Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)
Statistiker blir allt mer eftertraktade på arbetsmarknaden. Samtidigt läser alltför få statistik. Stora mängder data och information samlas in överallt i samhället. Programmet ger kunskaper om statistiska metoder för att analysera och tolka datamängder. Statistiker jobbar inom många olika områden: med miljö- och klimatfrågor, utvärdering av hälso- och sjukvård, marknadsanalyser eller opinionsundersökningar för att bara nämna några. Programmet ges av Handelshögskolan vid Umeå universitet.
"Utbildningen i Umeå håller hög kvalitet, det märkte jag efter att ha träffat statistikstudenter från andra universitet när jag gjorde sommarpraktik på SCB."
Statistikkurserna i programmet ger förståelse för statistiska resonemang och kunskap om de tekniker som tillämpas vid statistiska undersökningar. De ger också en djup och bred kunskap om statistiska metoder och tekniker för att tolka och analysera datamängder. En viktig aspekt är att kunna bedöma rimligheten och säkerheten i de slutsatser som dras. I programmet ingår också kurser om statistisk kommunikation och visualisering av data. Kurserna i vetenskapsteori, informatik och matematik ger kompletterande kunskaper som är viktiga för en statistiker.
Den valfria terminen ger möjligheter till profilering mot områden där du kan tillämpa kunskaperna i statistik. Du kan också få möjlighet att studera utomlands genom att ansöka om utbytesplats vid ett partneruniversitet.
Hållbarhetsfrågorna får ett allt större utrymme i dagens företag och organisationer och vi var tidigt ute med att lyfta in dessa frågor i våra utbildningar. Tillsammans med studenterna arbetar vi aktivt för en mer hållbar Handelshögskolan och med att anpassa kurserna på programmet för att på ett bra sätt lär ut om, och för, hållbarhet för dig som tänker dig en karriär som statistiker. I vårt arbete tar vi de 17 globala utvecklingsmålen och Agenda 2030 som utgångspunkt. Vårt hållbarhetsarbete är certifierade enligt miljöledningssystemet ISO 14001 och vi är medlemmar i de internationella nätverken GBSN, PRME och SDSN.
Läs mer om vårt hållbarhetsarbete
År 1
Statistik A.
Visualisering av data. Statistiska tillämpningar. Statistisk kommunikation. Vetenskapsteori.
År 2
Statistik B.
Valfri grundkurs.
År 3
Informatik. Matematik.
Statistik C inkl. uppsats.
Arbetsmarknaden ropar efter statistiker! Statistiker återfinns på en mängd olika arbetsplatser inom såväl privat som offentlig sektor. Utbildningen ger dig också möjlighet att studera på avancerad nivå och i nästa steg möjlighet att fortsätta med forskarutbildning.
Arbetsuppgifterna för en statistiker är mångskiftande och kan handla om att göra marknadsundersökningar, trafikplanering, klimat och miljöforskning, prognosberäkningar, kvalitetsstyrning inom industrin, utvärdera effekten av politiska reformer, planera försök för att utvärdera effekten av läkemedel, finna riskfaktorer för sjukdomar samt göra undersökningar av finansiella marknader och samhällsekonomin.
Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.
Sök senare del av det här programmetHar man läst på högskola eller universitet tidigare och anser sig ha kurser som kan tillgodoräknas i programmet kan man, istället för att söka till termin 1, söka till det som kallas "senare del av program". Det är då viktigt att veta att det är olika behörighetskrav till senare del av program för olika terminer på statistikerprogrammet.
Sista ansökningsdag är 15 april.
Klicka på länken nedan och leta rätt på Statistikerprogrammet och klicka på "Anmälan".
Klicka här för att anmäla dig till senare del av program.
Fäll ihop