Vill du förbättra framtidens arbetsmiljö? Skaffa dig då den expertkunskap som vår magisterutbildning ger. Du får kunskap och färdigheter om arbetslivets villkor och dess betydelse för den arbetandes hälsa och välbefinnande samt organisationens effektivitet. Undervisningen bedrivs i hög grad tvärdisciplinärt i team med arbetsmiljötekniker, beteendevetare, ergonomer och företagssköterskor och förenar vetenskaplig evidens med praktisk problemlösning. Ges ej hösten 2019.
"Jeanettes intresse för forskning inom ergonomi, väcktes när hon läste magistern i arbetsliv och hälsa."
"Jag började läsa arbetsliv och hälsa, och har inte ångrat mig en dag sedan dess!"
Arbetsliv och hälsa är ett tvärvetenskapligt område som handlar om arbetslivets villkor och dess betydelse för den arbetandes hälsa och välbefinnande. Perspektiv och kunskap hämtas från natur-, samhälls-, beteende- och medicinsk vetenskap. Efter studier i arbetsliv och hälsa har du:
I programmet ingår inriktningsövergipande och inriktningsspecifika kurser. Studierna bygger på aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete, arbete i studiegrupper, gruppövningar, seminarier och föreläsningar. Handledning sker fortlöpande både individuellt och i grupp.
Programmet startar med två gemensamma kurser för alla studenter. Kurserna inriktas på övergripande frågor om arbetsliv, arbetsrelaterad ohälsa, hälsoekonomi och arbetsförmåga, teamarbete samt den rättsliga regleringen på området.
Kurserna därefter har fokus på den inriktning du har valt. Här kan du läsa om inriktningarna.
Programmet avslutas med ett självständigt examensarbete.
Merparten av undervisningen är nätburen, så du kan bedriva en stor del av studierna hemifrån eller från ett lärcentrum på hemorten. Nätbaserad undervisning varvas med träffar i Umeå fyra gånger per termin. Träffarna kan innehålla obligatoriska moment, som aktivt deltagande i seminarier och tentamen, och du kan arbeta och diskutera i grupp. Du måste ha tillgång till bredband på ca 2 mbit/s, webbkamera samt headset.
Ett självständigt arbete avslutar utbildningen. Examensarbetet är ett inslag som bekräftar att du uppnått kraven för examen. Det tränar dig att:
Termin 1 - gemensamma kurser
Introduktionskurs arbetsliv och hälsa. Juridik inom arbetsliv och hälsa. Vetenskaplig teori, metod och etik i arbetsliv och hälsa. Hälsopromotion och kommunikation (inom resp. inriktning).
Termin 2 - inriktningsspecifika kurser.
Utbildningen ger dig en kompetensprofil som fyller ett behov på arbetsmarknaden där kunskaper om arbetsliv och hälsa efterfrågas, exempelvis inom företagshälsovård eller HR.
Även större organisationer har behov av personal med olika kompetenser för hantering av arbetsmiljöfrågor, exempelvis inom produktionsledning eller fackligt arbete. Enligt branschorganisationen för företagshälsovård finns ett starkt behov av kvalificerad kompetens inom området arbetsliv och hälsa.
Omkring 200 företag arbetar med företagshälsovård - en femtedel av dessa är en del av ett företags eller organisations verksamhet. Cirka 4 500 personer är anställda inom branschen och många arbetar som underleverantörer och konsulter. Av de anställda är den största gruppen, nära en tredjedel, företagssköterskor. Därefter kommer beteendevetare, läkare, ergonomer, arbetsmiljöingenjörer, hälsovetare samt "administratörer och övriga".
Uppdaterad information om branschen
För dig som är intresserad av att börja forska finns möjligheter till forskarutbildning inom olika institutioner och enheter.
Läs mer om forskning vid de olika institutionerna och enheterna