"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Språkkunskaper som guldkant på tillvaron

Vid sidan av studier till civilingenjör pluggar Anna Karlsson franska på distans. Språkstudierna ger henne både avkoppling och en guldkant på tillvaron.

Hur kommer det sig att du läser franska på distans?

– Jag har läst spanska till kandidatnivå och tänkte att det skulle vara roligt att läsa franska också. Jag studerar tredje året av fem på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi på helfart vid Umeå universitet och då tycker jag det fungerar bra att läsa språk parallellt.

Hur hinner du studera språk vid sidan av heltidsstudier till civilingenjör?

– Att läsa språk är något helt annat än civilingenjörsutbildningen. Jag tycker om att plugga och har alltid gillat att lära mig nya saker. Det har jag nog med mig hemifrån. Min morfar läser mycket, min mamma har studerat språk och jag är väldigt fascinerad av ord.

– Språk kan man lära sig på så många sätt. Vi har ju digital undervisning men franska kan man ju också lära genom att läsa en roman på franska, titta på en fransk film eller läsa nyheter i en fransk dagstidning. Att läsa Don Quijote på spanska eller Le Petit Prince på franska är också kul. Det blir som avkoppling även om det är en del av utbildningen.

Civilingenjör och språk – kommer du att kombinera det i ditt arbete i framtiden?

– Det vet jag inte. Kanske kommer jag främst att använda mig av mina språkkunskaper i spanska och franska för att förgylla fritiden. Jag har rest en del i Spanien och vill gärna resa i Frankrike. Kanske kan jag åka dit som utbytesstudent. Ibland funderar jag på att bli lärare i framtiden och då är matematik och spanska en möjlig kombination.

Hur kommer det sig att du är så språkintresserad?

– Jag har lite dyslexi och har haft jobbigt med svenska och engelska – där kunde jag inte bli lika bra som andra. Men spanskan är mycket lättare. Spanska stavas som det låter! Franska är lite svårare men ändå ganska likt spanska, så det går bra.

Vilka är fördelarna med distansstudier?

– Det är friheten att kunna styra mycket av sin studietid själv och att det uppmuntrar kreativiteten att hitta många olika sätt att lära, som att läsa böcker och tidningar och att se på film.

Du studerar på kvartsfart. Hur fungerar det?

– Det motsvarar ungefär tio timmar i veckan. Jag brukar ofta använda söndagarna till franskan, eller måndagskvällarna. Köksbordet är mitt skrivbord. Här är det lugn och ro. Rent allmänt så tycker jag att studierna fungerar väldigt bra. Lärarna är flexibla och hjälpsamma om man behöver hitta olika lösningar.

Namn: Anna Karlsson
Läser: Franska A på distans och kvartsfart. 
Bor: I Umeå
Fritidsintressen: Syr, stickar, virkar, sköter om krukväxterna, tränar och läser.

Senast uppdaterad: 2022-10-26