"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Juristprogrammet

  • Antal högskolepoäng 270 hp
  • Studietid 4,5 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2024

Vill du jobba med att hjälpa människor som advokat, arbeta internationellt med mänskliga rättigheter eller fördjupa dig i hur företag reglerar sina affärsrelationer? Då är juristprogrammet något för dig! Juristprogrammet förbereder dig för yrken där juristexamen är ett behörighetskrav, exempelvis domare, åklagare och advokat. På juristprogrammet får du möjlighet att självständigt arbeta med rättsliga problem och lära dig vad juridiken kan bidra med till samhällsutvecklingen.

Antagen till programmet

Här hittar du allt du behöver veta innan programmet startar.

Under utbildningen

Utbildningen är inriktad på att ge dig som student metoder för analys, argumentation och juridisk problemlösning. Du lär dig att förstå och använda det juridiska materialet, som lagar, förarbeten och rättsfall, för att lösa juridiska problem. Du får också möjlighet att träna muntlig och skriftlig framställning, genom att bland annat agera i rättegångsspel och genomgående i utbildningen skriva mindre uppsatser.

Den pedagogiska modellen - vår styrka

Utbildningen vid juristprogrammet bygger på problembaserat lärande, en lärandeprocess där den enskilda studentens egna aktiviteter och arbetet i mindre grupper är basen för lärandet. Undervisningen sker till stor del i seminariegrupper om cirka 25 deltagare, där du tillsammans med din "basgrupp" (som består av 5-6 personer) redan innan seminariet har jobbat med frågor och uppgifter som sedan diskuteras vid seminariet. Du kommer också att ha särskilda rättsfallsseminarier, rättegångsspel och få träffa dina lärare i handledning. Därtill förekommer föreläsningar.

Utlandsstudier

Som student på juristprogrammet vid Umeå universitet har du möjlighet att tillbringa en del av din studietid vid ett utländskt universitet. Universitetet har samarbeten med en rad universitet, där du som programstudent ges möjlighet att tillbringa en termin som utbytesstudent i till exempel Australien, Danmark, Kanada, Nederländerna, Spanien, Storbritannien, Sydkorea, Tyskland och USA. Läs mer om utbytesstudier vid Juridiska institutionen.

Om du funderar på internationellt juridiskt arbete inom företag, förvaltning eller internationella organisationer kan Minor Field Studies bli en utmärkt erfarenhet för dig. Du förväntas vara i ett utvecklingsland i två månader och under denna tid samla material och påbörja ditt examensarbete, som ska författas på engelska.

Programöversikt

Efter utbildningen

De jurister vi utbildar får en bred juridisk kompetens som förbereder för yrken där juristexamen är ett behörighetskrav. Traditionella juristyrken som advokat, domare eller åklagare är exempel på framtida yrken. Andra arbetar som jurister vid privata företag, inom kommunal och statlig förvaltning eller inom någon NGO. Arbetsmarknaden för jurister är både god och omväxlande! Programmet förbereder även för studier på forskarutbildningsnivå.

Examen

Juristexamen.

Anmälan och behörighet

Juristprogrammet, 270 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Hösttermin 2024 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2024

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Grundläggande behörighet och Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Urval

Betyg-Högskoleprov 60/40 procent

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 46 500 kr. Total studieavgift: 418 500 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-P1250

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 april 2024. Du kan inte längre anmäla dig.

Vanliga frågor

 

Var hittar jag antagningsstatistik för juristprogrammet?

Du kan söka fram antagningsstatistiken på Universitets- och högskolerådets sida.

Vad innebär de olika urvalsgrupperna?

Läs mer på antagning.se om platsfördelning och urval.

Kan jag läsa på distans?

Nej, juristprogrammet är en utbildning som ges på campus i Umeå, helfartsstudier. Juristprogrammet kan man inte läsa via distansstudier eller ”plocka ihop” sin utbildning via fristående kurser.

Kan jag söka in till vårterminen också?

Nej, antagning till juristprogrammet i Umeå sker till varje hösttermin.

Jag vill veta mer om CSN, studiebidrag och studielån.

Tips! Ansök om studiemedel för ett helt läsår. Läs mer på CSN.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Juridiska institutionen
Kontaktperson för programmet är:
Stefan Lidberg