"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Examen

När du har avslutat din utbildning kan du ansöka om examen. Det är ditt bevis på att du har läst ett ämne till en viss nivå eller att du har gått en särskild utbildning. Varje typ av examen har specifika krav som du måste uppfylla.

All utbildning och examina delas in i tre nivåer som bygger på varandra - grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Varje ny nivå bygger på att du har läst på tidigare nivå.

På grund- och avancerad nivå finns tre kategorier av examina

  • generella examina
  • konstnärliga examina
  • yrkesexamina

Generell och konstnärlig examen innehåller ett så kallat huvudområde som visar vilken profil din examen har. Yrkesexamina har en tydlig koppling till ett visst yrkesområde.

Mer att läsa om huvudområden 

För varje examen finns krav

För varje examen finns speciella krav på vad du måste ha läst för att kunna ta ut just den typen av examen. Till exempel handlar det om hur många högskolepoäng du klarat av, hur många som är inom samma huvudområde och på vilken nivå.

Examen från fristående kurser eller program?

All universitetsutbildning består av kurser som du kan kombinera för att ta ut en examen. Du kan läsa kurserna inom ett program eller själv bygga en utbildning av fristående kurser, och båda vägarna kan leda till samma mål: en universitetsexamen.

Bygg en utbildning av fristående kurser 

Om du läser fristående kurser kan du profilera din utbildning genom att kombinera de kurser och ämnen du vill. Läser du ett program behöver du inte söka till varje ny kurs som ingår, och du kan få platsgaranti eller förtur till kurser inom programmet. En examen baserad på fristående kurser är lika mycket värd som om du tar examen efter att du har läst ett program. Välj det som passar dig!

Yrkesexamen kan du bara få genom att läsa ett program

Vill du ha en yrkesexamen som till exempel lärare, läkare, socionom eller psykolog kan du inte bygga ihop din examen av fristående kurser utan måste läsa ett program.

Hur gör jag?

Det finns vissa krav du måste uppfylla för att kunna ta ut en examen. Vill du ha hjälp med att planera din utbildning så att den leder till den examen du vill ha är det bra om du pratar med en studievägledare.

Mer om examensbestämmelser, hur du ansöker om examen med mera hittar du på studentwebben.

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som vid behov vidarebefordrar det till någon som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter. 

Senast uppdaterad: 2023-12-14