Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 27 november 2020)

printicon

Du som har utländsk utbildning

Har du gymnasial eller akademisk utbildning, eller motsvarande kunskaper, från ett annat land än Sverige? Du kan söka universitetsstudier på Umeå universitet.

Här hittar du svar på vanliga frågor och information om vart du kan vända dig för att få mer hjälp. Du är också varmt välkommen till höstens digitala träffar som du ser här i kalendern.

Kalender

Just nu finns inga kommande händelser för det här området. Vill du se kommande händelser för hela universitetet? Gå till vår kalender.

Vanliga frågor och svar om att studera med utländsk utbildning

Kommer jag in?

Det finns två typer av behörighet – grundläggande behörighet och särskild behörighet. För en del utbildningar räcker grundläggande behörighet, men många utbildningar kräver också särskild behörighet. Läs mer om vilken behörighet du behöver.

Läsa svenska på Umeå universitet

Du kan läsa svenska som andraspråk 3 på Komvux. Det är också möjligt att läsa motsvarande kurs vid Umeå universitet. Kurser i svenska på universitetet.

Jag har redan en akademisk examen

Du som har en akademisk examen sedan tidigare och vill komplettera den med andra studier kanske är intresserad av en utbildning på avancerad nivå. Läs om våra program på avancerad nivå som ges på engelska.

Komplettera min tidigare utbildning

Du som har en högskole- eller universitetsexamen från utlandet kan behöva komplettera din utbildning för att jobba i Sverige. Umeå universitet har flera utbildningar som kan hjälpa dig att bygga på din utbildning med de kunskaper du behöver. Läs mer om hur du kan komplettera din utländska utbildning i Umeå.

Bedömning av min utländska utbildning

Du laddar upp dina gymnasiebetyg eller motsvarande på antagning.se när du anmäler dig till de utbildningar du vill läsa. Du behöver alltså inte ansöka om att få dina betyg bedömda innan du anmäler dig.

Planerar du att studera lite längre fram i tiden kan du ansöka om att få en bedömning av din utländska gymnasieutbildning hos UHR. Då kan det ta lite längre tid innan du får besked om hur dina betyg bedöms. Läs mer om bedömning av utländsk utbildning.

Har du har studerat på universitetet tidigare kan du även ansöka om bedömning av den utbildningen.

Anmälnings- och studieavgifter

Avgifter krävs för dig som inte är medborgare i EU, EES-länderna eller Schweiz. Om du söker uppehållstillstånd kan du läsa på universitetet under tiden du väntar på besked. Observera att fram tills dess att du har fått uppehållstillstånd är du skyldig att betala avgifter. Läs mer om anmälnings- och studieavgifter på studera.nu.

Prata gärna med en studievägledare

Umeå universitet har studievägledare som du kan vända dig till om du har frågor, till exempel om du inte vet vad du vill söka eller är osäker på hur anmälan går till.

Här hittar du till studievägledningen

Kontaktformulär

Ditt meddelande skickas till vår personal på Infocenter, som sedan vidarebefordrar meddelandet till den som det berör.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter.