Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Högskoleprogrammet till processoperatör

  • Antal högskolepoäng 120 hp
  • Studietid 2 år (heltid)
  • Studieform Distans
  • Starttid Hösttermin 2021

Som processoperatör arbetar du med att övervaka och styra olika tillverkningsprocesser och med att identifiera och lösa tekniska fel. Du jobbar framförallt inom kemisk industri, pappers- och massaindustri, energiföretag, metallindustri och vid sågverksföretag. Utbildningen sker i nära samarbete med processindustrier och passar dig som är intresserad av teknik, kemi och problemlösning.

Antagen till programmet

Här hittar du allt du behöver veta innan programmet startar.
Vad gör en processoperatör?

Helena Jonsson är processoperatör på Norrmejerier i Umeå.

Under utbildningen

Behovet av processoperatörer är mycket stort just nu och kommer även att vara det under de kommande åren. På bara två år ger utbildningen dig eftertraktade kunskaper och färdigheter i processkemi, energiteknik, mät- och reglersystem samt processtyrning. Du studerar också förebyggande underhåll samt projektledning och arbetsmiljö. En viktig aspekt i utbildningen är medarbetarskap och eget ansvar, vilket behövs i arbetet på en produktionsenhet inom industrin.

Praktiska inslag

Utbildningen innehåller många praktiska inslag i samarbete med flera branscher inom industrin. Det ger dig värdefulla kontakter och praktiska erfarenheter som gör dig väl förberedd för ditt kommande yrkesliv.

Undervisning på distans

Utbildningen sker i samverkan mellan Umeå universitet och Mittuniversitetet. Det innebär att även om du är antagen till programmet vid Umeå universitet läser du vissa kurser vid Mittuniversitetet. Undervisningen sker på distans och du pluggar hemifrån på nätet och två-tre gånger per termin träffas vi i Umeå eller Sundsvall för att genomföra praktiska moment som laborationer. Boende under dessa träffar ansvarar du själv för att ordna.

Yrke med bra jobbmöjligheter

Möt Lena Melin som är processoperatörs-trainee på Domsjö fabriker.

Du träffar dina lärare via en lärplattform på internet för gruppdiskussioner och frågestunder, där du också har regelbunden kontakt med dina kurskamrater. Du och dina kurskamrater har möjlighet att boka grupprum på campus i Umeå och Sundsvall om ni vill sitta och plugga tillsammans.

Vi har nära samarbete med processindustrin i Västerbottens- och Västernorrlands län som erbjuder praktikplatser och möjligheten att göra det avslutande självständiga arbetet på utbildningen.

Många kontakter med företag

Utbildningen har också omfattande kontakt med företag under utbildningen, vilket ger dig goda möjligheter till praktik, sommarjobb och traineeplatser.

Programöversikt

År 1
Inledande kurs för processoperatörer
Algebra och analys för processoperatörer
Allmän kemi
Kemi med energiteknik
Tillämpad energiteknik för processoperatörer
Drift och underhåll
Produktion av mineraler, petroleum och kemikalier
Industriförlagd praktik för processoperatörer

År 2
Biofiberteknologi för processoperatörer
Miljöteknik och hållbar utveckling
Elteknik
Industriella mätsystem
Industriell reglerteknik
Projekt, projektledning och arbetsmiljö
Kvalitetsteknik – Processer och verktyg för förbättringar
Självständigt arbete

Efter utbildningen

Jobbet som processoperatör är varierat och består av att övervaka och styra tillverkningen från ett kontrollrum eller styrhytt via bildskärmar, instrumentpaneler och datorer. Stora arbetsgivare är kemiska industrier, pappers- och massafabriker samt energi- och metallurgisk industri. Arbetsmarknaden är god och eftersom utbildningen utvecklats i nära samarbete med industrin får du redan under studietiden bra kontakt med arbetslivet.

Från kristalltillverkning till partikelacceleratorn vid CERN - läs om Wictor Salmonsson, processoperatör

Anmälan och behörighet

Högskoleprogrammet till processoperatör, 120 hp

Visa tillfällen för föregående termin Hösttermin 2021 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2021

Studieort

Ospecificerad ort

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Distans

Studietakt

100%

Behörighet

Fysik A, Kemi A, Matematik C. Eller: Fysik 1a/1b1+1b2, Kemi 1, Matematik 3b/3c (områdesbehörighet 8/A8 med ett eller flera undantag)

Urval

Betyg-Högskoleprov 67/33 procent

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 71 400 kr. Total studieavgift: 285 600 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-P1562

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 april 2021. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Lisa Lundin, programansvarig