Jobbar du redan som lärare?
Jobbar du som lärare idag så rekommenderar vi istället att läsa inom VAL-projektet. VAL vänder sig till de som arbetar som lärare men saknar en examen, läs mer om detta här https://lararutbildning.nu/val/
Har du redan läst 90 hp i ett ämne från universitet och högskola? Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vänder sig till dig som redan har ämnesstudierna avklarade i ett eller flera ämnen som är skolämnen. KPU är en kortare utbildning som kompletterar dina tidigare studier med en pedagogisk utbildning och ger ämneslärarexamen.
Jobbar du som lärare idag så rekommenderar vi istället att läsa inom VAL-projektet. VAL vänder sig till de som arbetar som lärare men saknar en examen, läs mer om detta här https://lararutbildning.nu/val/
Programmet omfattar 90 hp och beroende på om du läser på helfart eller halvfart når du lärarexamen på 1½ år eller 3 år. Programmet ges på distans med fysiska träffar på campus på dagtid.
Utbildningen omfattar två delar:
- utbildningsvetenskaplig kärna (UVK) 60 hp
- verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 30 hp
Den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK) tar upp frågor om kunskap, undervisning och lärande, etik och värdegrund. Den tar även upp det pedagogiska ledarskapet, konflikthantering, sociala relationer och demokrati, och hur du i en kommande yrkesroll som lärare får elever att lära och utvecklas. Du utbildas i att bedöma elevers lärande och utveckling och hur prestationer kan betygsättas.
Den verksamhetsförlagda delen av utbildningen (VFU)
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är den del av utbildningen som utförs i den skolform som din planerade lärarexamen motsvarar (grundskola eller gymnasium). Med stöd av en handledare får du träna på att planera, genomföra och utvärdera pedagogisk verksamhet. Redan under den första terminen genomför du en första av totalt två VFU-perioder.
Lärarhögskolan tilldelar dig en VFU-placering vid en skola i Västerbottens län, alternativt i någon av de angränsande kommuner som ingått VFU-avtal. För detaljerad information angående VFU och placeringar se VFU-handboken för studenter.
För dig som bor på annan ort (utanför ovan beskrivet område) finns det goda möjligheter att få genomföra din VFU i din hemkommun. Mer information och regler för genomförande meddelas efter antagning till programmet.
Du kan välja mellan 50 % takt och 100 % studietakt.
Du läser på distans 30 högskolepoäng per termin, vilket innebär att du kommer att vara färdig lärare på 1,5 år.
Du läser på distans 15 högskolepoäng per termin, vilket innebär att du kommer att vara färdig lärare på 3 år.
Programmet ges på distans, med cirka tre träffar per termin på plats i Umeå, under cirka två dagar/per träff. Mellan träffarna har du undervisning och träffar via en lärplattform samt självstudier.
Information om kursträffar under första terminen ges i välkomstbrevet inför programstarten. Därefter erhålls information om kursträffar fortlöpande under utbildningen.
Du ansöker till KPU inom ett ämnesområde, exempelvis språk eller estetiska ämnen. Om du bedöms behörig i minst ett av de ämnena och i övrigt uppfyller behörighetskraven för programmet, kommer du antas till KPU, under förutsättningar att plats finns, och få påbörja studier. Bedömningsarbetet av dina övriga ämnesmeriter i relation till Ämne 2 och eventuellt Ämne 3 inleds efter att du blivit antagen till programmet.
Resultatet av bedömningen delges under den första kursen i programmet. Beroende på omfattning av dina tidigare studier kommer du kunna inrikta din examen mot antingen arbete i grundskolans årskurs 7-9 (kräver minst 90 hp ämnesstudier) eller gymnasieskolan (kräver minst 120 hp ämnesstudier), se avsnitten ”Examen och legitimation” nedan. Särskilda krav ställs för att nå en examen på avancerad nivå.
Ämnen du kan antas i:
Bild
Biologi
Finska
Franska
Fysik
Hem- och konsumentkunskap
Kemi
Matematik
Musik
Naturkunskap
Samiska
Spanska
Specialidrott
Svenska
Svenska som andraspråk
Teknik
Textilslöjd
Trä-och metallslöjd
Tyska
Underlag för bedömning av behörighet KPU
Läs mer om examen och legitimation
KPU 100% studietakt
Termin 1 (ht): Skolans uppdrag, 15 hp, Undervisning och lärande, 15 hp
Termin 2 (vt): VFU 1, 15 hp, Bedömning för och av lärande, 15 hp
Termin 3 (ht): VFU 2, 15 hp, Examensarbete, 15 hp
KPU 50% studietakt
Termin 1 (ht): Skolans uppdrag 15 hp,
Termin 2 (vt): Undervisning och lärande, 15 hp
Termin 3 (ht): VFU 1, 15 hp,
Termin 4 (vt): Bedömning för och av lärande, 15 hp
Termin 5 (ht): VFU 2, 15 hp
Termin 6 (vt): Examensarbete, 15 hp
Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7-9 eller i gymnasieskolan.
Alexander och Bo arbetar som ämneslärare i språk. Hör dem berätta varför de trivs med sitt arbete.
Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, eller
Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan