Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 29 oktober 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon

Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik

  • Antal högskolepoäng 180 hp

Vem ser till att ett nytt bostadsområde står färdigt i tid? Eller att takbjälkarna är rätt dimensionerade för att klara snön under vintern? Som byggnadsingenjör har du kunskap om hela byggprocessen, från planering och konstruktion till underhåll och förändring av byggnader. Utbildningen är inriktad mot husbyggnadsteknik med fördjupning inom konstruktion, produktion och energiteknik.

Under utbildningen

Första året läser du grundläggande ingenjörskurser i matematik och byggteknik. Under andra och tredje året väljer du fortsättningskurser. Kurserna i byggteknik och byggfysik lär dig hur väggar, tak och golv i en byggnad ska utformas för att isolera mot kyla och spara energi.

Film: Vi utbildar teknikutvecklare!
Vi utbildar teknikutvecklare!

Är du intresserad av naturvetenskap och teknik? Hos oss lär du dig utveckla ny teknik för framtiden.

Under kurserna i produktion och konstruktion lär du dig att planera och genomföra byggprojekt, samt beräkna hur byggnader ska dimensioneras för att hålla för laster, snö och vind. Kurser i fastighetsförvaltning ger dig kunskaper om byggsektorns lagar och regler, samt underhållsplanering. Utbildningen avslutas med ett examensarbete.

Läs om en vanlig dag på programmet

Genom Co-op kan du få en plats på ett företag under hela studietiden för praktik, sommarjobb och examensprojekt.

Läs mer om Co-op

Programöversikt

Efter utbildningen

En byggnadsingenjör kan välja mellan många olika yrken. Som byggnadskonstruktör vid ett konsultföretag arbetar du med att dimensionera byggnader. Jobbar du som arbetsledare eller entreprenadingenjör hos en entreprenör planerar du och genomför byggprojekt. Byggnadsingenjörer kan även arbeta vid till exempel försäkringsbolag och inom stat och kommun som byggskadereglerare och byggnadsinspektörer.

Vanliga yrken

  • Projektör på arkitektkontor
  • Byggnadskonstruktör på konsultfirma
  • Arbetsledare/platschef eller entreprenadingenjör hos byggentreprenör
  • Byggprojektledare hos fastighetsbolag
  • Byggskadereglerare på försäkringsbolag
  • Byggnadsinspektör hos kommun

Examen

Högskoleingenjörsexamen.

Byta till Umeå - senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.

Sök senare del av det här programmet

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Fredrik Häggström, programansvarig