Måltids- och restaurangvetenskap 4 15 hp
Om kursen
Kursen består av följande moduler:
- Gastronomisk kemi (Gastronomic Chemistry), 11 hp
- Livsmedelssäkerhet och fermentering (Food Safety and Fermentation), 4 hp
Modul 1. Gastronomisk kemi, 11 hp
Modulen inleds med grundläggande kemi utifrån ett livsmedelsperspektiv. Därefter följer tillämpad kemi, där maten och dryckens egenskaper, så som smak, färg, konsistens och näringsinnehåll, sätts i relation till de kemiska processer som sker vid exempelvis uppvärmning och lagring.
Modul 2. Livsmedelssäkerhet och fermentering, 4 hp
Modulen inleds med en genomgång av livsmedelslagen och HACCP där hygien, faror, förvaring, märkning och tillsatser behandlas. Vidare konstruerar studenten en faroanalys och ett flödesschema för processer inom en måltidsverksamhet.
Modulen behandlar översiktligt mikroorganismers uppbyggnad, indelning och livsbetingelser. Livsmedelsburna infektioner, matförgiftningar och olika konserveringsmetoders hämmande effekt behandlas också.
I modulen ingår laborationer kring mikroorganismers roll i gastronomisk beredning och tillagning, samt hur livsmedel kan påverka och påverkas av mikroorganismers tillväxt.
Denna kurs är en del av ett program
Den här kursen innehåller tillfällen som är en del av ett program på Umeå universitet. Du kan bara söka kursen om du går programmet. Information om ansökningstider och vad som gäller för dig får du från din institution.
Anmäl dig
-
VT2026
-
Måltids- och restaurangvetenskap 4
Kurstillfälle som ingår i ett program
VT26 / Umeå / Svenska / På plats
Visa mer Visa mindre
Startar19 januari 2026
Slutar23 mars 2026
Omfattning15 hp
UndervisningPå plats
Studietakt100%
UndervisningstidDagtid
StudieortUmeå
UndervisningsspråkSvenska
AnmälningskodUMU-29500
BehörighetMåltids- och restaurangvetenskap 3, 15 hp eller motsvarandeUrvalPlatsgaranti SGKMV
StudieavgiftGäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 0 kr. Total studieavgift: 0 kr. Anmälnings- och studieavgifter
AnmälanSista anmälningsdag var den 15 oktober 2025. Du kan inte längre anmäla dig.
-
Så anmäler du dig
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra program och kurser på antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar kan vara öppna för sen anmälan. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på antagning.se.
Mer om anmälan och antagning
Lär känna Umeå universitet
Här finns utbildningar av hög kvalitet och forskning inom alla vetenskapsområden och det konstnärliga området. Gemensamt för alla våra utbildningar är hög kompetens bland lärarna och ett tätt samspel mellan forskning, utbildning, samverkan och innovation.
-
Flest pedagogiskt meriterade lärare i Sverige
Priset går till lärare som verkligen engagerar sig, använder uppskattade metoder eller inspirerar.
-
Ett universitet där hälsa får ta plats
Umeå universitet är certifierat som ett Healthy Campus med många initiativ och aktiviteter som främjar hälsa.
Kontakta oss
Ditt meddelande går till Infocenter som ser till att det hamnar hos rätt person – så att du får ett så bra och relevant svar som möjligt.
Utbildningen ges av
Kost- och måltidsvetenskapAnnat bra att veta
Bygg din egen utbildning
Med fristående kurser kan du designa din egen unika utbildning.
Skillnad mellan gymnasiet och universitetet
Du har större frihet och ansvar om när, var och hur du vill studera.
Så anmäler du dig
Har du hittat en eller flera utbildningar som du gillar och har behörighet till – sök!