktik
1. uppl. :
Lund :
Studentlitteratur :
2011 :
360 s. :
ISBN: 9789144059204
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Didaktik för hem- och konsumentkunskap
Hjälmeskog Karin, Höijer(red) Karin
Gleerups Utbildning AB :
2019 :
ISBN: 9789151100463
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet
Stockholm: Skolverket :
2022 :
Fulltext
Obligatorisk
Läsanvisning: Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Skolverket :
2022 :
Skolverket
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN:978-91-7559-413-2
Att följa lärande
: formativ bedömning i praktiken
Wiliam Dylan, Önnerfält Birgitta
Andra upplagan :
Lund :
Studentlitteratur :
[2019] :
261 sidor :
ISBN: 9789144124957
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Referenslitteratur
Jönsson Anders
Lärande bedömning 4:e uppl
4 uppl. :
Gleerups Utbildning AB :
2017 :
ISBN: 9789140696564
Se Umeå UB:s söktjänst
Planera undervisningen baklänges
: målet är utgångspunkten
Griffith Andy, Burns Mark
Första upplagan :
Lund :
Studentlitteratur :
[2017] :
264 sidor :
ISBN: 9789144115399
Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP I TEORI OCH PRAKTIK DEL II, 5 HP
Rekommenderad litteratur
Allmänna råd om betyg och betygssättning
2018 :
46 sidor :
ISBN: 9789175593326
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Bjørndal Cato R. P.
Det värderande ögat
: observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
Andra upplagan :
Stockholm :
Liber :
[2018] :
186 sidor :
ISBN: 9789147127832
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Group work interaction among pupils in Home and Consumer Studies in Sweden
Lindblom C, Arrema I.E, Hörnell A
International Journal of Home Economics :
2016 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 9(1), 35-53
Didaktik för hem- och konsumentkunskap
Hjälmeskog Karin, Höijer(red) Karin
Gleerups Utbildning AB :
2019 :
ISBN: 9789151100463
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Skolverket :
2022 :
Skolverket
Obligatorisk
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet
Stockholm: Skolverket :
2022 :
Fulltext
Obligatorisk
Wedman Jonathan
Prov
Giraffhuset :
2021 :
190 sidor :
ISBN: 9789189335417
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Att följa lärande
: formativ bedömning i praktiken
Wiliam Dylan, Önnerfält Birgitta
Andra upplagan :
Lund :
Studentlitteratur :
[2019] :
261 sidor :
ISBN: 9789144124957
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Referenslitteratur
Jönsson Anders
Lärande bedömning 4:e uppl
4 uppl. :
Gleerups Utbildning AB :
2017 :
ISBN: 9789140696564
Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma
LIVSMEDELSVETENSKAP OCH MATLAGNINGSPROCESSER DEL II, 7,5 HP
Rekommenderad litteratur
Vår kokbok
Begner Sara, Lidström Kristin
Norstedts :
2021 :
896 sidor :
ISBN: 9789113114583
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Granberg Albina
Koka sjuda steka
: Ett sociokulturellt perspektiv på matlagning i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Uppsala :
Acta Universitatis Upsaliensis :
2018 :
82 s. :
ISBN: 9789151303932
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Livsmedelsvetenskap
Nylander Annica, Jonsson Lena, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
2., [rev. och uppdaterade] uppl. :
Lund :
Studentlitteratur :
2014 :
382 s. :
ISBN: 9789144095677
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma.
Referenslitteratur
Hungrig.nu
Hushållningssällskapet :
2009 :
Hungrig.nu
Vår gröna kokbok
Begner Sara, Bohlin Karin, Bergman Malin
Stockholm :
Norstedts :
2014 :
384 s. :
ISBN: 978-91-1-305497-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Vår kokbok vegan
Sjögren Anna K., Begner Sara
[Solna] :
Coop ; Stockholm :
[2015] :
270 sidor :
ISBN: 9789113061931
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Gelinder Lolita
Smak för hållbar mat?
: Undervisning för hållbar matkonsumtion i Hem- och konsumentkunskap
Uppsala :
Acta Universitatis Upsaliensis :
2020 :
103 sidor :
ISBN: 9789151309231
Se Umeå UB:s söktjänst
KONSUMTION OCH EKONOMI, 7,5 HP
Rekommenderad litteratur
OBS! Det kommer att komma en ny version av Liten laghund under hösten 2022. Skaffa därför ingen tidigare version av denna utan avvakta tills den nya versionen finns ute. Liten laghund 2022 kommer att tillhöra den rekommenderade litteraturen.
Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion
: fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm :
Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet :
2014 :
158 s. :
ISBN: 9789174478396
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Marknadsmässig kurragömmalek?
: barn, unga och dold reklam
Dalquist Ulf, Wadbring Ingela
Göteborg :
Nordicom :
[2017] :
83 sidor :
ISBN: 9789187957659
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ISBN 978-91-87957-66-6 Ersätts av slutrapporten(pdf)
Ekström Karin M.
Unga konsumenter - utsatta och kapabla
Konsumentverket :
2011 :
Unga konsumenter - utsatta och kapabla
Obligatorisk
Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel?
Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
Stockholms universitet, Handelns utvecklingsråd :
2010 :
Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel? (Pdf)
Obligatorisk
Barns utvecklade förståelse av ekonomi
Hernwall Patrik, Hullgren Maria, Söderberg Inga-Lill
Stockholms universitet, KTH :
2018 :
Slutrapport (Pdf)
Obligatorisk
Holmberg Ulrika red.
Konsumentrapporten 2021
Centrum för konsumtionsforskning Göteborgs universitet, Handelshögskolan :
2021 :
Konsumtionsrapporten 2021 (Pdf)
Obligatorisk
Inventering av beteendeinsatser
Konsumentverket :
2018-04-18T12:39:54+02:00 :
Obligatorisk
Konsumenterna och miljön 2020
2020 :
Obligatorisk
Martínez Carolina
Targeting children online
: young internet users and producers in the commercial media environment
Lund :
Department of Communication and Media, Lund University :
2017 :
147 s. :
ISBN: 9789177530138
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://lucris.lub.lu.se/ws/portalfiles/portal/19637631/e_spik_version_carolina.pdf
Svensk sammanfattning sid 121-126
Lilla boken om reklam & media
Stockholm :
Media smart :
2016 :
38 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: https://lucris.lub.lu.se/ws/portalfiles/portal/19637631/e_spik_version_carolina.pdf
Barnfattigdom i Sverige - Årsrapport 2021
Rädda barnen :
2021 :
Rädda barnen.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 39 s.
Ungar och medier
Statens medieråd :
2021 :
Statens medieråd
Obligatorisk
Läsanvisning: ISSN: 2001-684
Kluvna känslor 2.0
Sveriges annonsörer :
2016 :
Obligatorisk
Allmänheten om reklam
Sverigen annonsörer :
2021 :
Allmänheten om reklam
Obligatorisk
Sandberg Helena
Rörlig måltavla
: internetreklam riktad till barn
Lund :
Institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet :
2014 :
101 s. :
ISBN: 9789172673672
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://lup.lub.lu.se/search/ws/files/3431159/4394433.pdf
Sjöberg Johanna
Ungas förutsättningar för hållbar konsumtion
Bromma :
Arkitektkopia AB :
2017 :
55 :
Obligatorisk
Gisslevik Emmalee
Education for sustainable food consumption in home and consumer studies
Göteborg :
Göteborgs universitet :
2018-02-08 :
ISBN: 978-91-7346-952-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
OBS! Det kommer att komma en ny version av Liten laghund under hösten 2022. Skaffa därför ingen tidigare version av denna utan avvakta tills den nya versionen finns ute. Liten laghund 2022 kommer att tillhöra den rekommenderade litteraturen.
Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma.
MAT OCH HÄLSA - EN FÖRDJUPNING, 5 HP
Rekommenderad litteratur
Näring och hälsa
Johansson Ulla, Stubbendorff Anna
Fjärde upplagan :
Lund :
Studentlitteratur :
[2020] :
471 sidor :
ISBN: 9789144125947
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
Livsmedelsverket :
Pdf-fil
Obligatorisk
Dahlkwist Matts
Kommunikation
6. uppl. :
Stockholm :
Liber :
2012 :
284 s. :
ISBN: 978-91-47-10774-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Ätstörningar
1177 Vårdguiden :
1177 Vårdguiden
Obligatorisk
Nordic food systems for improved health and sustainability
Wood, A. , Gordon, LJ. , Röös, E. , Karlsson, J. , Häyhä, T:
Stockholm Resilience Centre :
2019 :
Stockholm Resilience Centre
Obligatorisk
Läsanvisning: 56 s.
Sinner Ladies and the gospel of good taste: Geographies of food, class and care
Fox R, Smith G
Health & Place :
2011 :
Länk
Obligatorisk
Läsanvisning: 17(2), 403-412
Referenslitteratur
Näringslära för högskolan, 7e uppl
Berg , Ellegård , Larsson
Liber :
2021 :
Ytterligare artiklar och webbsidor tillkommer
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP I TEORI OCH PRAKTIK DEL I, 5 HP
Rekommenderad litteratur
Ammert Niklas
Att spegla världen
: läromedelsstudier i teori och praktik
1. uppl. :
Lund :
Studentlitteratur :
2011 :
360 s. :
ISBN: 9789144059204
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Didaktik för hem- och konsumentkunskap
Hjälmeskog Karin, Höijer(red) Karin
Gleerups Utbildning AB :
2019 :
ISBN: 9789151100463
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet
Stockholm: Skolverket :
2022 :
Fulltext
Obligatorisk
Läsanvisning: Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Skolverket :
2022 :
Skolverket
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN:978-91-7559-413-2
Att följa lärande
: formativ bedömning i praktiken
Wiliam Dylan, Önnerfält Birgitta
Andra upplagan :
Lund :
Studentlitteratur :
[2019] :
261 sidor :
ISBN: 9789144124957
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Referenslitteratur
Jönsson Anders
Lärande bedömning 4:e uppl
4 uppl. :
Gleerups Utbildning AB :
2017 :
ISBN: 9789140696564
Se Umeå UB:s söktjänst
Planera undervisningen baklänges
: målet är utgångspunkten
Griffith Andy, Burns Mark
Första upplagan :
Lund :
Studentlitteratur :
[2017] :
264 sidor :
ISBN: 9789144115399
Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP I TEORI OCH PRAKTIK DEL II, 5 HP
Rekommenderad litteratur
Allmänna råd om betyg och betygssättning
2018 :
46 sidor :
ISBN: 9789175593326
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Bjørndal Cato R. P.
Det värderande ögat
: observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
Andra upplagan :
Stockholm :
Liber :
[2018] :
186 sidor :
ISBN: 9789147127832
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Group work interaction among pupils in Home and Consumer Studies in Sweden
Lindblom C, Arrema I.E, Hörnell A
International Journal of Home Economics :
2016 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 9(1), 35-53
Didaktik för hem- och konsumentkunskap
Hjälmeskog Karin, Höijer(red) Karin
Gleerups Utbildning AB :
2019 :
ISBN: 9789151100463
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Skolverket :
2022 :
Skolverket
Obligatorisk
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet
Stockholm: Skolverket :
2022 :
Fulltext
Obligatorisk
Wedman Jonathan
Prov
Giraffhuset :
2021 :
190 sidor :
ISBN: 9789189335417
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Att följa lärande
: formativ bedömning i praktiken
Wiliam Dylan, Önnerfält Birgitta
Andra upplagan :
Lund :
Studentlitteratur :
[2019] :
261 sidor :
ISBN: 9789144124957
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Referenslitteratur
Jönsson Anders
Lärande bedömning 4:e uppl
4 uppl. :
Gleerups Utbildning AB :
2017 :
ISBN: 9789140696564
Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma
LIVSMEDELSVETENSKAP OCH MATLAGNINGSPROCESSER DEL II, 7,5 HP
Rekommenderad litteratur
Vår kokbok
Begner Sara, Lidström Kristin
Norstedts :
2021 :
896 sidor :
ISBN: 9789113114583
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Granberg Albina
Koka sjuda steka
: Ett sociokulturellt perspektiv på matlagning i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Uppsala :
Acta Universitatis Upsaliensis :
2018 :
82 s. :
ISBN: 9789151303932
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Hungrig.nu
Hushållningssällskapet :
2009 :
Hungrig.nu
Obligatorisk
Livsmedelsvetenskap
Nylander Annica, Jonsson Lena, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
2., [rev. och uppdaterade] uppl. :
Lund :
Studentlitteratur :
2014 :
382 s. :
ISBN: 9789144095677
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma.
Referenslitteratur
Gelinder Lolita
Smak för hållbar mat?
: Undervisning för hållbar matkonsumtion i Hem- och konsumentkunskap
Uppsala :
Acta Universitatis Upsaliensis :
2020 :
103 sidor :
ISBN: 9789151309231
Se Umeå UB:s söktjänst
KONSUMTION OCH EKONOMI, 7,5 HP
Rekommenderad litteratur
Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion
: fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm :
Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet :
2014 :
158 s. :
ISBN: 9789174478396
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Marknadsmässig kurragömmalek?
: barn, unga och dold reklam
Dalquist Ulf, Wadbring Ingela
Göteborg :
Nordicom :
[2017] :
83 sidor :
ISBN: 9789187957659
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ISBN 978-91-87957-66-6 (pdf)
Ekström Karin M
Unga konsumenter utsatta och kapabla
Konsumentverket :
2011 :
Pdf-fil för nedladdning
Obligatorisk
Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel?
Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
Stockholms universitet, Handelns utvecklingsråd :
2010 :
Handelsrådet
Obligatorisk
Elevers förståelse av grund¬läggande privatekonomiska principer implikationer för undervisning i HKK
Hernwall Patrik, Söderberg Inga-Lill
Stockholms universitet, KTH :
2019 :
Länk
Obligatorisk
Inventering av beteendeinsatser
Konsumentverket :
2018-04-18T12:39:54+02:00 :
Obligatorisk
Konsumenterna och miljön 2020
2020 :
Obligatorisk
Liten laghund 2019
: viktiga lagar på konsumentområdet
Tionde upplagan :
Karlstad :
Konsumentverket :
[2019] :
216 sidor :
ISBN: 9789188815033
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Martínez Carolina
Targeting children online
: young internet users and producers in the commercial media environment
Lund :
Department of Communication and Media, Lund University :
2017 :
147 s. :
ISBN: 9789177530138
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Svensk sammanfattning sid 121-126
Lilla boken om reklam & media
Stockholm :
Media smart :
2016 :
38 s. :
Obligatorisk
Barnfattigdomen i Sverige - Årsrapport (senaste versionen)
Rädda barnen :
www.raddabarnen.se
Obligatorisk
Ungar och medier
Starens medieråd :
2019 :
Statens medieråd
Obligatorisk
Kluvna känslor 2.0
Sveriges annonsörer :
2016 :
Obligatorisk
Sandberg Helena
Rörlig måltavla
: internetreklam riktad till barn
Lund :
Institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet :
2014 :
101 s. :
ISBN: 9789172673672
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Sjöberg Johanna
Ungas förutsättningar för hållbar konsumtion
Bromma :
Arkitektkopia AB :
2017 :
55 :
Obligatorisk
Referenslitteratur
Gisslevik Emmalee
Education for sustainable food consumption in home and consumer studies
Göteborg :
Göteborgs universitet :
2018-02-08 :
ISBN: 978-91-7346-952-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma.
MAT OCH HÄLSA - EN FÖRDJUPNING, 5 HP
Rekommenderad litteratur
Näring och hälsa
Johansson Ulla, Stubbendorff Anna
Fjärde upplagan :
Lund :
Studentlitteratur :
[2020] :
471 sidor :
ISBN: 9789144125947
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
Livsmedelsverket :
Pdf-fil
Obligatorisk
Dahlkwist Matts
Kommunikation
6. uppl. :
Stockholm :
Liber :
2012 :
284 s. :
ISBN: 978-91-47-10774-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Ätstörningar
1177 Vårdguiden :
1177 Vårdguiden
Obligatorisk
Nordic food systems for improved health and sustainability
Wood, A. , Gordon, LJ. , Röös, E. , Karlsson, J. , Häyhä, T:
Stockholm Resilience Centre :
2019 :
Stockholm Resilience Centre
Obligatorisk
Läsanvisning: 56 s.
Sinner Ladies and the gospel of good taste: Geographies of food, class and care
Fox R, Smith G
Health & Place :
2011 :
Länk
Obligatorisk
Läsanvisning: 17(2), 403-412
Referenslitteratur
Näringslära för högskolan, 7e uppl
Berg , Ellegård , Larsson
Liber :
2021 :
Ytterligare artiklar och webbsidor tillkommer
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP I TEORI OCH PRAKTIK DEL I, 5 HP
Rekommenderad litteratur
Ammert Niklas
Att spegla världen
: läromedelsstudier i teori och praktik
1. uppl. :
Lund :
Studentlitteratur :
2011 :
360 s. :
ISBN: 9789144059204
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Didaktik för hem- och konsumentkunskap
Hjälmeskog Karin, Höijer(red) Karin
Gleerups Utbildning AB :
2019 :
ISBN: 9789151100463
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
: reviderad 2018
Femte upplagan :
Stockholm :
Skolverket :
[2018] :
299 sidor :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 9789138327333
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm :
Skolverket :
2011 :
27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Wiliam Dylan
Att följa lärande
: formativ bedömning i praktiken
1. uppl. :
Lund :
Studentlitteratur :
2013 :
200 s. :
ISBN: 9789144083698
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Referenslitteratur
Jönsson Anders
Lärande bedömning 4:e uppl
4 uppl. :
Gleerups Utbildning AB :
2017 :
ISBN: 9789140696564
Se Umeå UB:s söktjänst
Planera undervisningen baklänges
: målet är utgångspunkten
Griffith Andy, Burns Mark
Första upplagan :
Lund :
Studentlitteratur :
[2017] :
264 sidor :
ISBN: 9789144115399
Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP I TEORI OCH PRAKTIK DEL II, 5 HP
Rekommenderad litteratur
Allmänna råd om betyg och betygssättning
2018 :
46 sidor :
ISBN: 9789175593326
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Bjørndal Cato R. P.
Det värderande ögat
: observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
Andra upplagan :
Stockholm :
Liber :
[2018] :
186 sidor :
ISBN: 9789147127832
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Group work interaction among pupils in Home and Consumer Studies in Sweden
Lindblom C, Arrema I.E, Hörnell A
International Journal of Home Economics :
2016 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 9(1), 35-53
Didaktik för hem- och konsumentkunskap
Hjälmeskog Karin, Höijer(red) Karin
Gleerups Utbildning AB :
2019 :
ISBN: 9789151100463
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm :
Skolverket :
2011 :
27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
: reviderad 2018
Femte upplagan :
Stockholm :
Skolverket :
[2018] :
299 sidor :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 9789138327333
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Wikström Christina
Konsten att göra bra prov : Vad lärare behöver veta om kunskapsmätning
Natur & Kultur :
2012 :
224 s. :
ISBN: 978-91-27-13241-2 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Wiliam Dylan
Att följa lärande
: formativ bedömning i praktiken
1. uppl. :
Lund :
Studentlitteratur :
2013 :
200 s. :
ISBN: 9789144083698
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Referenslitteratur
Jönsson Anders
Lärande bedömning 4:e uppl
4 uppl. :
Gleerups Utbildning AB :
2017 :
ISBN: 9789140696564
Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma