Som logoped arbetar du med människors språk-, tal-, röst-, och sväljsvårigheter. Du behandlar små barn, skolungdomar och vuxna som har en medfödd nedsättning eller som fått en senare påverkan på dessa förmågor. Under utbildningen läser du medicin, språkvetenskap, psykologi / psykiatri och logopedi och tillämpar dina kunskaper i kliniskt arbete. Yrket logoped passar dig som genom behandling, träning och via tekniska hjälpmedel vill stötta personers kommunikation och förmåga att äta och dricka.
Du läser kurser inom framför allt lingvistik (språkvetenskap), psykologi och logopedi. Vissa kurser ges på engelska. Logopedi är läran om språk-, röst- tal- och sväljstörningar och hur de behandlas - du lär dig hur problemen uppstår och hur man undersöker och behandlar dem.
Eftersom kommunikation och sväljning utgår från hjärnan läser du under första året mycket om hjärnans funktion. Samtidigt lär du dig hur språket är uppbyggt och om människans psykologiska utveckling.
Kurserna i logopedi börjar på termin 3 och då kommer du att sätta samman dina kunskaper med kunskaperna om de störningar i kommunikation, läsning, skrivning och sväljning som människor kan råka ut för.
Vad gör studenterna och lärarna på programmet? Följ dem på Instagram
Från fjärde terminen ingår praktik i utbildningen. Du får praktikplats genom universitetet på en ort i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland, eller Gotland.
Innan du gör praktik ska du ha vaccinerat dig. Det är ett krav att studenter ska ha genomgått ett hälso- och vaccinationsprogram innan praktik i hälso- och sjukvården, för att motverka smittspridning. Läs mer om vaccination.
Termin 1
Logopedi, en introduktion (modul 1)
Utvecklingspsykologi I, med inriktning mot kognitiv utveckling
Anatomi och fysiologi
Lingvistik för logopedi
Talkommunikation I: talproduktion
Termin 2
Logopedi, en introduktion (modul 2)
Språklig interaktion
Talkommunikation II
Utvecklingspsykologi II, med inriktning mot social och emotionell utveckling
Testmetodik
Allmän medicin och patologi
Audiologi/Otorhinolaryngologi
Termin 3
Språk- och talutveckling
Neurologi
Pediatrik, inklusive neuropediatrik
Talkommunikation III
Barnpsykiatri
Tal- och språkstörningar hos barn, modul 1
Termin 4
Tal- och språkstörningar hos barn, modul 2
Teckenkommunikation
Verksamhetsförlagd utbildning 1
Neuropsykologi
Neurolingvistik
Statistik och metod
Förvärvade tal- språk- och sväljstörningar 1
Termin 5
Förvärvade tal- språk- och sväljstörningar 2
Logopedi - Verksamhetsförlagd utbildning 2 med administration och juridik
Professionellt förhållningssätt
Läs- och skrivutveckling
Personlighetspsykologi
Experimentell lingvistik
Termin 6
Forskningskommunikation
Röststörningar
Stamning
Psykiatri
Verksamhetsförlagd utbildning 3
Termin 7
Läs- och skrivsvårigheter
Forskningsmetodik i logopedi
Logopedi i habiliterande verksamhet
Verksamhetsförlagd utbildning 4
Examensarbete i logopedi, modul 1
Termin 8
Klinisk fördjupning (valbar kurs)
Examensarbete i logopedi, modul 2
Som legitimerad logoped har du ett brett arbetsfält men de flesta logopeder specialiserar sig på någon eller några inriktningar. Jobben finns vanligen inom hälso- och sjukvård, rehabiliterings- och habiliteringsverksamhet samt förskolor och klasser för barn med tal- och språksvårigheter.
Du kan också arbeta vid lärarhögskolor, scenskolor och inom universitet. Privatpraktiker finns i vissa delar av landet. Efter utbildningen är du också behörig att söka forskarutbildning.
Logopedexamen
Magisterexamen i logopedi
Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.
Sök senare del av det här programmetJag har inte svenska som modersmål. Kan jag bli logoped?
Ja. Eftersom många i befolkningen pratar flera språk är det viktigt att det även finns logopeder som talar andra språk än svenska. Men du måste ha mycket goda kunskaper i svenska.
I behörighetskraven står det att normal hörsel rekommenderas. Vad menas med det? Kan jag inte bli logoped om jag har hörapparat?
Vi rekommenderar normal hörsel eftersom hörseln är ett viktigt redskap när det gäller att analysera och bedöma t.ex. barns uttalsutveckling och skiftningar i röstkvalitet. Om du med ditt hjälpmedel har god hörsel och kan uppfatta skillnader mellan ljud som liknar varandra bör detta inte vara ett hinder.
Är det svårt att bli logoped?
Logopedprogrammet har kurser med många olika typer av innehåll och vi har en bred antagning av studenter. Varje student kommer att ha perioder som är lättare och de som kräver mer koncentrerade studier beroende på vilken studiebakgrund man har. Men, med goda förkunskaper och god studieteknik så har vi sett många olika typer av studenter ta sig igenom programmet med ett bra resultat.
Får man jobb som logoped efter utbildningen?